Azarbaycan'ın Hem Hüzün Hemde Gurur Günü

Tarih : 2012-01-21 / Kategori : Genel Haber

Azarbaycan'ın Hem Hüzün Hemde Gurur Günü

Türkiye Azerbaycan dernekleri Onursal başkanı Yücel Artantaş, 20 ocak olayları ile ilgili olarak bir mesaj yayınladı.

Artantaş , mesajında şu görüşlere yer verdi: ”1990 yılını anmaya toplandığımız “ 20 Yanvar ( OCAK ) Faciası ”, Azerbaycan Halkı için bir “ Matem Töreni ” olmanın yanı sıra aynı zamanda bir “ Onur Töreni ” – “ Ulusal Bağımsızlığa Doğru Gitme Töreni ”dir.
Nedir bu “20 Yanvar Faciası ? ” ;  Söz konusu facia, 1990. yılın Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece,  Azerbaycan Halkını,  Ulusal Kurtuluş Mücadelesinden vaz geçirmek ve  onurunu kırmak için, Sovyet Savunma Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ve KGB tarafından tasarlanıp, doğrudan Gorbaçov tarafından yönetilen bir gözdağı saldırısının sonucu idi.  Sözü edilen gece, adı geçen kurumların tasarladığı ve “Udar” (Darbe) ismini verdiği, otuz beş bin askerin ( bu asker eşkıyaların büyük çoğunluğu Ermenilerden oluşmuştu ) katıldığı ve her türlü savaş mühimmatına sahip bir ordunun saldırısı, Azerbaycan da ve onun Başkenti Baku’de gerçekleşti. Bu saldırı sonucu olarak 134 sivil vatandaş şehit olmuş, 600’den fazlası da yaralanmış. Şehit olanlar arasında beş milletin mensupları var idi. Şehitler arasında 20’den fazla bayan ve çocuk vardı. Baku halkı gafil avlanmıştı. Gece kulakları sağır eden tankların paletlerinden çıkan sese ve tank mermilerinin her tarafı delik deşik eden sesleri bir birlerine karışmıştı. Neler oluyor ? Merakı ile evinin balkonuna veya sokağa çıkan merak sahibi sivil insanlar mermilerin hedefi oldular.
Gece serseri kurşunlar ile yok edilen insanların cesetleri hemen toplanıp kan izlerini su ile yıkadılar. Bu hareket planlı ve sinsi yok etme hareketiydi.      Sözü edilen günlerde Baku’de sıkı yönetim olmasına rağmen, Azerbaycan’ın yüz binlerce vatandaşı kendi şehitlerini büyük saygı ile “ Şehitlik ” te toprağa emanet etti. Yapılan saldırı Azerbaycan Halkının mücadele azmini kıramadı, aksine daha da alevlendirdi, gücüne güç kattı.
Azerbaycan’ın özgürlüğü ve geleceği için, tarihe ve atalarına karşı görevlerini yaparak şehit düşmüş olanları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onları yüreğimizde saklayıp ömür boyu unutmayacağız. 
Bir millet iki devlet olmamız düşmana korku, dosta sevinç ve güç vermektedir.
Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği ve dostluğu diyerek, 20 Ocak “Yanvar” Faciasını şiddetle ve nefretle kınıyoruz.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.