Kene Uyarısı

Tarih : 2012-06-06 / Kategori : Genel Haber

Kene Uyarısı

Orman ve Su İşleri  Iğdır Şube Müdür V. Mete Türkoğlu, Havaların ısınmasıyla başlayan kene vakası üzerine vatandaşları uyardı.

Türkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada Havaların ısınmasıyla insanların doğadaki faaliyetlerinin artması korunmasız olarak, Bahçe düzenlemesi, piknik mesire yerlerine gidilmesi, yeşil alanlarda doğa yürüyüşlerinin yapılması ve bu alanlarda çalışanlar kene ısırmasına karşı risk altındadırlar.  Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6- 8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Dünyanın her yerinde yaşayan ve canlılar üzerinden kan emerek beslenen zararlı canlılardır. Karada ve suda yaşayan türlere sahip olan kenelerin, bazı türleri çok zehirlidir. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir yayılış göstermektedir.” görüşlerine yer verdi.
Kapalı ve açık renkli elbiseleri giymeyi tercih edin, ifadelerini kullanan Türkoğlu şunları kaydetti.” Kenelerin vücuda girebileceği yerleri kapatın (Pantolon paçalarının çorap içine alınması gibi), Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeler  sürün, Kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapın; eve dönüldüğünde de bütün vücudunuzu kontrolden geçirin, Vücuda yapışmış kene varsa, bir pens veya cımbız yardımıyla, keneyi deriye yapıştığı yerden tuttuktan sonra   çekerek çıkartın,  Çıkarılan keneyi böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyu içine atarak öldürün  Kenenin çıkarıldığı yerin üzerine alkol ve tentürdiyot sürün,
Keneyi vücuttan uzaklaştırmak amacıyla,  üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmayın, Keneyi kesinlikle elle öldürmeyin ve patlatmayın, Kene ile temastan sonra kendinizi 10 gün süreyle izleyin  Ani başlayan ateş, bas ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi  gibi şikâyetler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.