Nevruz Bayramı Tatil Olsun!

Tarih : 2012-03-17 / Kategori : Genel Haber

Nevruz Bayramı Tatil Olsun!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 3. Bölge (BÖLGEMİZ) Milletvekili Ali Özgündüz; Nevruz Bayramı gününün resmi tatil ilan edilmesi için TBMM’ye yasa teklifi verdi.

İşte Özgündüz’ün sunduğu o teklif ve içeriği:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ektedir.
Gereğini saygılarımla arz ederim.
GEREKÇE:
“Yeni gün” anlamına gelen Nevruz, binlerce yıldır, Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak, Türkmenistan, Makedonya, başta olmak üzere Asya’nın bir ucundan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada “doğanın dirilişi, baharın gelişi” anlamında bir bayram olarak kutlanmaktadır. Nevruz şenliklerle kutlanır ve bu bayramın en önemli özelliği ise kardeşliğin pekiştiği gün olarak kabul edilmesidir.
Eskiden, devlet yöneticileri Nevruz Bayramı'nda ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılar, mahkûmları serbest bırakır ve şenlikler düzenlerdi. Halk ise bugüne özgü yemekler yapar, şenliklere katılıp eğlenirdi. Bahar ile yeni renklerine boyanan doğa insanların ümitlerini yeşertirdi; dolayısıyla insanlar o an için sıkıntılarını, yokluklarını bir kenara bırakırdı. Dargınlar barışır, öfkenin yerini sevgi alırdı, yani insan Nevruz ile kendini yenilerdi. Birçok ülkede nevruzun yılbaşı olması da bunun bir göstergesidir.
Nevruz, kuzey yarım kürede yaşayan hemen hemen her ulustan ve etnik kökenden topluluklar için özel bir anlam taşımaktadır. Ayrıca Nevruz, çeşitli dinler ve mezhepler için de özel anlama sahip bir bayramdır. Başka bir deyişle Nevruz ülkemiz ve dünya insanlığı için önemli bir gündür. Nitekim Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Nevruz’a özel bir önem vermiş, Kurtuluş Savaşı sürdüğü esnada, Ankara Keçiören’de 22 Mart 1922 tarihinde Nevruz Bayrımı kutlamalarına katılmıştır.
Her bayram gibi Nevruz Bayramı da iyiliğin, güzelliğin ve umudun tekrar dirildiği ve çoğaldığı gündür. Yeniden umutlanmaya, iyiliği ve güzelliği çoğaltmaya ihtiyacımız olan günlerden geçmekteyiz. Bu nedenle Nevruz’un öneminin anlaşılması ve bu bilincin yaygınlaştırılması amacıyla Nevruz’un kutlandığı 21 Mart tarihinin tatil edilmesi uygun olacaktır. İlgili yasa teklifi 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da değişiklik yaparak, Nevruz Bayramı’nın 1 gün süreyle tatil ilân edilmesini sağlama amacındadır.
MADDE GEREKÇELERİ:
MADDE 1- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin C fıkrası değiştirilerek, 21 Mart Nevruz Bayramı’nın tatil yapılması amaçlanmaktadır.
MADDE 2- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin D fıkrası değiştirilerek, her yılın 21 Mart gününün resmi tatil yapılması amaçlanmaktadır.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.  2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi
MADDE 1- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin C fıkrası aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir:
“C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatili, 21 Mart günü Nevruz Bayramı tatilidir.”  MADDE 2- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin D fıkrası aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir:
“D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 21 Mart günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.”
MADDE 2- Bu kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Facebook Beğenenler

  1. irem 2012-03-17 17:02:24

    bencede tatil olsun iyi olur....

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.