Sarıkamış Harekatı Gözyaşlarıyla Anıldı

Tarih : 2012-01-31 / Kategori : Genel Haber

Sarıkamış Harekatı Gözyaşlarıyla Anıldı

       Sarıkamış Harekatı  Bursa KAI Federasyonu ve Bursa Sarıkamış Derneği tarafından Bursa Büyükşehir ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte anıldı.Etkinlikte tiyatro gösterileri ile Sarıkamış Harekatı slaytı gösterisi izleyenlere duygulu anlar yaşatarak gözyaşına boğdu.

          Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 90 bin asker, Kars-Ardahan ve Iğdır Dernekleri Federasyonu ve Bursa Sarıkamış Derneği tarafından Bursa Büyükşehir ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte anıldı. 
            Sarıkamış Harekatı'nın 97. yılında 90 bin şehidimizi anıyoruz' programı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi 
(Merinos AKKM) Osmangazi Salonu'nda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 
Açılış konuşmasında:Sarıkamış Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, yaptığı konuşmada, 97 yıl önce şehit olan 90 bin askeri rahmetle andıklarını belirterek, "90 bin askeri Ruslar değil, kara kış soğuğu ve kıştan kaynaklanan hastalıklar bozguna uğrattı. Yaz aylarında Sarıkamış dağlarında karların erimesiyle kardelen çiçekleri yan yana ve sırt sırta vermiş halde ortaya çıkar. Bu görüntü bize 90 bin şehidimizi hatırlatır" dedi. 
KAI Federasyonu Başkanı Recep Çohan; Bu yıl 7'incisini düzenledikleri etkinliğin çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, "Millet, vatan, inanç ve bayrak için canlarını feda eden Mehmetçik, Anadolu insanından dua bekliyor. Sarıkamış şehitlerini asla unutmayacağız.Sizler Allah-u Ekber Dağlarında bir destan yazdınız.Biz torunlar sizlerin destanlarınıza sahip çıkacağız.Eskiden olduğu gibi bugünde dış güçler oyunlar oynamaktadır.Bırakın tarihi tarihçiler yargılasınlar.”dedi.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Bursa'da Sarıkamış şehitlerinin anılmasının anlamlı olduğunu söyledi. 
Konuşmaların ardından,İbrahim Öner’in hazırlayıp yönettiği 'Bizi unutmayın 1914' adlı tiyatro Oyunu sahnelendi.Tiyatro izlenmesi anında duygusal anlar yaşanarak izleyiciler göz yaşlarını tutamadılar.
Etkinliğin sonunda ise Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından '1914 Sarıkamış Harekatı' konulu sunum yapıldı.
Prof. Dr. Bingür Sönmez; “Dört ay boyunca bu şehitlerin kefenleri kar olmuştur. Şehitler dört ay boyunca ayakta derin dondurucuda defnedilmeyi beklediler.Bizler Sarıkamış harekatını Karadeniz de kaybettik,eğer üç gemimiz Karadeniz de Ruslar tarafından batırılmasaydı,askerlerimiz paltosuz,ayakkabısız ve erzaksız kalmazdı.Sarıkamış kahramanları 3150metrede İstanbul'u ’korumuşlardır.Sarıkamış için yazılan Onbeşli ağıtı bugün düğünlerde göbek havası olarak çalınmaktadır bunlara izin vermeyiniz.Her şehite bir ağıt yazsak onlara olan borcumuzu ancak öderiz.Çocuklarınızı Sarıkamış’a götürün dedelerimizin mezarlarını ziyaret etsinler.Her belediye kendi bölgesinin şehitlerinin yazılı olduğu anıtları yapmalı.”dedi.Daha sonra Gençlere seslenerek “Bayrak-Misakı- Milli ve Mustafa Kemal’in tartışılmasına izin vermeyiniz.”diyerek konuşmalarını bitirdiler.
Etkinliğe, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala,Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, dernek ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.