II. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu Başladı

Tarih : 2011-12-14 / Kategori : Genel Haber

II. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu Başladı

Iğdır Valiliği, Iğdır Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, TMMOB  Odası  Van Şubesi tarafından düzenlenen  II Uluslar arası Aras havzası sempozyumu başladı.

              Iğdır üniversitesi konferans salonunda yapılan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek, “Ülkelerin kalkınması için bilim adamlarına ihtiyaç vardır. Bir ülkenin bilim adamı yoksa o ülke geri kalmıştır. 81 ilimizde üniversitemiz ve bilim adamımız vardır. Bu nedenle ülkemiz gelişen ülkeler arasındadır. Iğdır’da değişik kültürler vardır. Kültürden insanlar vardır. Yıllardır beraber yaşamaktadır. Ama bazıları ”Siz bir değilsiniz bir birinizden ayrısınız” diye ayrıştırmaya çalışıyorlar fakat Iğdır’lı diyorki ”Ben Bin yıldan beri birlikte yaşadım ve yaşamaktan da mutluyum bundan sonrada yaşayacağım demektedir.” dedi.
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Oktay Belli’de, Sempozyum hakkında bilgi vererek I. Sempozyumu yaptıklarını Iğdır’da da II. Sempozyumu yapmaktan mutlu olduğunu belirterek “Aras havzası Türklerin yaşadığı bir bölgedir. Türklerin ilk yayıldığı yerdir. 2800 yıldır ismi değişmeyen tek Irmaktır. Bir söylentiye göre Aras Nehri Cennette akan 4 Irmaktan birisidir. Bunun yanı sıra Iğdır’a ayrı bir güzellik katan ve Iğdır’dan çok güzel bir şekilde Ağrı dağını seyretmek ayrı bir güzelliktir.” şeklinde konuştu.
             Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Hakkı Yılmaz’da Iğdır Üniversitesi hakkında bilgi vererek “Üniversitemiz ilk defa böyle bir sempozyum yapmaktadır. Bu kadar bilim adamını bir araya toplamak bizi mutlu etmiştir.  3 Yıl içerisinde büyük mesafeler aldık, sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
              Daha sonra sempozyumun 1. Oturumuna geçildi. Prof. Dr. Metin Tuncer’in Oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda Prof. Dr. Oktay Belli ”Aras Havzasında Erken demir çağına ait. Kale ve Nekropollerin araştırılması”, Prof. Dr. İsmail Hacıyev ”Aras Havzasının Nahçıvan Arazisinde Kadim insan düşergeleri ve yaşayış yerleri”, Prof. Dr. Abbas Kadiroğlu Seyidov” M.Ö. VI. –II Binyıllarda Araz boyu Nahcıvan Tayfaları, konusunda konuşma yaparak Aras nehrinin ve Aras havzasının önemi üzerinde durdular. ll. uluslararası Aras havzası  Sempozyumu 3 gün sürecek.



Facebook Beğenenler

  1. burak aksu 2011-12-14 07:21:05

    sempozyumun 1. si Kağızman da yapılmıştı ama ne yazık ki bakıyorum ki koca bilim adamları Kağızmanın adını ağızlarını almaya korkmuşlar. bu kaprisle bu tepeden bakmacıkla bu adamların bilim üretmesi mümkün değil.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası