Iğdır'ın Tuzluca İlçesinde Yöresel Yemek Sempozyumu Başladı

Tarih : 2012-05-03 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'ın Tuzluca İlçesinde Yöresel Yemek Sempozyumu Başladı

“IV Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca-Iğdır Yemekleri Sempozyumu”, Iğdır Valiliği
ve Tuzluca, Kaymakamlığı’nın ev sahipliğinde başladı.

Geleneksel mutfak kültürünün korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen sempozyumda 3 gün boyunca yapılacak olan oturumlarda birçok akademisyen mutfak, yeme- içme kültürü ve yerel kültür hakkında sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirecek.
Sempozyum Iğdır’ın Tuzluca  ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda I. Oturum Başkanı Prof. Dr. Nihat Falay
başkanlığında   başladı.
Iğdır Valiliği Tuzluca Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen 4. Yöresel yemek lezzet şenliği ve Sempozyum yarışmasına Hünerli Aşçılar Katılacak.
Sempozyuma Iğdır Valisi Amir Çiçek, Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar, Prof.
Dr. Nihat Falay, Doç. Dr. Zeynalabidin Makas, Prof. Dr. Kerem Karabulut, Doç. Dr. Türkan Kadirzade, Dini Hoca Selahattin Özgündüz, Kurum Müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. İlimiz  Tuzluca İlçesinde düzenlenen Lezzet Yarışı 4.
Sempozyum ilk günü yapılan oturumda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar; “Tuzluca İlçemiz ender sayılacak güzellikte olan bir yerdir. Bu güzel ilçemizde yaşayan güzel insanlar, gerçekten yörede birlik ve beraberlik örneği
sergilemektedirler. Bu güzel ilçede ne yapılsa azdır.“ dedi.  İlçe Milli Eğitim Müdürü Acar, İlçenin güzelliklerini yansıtan fotoğraf sunumu slayt eşliğinde sundu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar’da Iğdır yöremiz Kars, Ağrı, Nahcıvan, Azerbaycan ve İran’da yaşayan insanlar arasında bir köprü görevi yapmaktadır. Bu bölgelerde Mutfak kültürü çok yakın bir ilişki içindedir. Geleneksel mutfak kültüründe Iğdır bölgesinde süt ve süt ürünlerinden yapılan besinlerin büyük bir önemi vardır”dedi.  
Tuzluca Kaymakamı Murat Sarı, ‘Daha önce Aras Havzası 4. sempozyumu gerçekleştirmenin mutluluğu içinde buradayız. Şimdide IV. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Tuzluca-Iğdır Yemekleri Sempozyumu” başlatmaktayız.“ dedi.
Kaymakam Sarı; “Bu sempozyumu gerçekleştirmemizde Başta Sayın Valimiz Amir Çiçek, İlçe Milli Eğitim müdürümüz Ziya Zakir Acar’a, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli Hocamıza, Davetimizi kırmayarak buraya gelen siz değerli misafirlerimize teşekkür. ederim“ şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Oktay Belli’de yaptığı konuşmada Iğdır’da yaşayan Kültürlere dikkat çekerek “Iğdır bir kültür şehri, bu kültürleri yaşatmak gelecek nesillere aktarmak lazım. Geçen yıl yaşadığımız Tarihi bir günü bu günde yaşıyoruz. Coşkulu yemek yarışması bizi biz yapan geleneklerimizdir. Geleneksel kültürümüz yemeklerimiz bu tür etkinliklerle kalacak.“ dedi.
Söz uçar yazı Kalır diyen, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli; “Aras havzası zengin bir geçmişe ve kültüre sahip. Bizler bu kültürleri yaşatmalıyız. Gelecek nesillere aktarmalıyız. Bu yemekler bir kültür hazinesi bu şenliği yarışmayı düzenleyen Iğdır Valiliğine, Tuzluca İlçe Kaymakamlığına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teşekkür ediyorum“ şeklinde konuştu.
Sempozyumda konuşan Iğdır Valisi Amir Çiçek, ”Bu tür kültürel etkinliklerle yöresel yemeklerimiz geleneklerimiz
yaşatılıyor. Gelenek ve göreneklerimizi kültürlerimizi yaşatmamız  lazım. Kültür bir milletin kimliğidir. Kültürü olmayan milletler zayıf milletlerdir.Türkiye’miz de Iğdır’ımızda farklı kültürler birlik ve beraberlik içinde yaşatılıyor. Diliyorum ki Bu ağız tadımız devam etsin, gelenek ve göreneklerimiz kültürlerimiz hep yaşasın gelecek nesillere aktarılsın“ dedi.
Tuzluca Yemek ve kültür şenliği sempozyumu oturumlarla devam etti. Yarışmanın ikinci gününde Yöresel lezzetler dolu yemekler yarışacak.
Sempozyuma Caferilerin dini lideri Selahattin Özgündüz ve davetliler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.