Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Onursal Genel Başkanı Yücel Artantaş "Hocalı Katliamını Gerçekleştirenler Yargılanmalı" Dedi

Tarih : 2012-02-24 / Kategori : Genel Haber

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Onursal Genel Başkanı Yücel Artantaş

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Onursal Genel Başkanı Yücel Artantaş, Ermenilerin Dağlık Karabağ'daki Hocalı kentinde yaptığı katliamın 20. Yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada ''Hocalı katliamını gerçekleştirenler yargılanmalı. Bu suçu işleyenler tarih önünde mutlaka hesabını vermeli'' dedi.

Artantaş, “katliamın yapıldığı 26 Şubat 1992 tarihinin, Türk dünyası ve Azerbaycan halkı için acılı günlerden biri olmasının yanında, insanlık tarihinin de kara günü olduğunu bunun için Hocalı katliamı insanlık tarihinin karanlık tarihinde yerini aldığını. Bu suçu işleyenler tarih önünde mutlaka hesabını vereceğini. BM'ye üye ülkelerin gerçekten barış istiyorlarsa, bu katliam konusunda üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini, bu katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini, yargılamayanların bu katliama ortak olacaklarını'' kaydetti.
Hocalı katliamının 21. yüzyılın yüzkarası olduğunu  belirten Yücel Artantaş, Bugüne kadar bu katliama ne Türkiye'nin, ne de başka ülkelerin yeterli tepkiyi göstermediğini, aynı olay başka ülkelerde olsaydı, Avrupa'nın tepkisi bu mu olurdu?'' diye sordu.
Artantaş, “Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 Şubat  1992 yılında Ermenistan ordusu sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan 613 kişiyi en ağır işkenceler uygulayarak soykırıma tabi  tutmuştur. Katledilenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'i ise yaşlıydı. 8 Aile tamamen yok edilmiştir. Bu katliamdan toplam 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuştur. 1275 kişi ise rehin alınmış, 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin yakıldığı, birçoğunun kafa derilerinin yüzüldüğü, gözlerinin oyulduğu,
kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği görülmüştür. Aynı vahşetten hamile kadınlar ve çocuklar bile nasibini almıştır. Ermeniler tarafından Hocalı'da gerçekleştirilen bu vahşet, uluslararası camianın suç olarak kabul ettiği soykırım ve insanlığa karşı suçlar kapsamındaki tanımlamalarla birebir örtüşmektedir.” dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.