Metsamor Yüzünden Ağaçları Kuruyan Iğdır'lı Çiftçiler Tepkili

Tarih : 2012-05-03 / Kategori : Genel Haber

Metsamor Yüzünden Ağaçları Kuruyan Iğdır'lı Çiftçiler Tepkili

Ermenistan'da bulunan Metsamor nükleer santrali bölge için büyük tehlike oluşturduğu gibi ekili alanlarda bitki örtüsü ve ağaçları kuruyan Çiftçiler, “Hükümetimiz ulusal çare bulsun, yoksa bu gidişle bölgemizi terk edeceğiz ama gidecek yerimizde yok.” dediler.

Japonya’da yaşanan deprem sonrası nükleer tehlikenin boyutları arttıkça ülkeler kendi nükleer politikalarını yeniden gözden geçirmeye başladığını hatırlatan Iğdır’da Serbest çalışan  Ziraat Mühendisi Tugay Bağrı, “Nükleer santrallerin eskiyen teknolojileri ve güvenlik önlemlerinin yetersizliği, nükleer santrallere sahip olan ülke ve yakın ülkeler için büyük tehlike anlamına geliyor.
Iğdır’a sadece 16 kilometre uzaklıktaki, 1979 teknolojisiyle yapılan ve 1988’de kapatma kararı verilmesine ve 1995’e kadar kapatılmasına gerekmesine rağmen hâlâ faal durumdaki Metsamor nükleer tesisi, Türkiye’yi tehdit ediyor.
Ermeni çevreciler ve uzmanlarının da Metsamor’un kapatılmamasına tepki gösterdiği biliniyorken, Türkiye ve Ermenistan hükümetleri vatandaşlarının hayatını büyük bir aymazlıkla riske atıyorlar.” dedi.
Mühendis Bağrı, Metsamor Nükleer Santrali,  Ermenistan’ın Başkenti Erivan’ın 25 km güneybatısında. 1973’te inşaatına başlanılan nükleer santral, bugün Ermenistan’ın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. Santralde kullanılan iki adet nükleer reaktörden halen aktif olan 2 nolu reaktör, 408  Megawatt enerji üretiyor.
Metsamor’un birinci reaktörünün bir deprem direnç sistemi yok. Tepkiler sonucu 1988’de kapatılan Metsamor, Ermenistan’ın enerji sıkıntısı yüzünden 1995 yılında aynı teknolojiyle yeniden faaliyete başlamış. Önce 2016’ya kadar faaliyet göstereceği açıklanan santralın süresi uzatılarak 2031 yılına kadar elektrik üretimine devam etmesi kararı bizleri düşündürmektedir.
Uzmanlar, olası bir depremde oluşabilecek bir sızıntının Türkiye’nin Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır Ermenistan’ın diğer komşularını da doğrudan etkileyeceğini söylüyor.
Iğdır Karakoyunlu İlçesi Ermenistan sınırına sıfır noktada bulunan Aşağı Alican Köylüleri, tepkilerini dile getirerek, açıklamada bulundular.
Çernobil’in İkizidir diyen sınır bölgelerinde bulunan Aşağı Alican Köyünden Ali Balo, bitki örtüsünde meydana gelen kurumaların, hayvanlarda artan sakat doğumların, insanlarda kanser, sakat doğum ve ölü doğum ile çocuk ölümlerinde meydana gelen artışların Metsamor Nükleer Santrali sebebiyle ortaya çıktığını açıkça gösterdiğini ifade etti.
Azerbaycan ve Türkiye'yi "konuyu abartmakla" suçlayan Sarkisyan’a tepkisini koyan Ali Balo, “Soykırım yalanını Santral işine karıştırıyor.
Ülkede 1988'de meydana gelen depremde zarar gören santral, uzun süre kapalı kalan, şimdi çalışan  Santralın soğutma atık suyu Aras Nehrine verilmesi yüzünden Ağaçlarımız göz göre göre kuruyor” açıklamasında bulundu.
Iğdır'daki çeşitli sivil toplum kuruluşları, kente 16 kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan'daki Medzamor nükleer santralinin kapatılmasını istiyor.
Iğdır Eczacılar Odası Başkanı Nazım Karadağ ise dünyanın hiçbir yerinde Medzamor nükleer santraline benzeyen bir tesisin bulunmadığını ileri sürerek, santralin uranyum transferinin Rusya'dan havayoluyla yapıldığını iddia etti. Karadağ, santralin işletim sisteminin eskimiş ve köhneleşmiş olduğunu belirtti.
Santralden kaynaklanan kanser ve düşük oranının arttığını, bölgede sebze ve meyvelerin yanı sıra toprakta da kanser vakalarına rastlanıldığını savunan Karadağ, bölge halkı arasında Medzamor'dan Çernobil'deki gibi sızıntı olduğu söylentilerinin yaygın olduğunu iddia etti.
Medzamor'un bir an önce kapatılmasını talep eden Karadağ, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının başka yollarla karşılanması gerektiğini söyledi.

Facebook Beğenenler

  1. dağıstan 2012-05-04 16:10:34

    slm bence bu devletin yapacağı hiçbirşey yok ancak kedi köpek kavgasını andıran senaryolarıyla bizi kandırıyorlar şu ülkede bi allahın kulu da yok ki iktidara geldiğinde para için eşini dostunu satmasın bugün bunu yapan yarın neresini satar bu bizim acı gerçeğimiz işte kaderimizde varsa s........mek neye yarar üzülmek

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.