Iğdır Emniyet Müdürlüğü 37.200 Gr. Sentetik Uyuşturucu Yakalandı

Tarih : 2012-01-19 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Emniyet Müdürlüğü 37.200 Gr. Sentetik Uyuşturucu Yakalandı

Iğdır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize suçlarla mücadele şubesi 37 kilo 200 gram sentetik uyuşturucu yakaladı.

            Iğdır’a sokulduğu tahmin edilen Piyasa değerinin 6 milyon TL olduğu belirtilen uyuşturucuyla ilgili olarak gözaltına alınan 13 kişiden 7 kişi tutuklandı.
             Iğdır Emniyet müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında operasyonla ilgili olarak Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ile birlikte açıklama yapan Iğdır Valisi Amir Çiçek şunları söyledi: ”Dünyada yaşanan hızlı değişim ve gelişim suç ve suçluluk alanında da görülmektedir. Bireysel olarak işlenen suçların son yıllarda örgütlü olarak işlendiği görülmektedir. Sınıraşan karakteristikte birbirleriyle bağlantılı olarak faaliyet yürüten organize suç örgütleri, uyuşturucu madde kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, çoğunlukla fuhuş amaçlı insan ticareti ve silah kaçakçılığı alanlarında faaliyet yürütmektedirler.
Türk polisi son yıllarda kaçakçılık ve organize suçlar alanlarında yaptığı yakalamalarla sadece bölge ülkelerinin değil, dünya ülkelerinin de dikkatini çekmeye devam etmektedir. Son beş yılda Türkiye’de yakalanan eroin miktarı Avrupa Birliğine üye tüm ülkelerin eroin yakalamasından iki kat daha fazladır. Iğdır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz de bu süreçte üzerine düşeni yapmaktadır. Kaçakçılık suçları ile mücadelesini ciddiyetle sürdürmektedir. Son iki ayda yaklaşık 200 bin paket kaçak sigara ve 18 ton kaçak akaryakıt yakalayan birimimiz, uyuşturucu madde kaçakçılığı alanında da ülkemizde ses getiren yakalamalara imza atmaktadır.
Bilindiği üzere, Türkiye uyuşturucu suçları ile mücadelesinde sınır illerindeki yakalamalara büyük önem vermektedir. Bu şekilde ülkemizde tüketilecek ve/veya bir başka ülkeye transferi yapılacak uyuşturucu madde daha ülkeye girmeden kontrol altına alınabilmektedir.  Bu anlamda ilimizde yapılan yakalamalar özel bir öneme sahiptir. Yaklaşık dört ay önce başlayan ve 16 Ocak 2012 tarihinde operasyonu yapılan projeli bir çalışma kapsamında Iğdır Emniyet Müdürlüğümüz, toplamda 12 kg’a yakın esrar, 0,55 gram eroin ve 37 kg 200 gram sentetik uyuşturucu madde yakalamıştır. Operasyon Iğdır, Erzurum ve İstanbul illerinde eşzamanlı olarak yapılmış ve bu operasyonda 13 şüpheli yakalanmış, bunların 7’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. Tutuklanan İ.Z., Y.B., İ.Ç, F.G., M.G.,İ,Ç. ve M.G. cezaevine konulmuşlardır.
Operasyonda ele geçirilen sentetik uyuşturucu madde, dünyada çoğunlukla asya ülkelerinde imal edilen bir maddedir. Vücudu kısa zamanda deforme eden bu uyuşturucu maddede hedef ülkeler, uzak doğu ülkeleridir. 2008 yılında İstanbul’a olan uçuşlarda ülkemizde ele geçirilmeye başlayan maddenin, İstanbul’dan doğrudan uçuşun olduğu uzak doğu ülkelerine kaçakçılığı yapılmaktadır. Söz konusu maddenin çoğunlukla kuryeler aracılığıyla havayolu ve/veya karayolu ile İstanbul iline kaçakçılığının yapılması hedeflenmektedir.
Kaçaklık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz tarafından yapılan yakalama, Türkiye’de bir defada en fazla yakalanan sentetik uyuşturucu madde olma özelliğine sahiptir. Uluslararası organize suç şebekelerinin işbirliğinin olabileceği yakalamada, ele geçirilen 37 kg 200 gramlık maddenin İstanbul’a kaçakçılığının yapılacağı tespit edilmiştir. Buradan küçük miktarlarda zulalarla Uzak Doğu ülkelerine götürülecekti.   2011 yılında Türkiye genelinde toplam 150 kg yakalanan bu maddenin dörtte biri, ilimiz KOM ekiplerince projeli çalışma neticesinde yakalanmıştır.
Konuşmamı bitirirken Türkiye’nin bir sınır ili olarak Iğdır’da kaçakçılık yapan suç örgütleri ile amansız mücadelenin devam edeceğini vurgulamak istiyorum. Türkiye çapında yakalamalara imza atan başta Iğdır Emniyet Müdürümüz olmak üzere Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personelini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.