Iğdır'da Kadın Esnaf Sayısı Artıyor

Tarih : 2012-01-26 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Kadın Esnaf Sayısı Artıyor

         Her gün gelişen Iğdır’da açılan iş yerlerinin çoğunu bayanlar açıyor. Iğdırlı kadınlar artık evlerinde oturmuyor hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sunmak, ekonomik özgürlüklerini kazanmak için iş yeri açıyor  para kazanıyor.

         Tutucu aile kalıplarını kıran kadınlar kendi işini kurarak esnaflık yapıyor. Iğdır’da ilk iş yerini kurarak 1997 yılından beri yufkacılık yapan Nebahat Karadağ, bir oklava bir sac ile başladığı yufkacılığı şimdi bir üretim merkezine dönüştürmüş durumda. 2 yıl önce almış olduğu AB fonlarından kredi ile makinelerini yenileyen Nebahat Karadağ, Iğdırlı esnaf ve yetkililerin kendilerine yeterince destek vermemesinden dertli. “En güzel kaliteli organik yufkayı üretiyoruz içinde hiç bir katkı maddesi yok buna rağmen Iğdır’daki bazı marketler bizden yufka almayarak Erzurum’dan, başka şehirlerden yufka alıyorlar. Biz artık bir marka olmuşuz. Türkiye’nin en büyük marketler zincirine sahip market benim ürünümü Iğdır’da satıyor. Başka bir market başka ilden getiriyor. Bu konuda dertliyiz“ dedi.
Bir oklava ile işe başladığını belirten Nebahat Karadağ ailemle çalışarak bütün zorlukları aşarak bu mevkie geldik şu anda dört kişi aileden 2 de işçi çalıştırıyorum.günlük 500 kilo yufka üretiyorum. İç piyasaya satıyoruz. Bazen de Nahçıvan Özerk Cumhuriyetine de satıyoruz. Bankalardan aldığım kredinin bir taksidini geç ödedim diye KOSGEP şimdi bana kredi vermiyor verse alıp yufkaları vakumlayıp civar il ve ilçelere satacağım bankalara gidiyorum sen takibe uğramışsın diye kredi vermiyorlar. Buradan Iğdırlı yetkililere sesleniyorum bizim gibi esnaflara sahip çıkılsın. Kadınlar Doğuda artık kabuğunu kırmıştır. Eskiden kadın çalışmaz evde oturun diyorlardı. Şimdi kocalar eşlerine destek veriyor iş kur çalış para kazan diyorlar. Bütün kadınları ticaret yapmaya davet ediyorum kendi paranızı kazanın esnaf olun ekonomik özgürlüğünüz olsun“ şeklinde konuştu.
Perdecilik yapan Figen Tuna, Songül Uçar isimli kadınlarda, “terzilik yapıyorduk Iğdır gelişince yeni apartmanlar yapılınca perdeci dükkanı açtık memnunuz keşke daha önceden açsaydık  Nahçivan,  İran ve Almanya dan bile müşterilerimiz var sipariş alıp dikip gönderiyoruz kadınlar iş yeri açmalı aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamalıdır. Evde oturmakla bir yere varamayız” dediler.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan ‘da odalarına kayıtlı 50  civarında bayan esnaf olduğunu oda bünyesinde  kadın girişimci 25 üyelerinin olduğunu belirterek bunun yanında şirkette görevli ayrıca odamıza kayıdı olmayan ev yemekleri, pastane, perdeci, gelinlikçi, muhasebeci, sigortacı olarak iş yeri açıp çalıştıran  toplam bayan  sayısı Iğdır’da 200 civarındadır diyebilirim.” dedi.
Kadın esnaflar, kültürel ve ekonomik koşulların onlara sunduğu şartlar altında mesleklerini yapmaya çalışıyor. Kimi aile bütçesine katkıda bulunmak, kimi çocuklarını daha iyi şartlarda büyütmek, kimi ekonomik ve sosyal özgürlüğünü elde etmek için iş yaşamında mücadele veriyor. İş yaşamının mevcut zorluğuna bir de kadın olmak eklenince, kadın esnaflarımız hayatta tutunmak için büyük çaba sarf etmek zorunda kalıyor.
Türkiye’de kadının iş hayatındaki yeri henüz çok yeni. Yaşamdaki varlığının önemini henüz kendisi bile tam olarak kavrayamayan Türk kadını çalışan, üretime katkıda bulunan yanlarıyla da toplumda kendine yer edinmeye, iş hayatında daha etkin bir konuma gelerek, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.