II. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu Devam Ediyor

Tarih : 2011-12-15 / Kategori : Genel Haber

II. Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu Devam Ediyor

        Iğdır Valiliği, Iğdır Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, TMMOB  Odası  Van Şubesi tarafından düzenlenen  II. Uluslar arası Aras havzası sempozyumu devam ediyor.

         Iğdır Üniversitesi Konferans salonunda yapılan II. Gün oturumunda Oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Hacı Kadir Kadirzade, Başkanlığında yapılan konuşmalarda Doç. Dr. Yakup Civelek Türkçe söz varlığı içinde Iğdır yöresi söz varlığı ve önemi, Zülfiye İsmail ve Ramiz Kasımlı ”Aras Havzasının Nahçıvan Bölgesinde Ortaçağ edebiyatının incelenmesi, Meryem Nakiplioğlu ”Iğdır’lı Asırlık Çınar Şair Ramiz Özler hakkında çalışma yapılarak Ramiz Özler’i davet ederek Aras üzerine yazdığı şiirleri okudu.  Daha sonra Doç Dr. Kerem Karabulut’da Iğdır ve İlçelerinin sosyal ekonomik yapısı ve kalkınma stratejilerinin değerlendirilmesi konusunda sunum yaptı.
Doç Dr. Karabulut, Sunumunda, “Iğdır göç alan ve göç veren illerden birisidir. Ekonomik gelir seviyesi düşüktür. Iğdır’ın ekonomik alanda gelişmesi gerekir. Bunun için Iğdır’ın her yönden kalkınması gerekir. Herşeyden önce Iğdır’ın içerisinden geçen Aras Nehri ve Ağrı dağı değerlendirilmelidir. Bölge açısından sınır kapıları Nahçıvan ve İran kapıları iyi değerlendirilmelidir. Ermenistan kapısına geldiğimizde bunun Iğdır’a hiçbir katkısı yoktur. Kapının açılmasını isteyenlerde vardır, istemeyende vardır. Kapı açılırsa Ermenistan ile ticaretimiz en çok olacağı 40 milyon dolar olur. Buda zor gerçekleşecek bir rakamdır. Sürekli Türkiye karşıtı politika izleyen Ermenistan yönetimleri, sınır kapısının ticarete açılmasıyla güçlenecek ve böylece daha demokratik ve barış yanlısı çözüm yolları zayıflamış olacaktır.Bu da Türkiye’ye karşı güdülen mevcut yanlış politikaları cesaretlendirecektir. Türkiye’nin ilk adımı atması, Ermeni Diasporası’ndakı sertlik yanlılarının uzun dönemde Türkiye’den “soykırım” ve “toprak talebi” konusunda daha fazla istekli olmaları sonucunu ortaya çıkaracaktır. Sınır kapısının açılması Türkiye’nin Azerileri veya Azerbaycan’ı terk ettiği anlamına gelebilecektir ki, bu onarılması güç bir hata olur. Bu durum Türkiye’nin Kafkasya’daki gayeleri ve stratejik çıkarları için uygun olmayacaktır. Türkiye Ermenistan sınır kapısının açılması konusunda çaba sarf etmesi gereken ülke Türkiye değil, Ermenistan Türkiye-Ermenistan sınırının açılması Ermenistan için hayati bir meseledir.  Bunun sebeplerini şöyle özetleyebiliriz: Dünya ülkeleriyle bağlantılarının kurulması, hiçbir denize bağlantısı olmayan bir ülke olması. Türkiye’ye muhtaçlığının göstergelerindendir.
          Hiçbir hakkı olmamasına rağmen, Türkiye’den toprak talebinde bulunması Soykırım iddialarının sürekli gündeme getirmesi, Karabağ sorununun çözümünde uzlaşmaz bir tutum izlenmesi. Ermenistan’ın siyasetini ortaya koyuyor. Türkiye’de Halk; yaklaşık % 90 oranında açılmasına karşıdır.” dedi.
Haber :Ali ŞIKTAŞ



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası