Sinan OĞAN, Iğdır’ın Yukarı Cıyrıklı Köyünde Dünyaca Ünlü National Geographic’in Yöneticileriyle Buluştu

Tarih : 2012-06-07 / Kategori : Genel Haber

Sinan OĞAN, Iğdır’ın Yukarı Cıyrıklı Köyünde Dünyaca Ünlü National Geographic’in Yöneticileriyle Buluştu

Her fırsatta ziyaret ettiği Iğdır’ın her türlü sorunuyla yakından ilgilenen Milliyetçi Hareket Partisi Iğdır Milletvekili Dr. Sinan OĞAN, kentin bugüne kadar saklı kalan bir hazinesi olan Aras Nehri Yukarı Cıyrıklı Kuş Cenneti ile ilgili çalışmalarına başladı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan ŞEKERCİOĞLU ile irtibata geçerek bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra çalışmaları yakından görme kararı almıştır. Bu amaçla Aras vadisinde Tuzluca ilçesi Yukarı Cıyrıklı köyünde kurulmuş olan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden OĞAN bölgede ziyaret amaçlı bulunan National Geographic’in tüm araştırmalarına karar veren yöneticileriyle de görüş alış verişi yapmıştır. OĞAN burada yaptığı konuşmada Iğdır’daki bu zenginliğin tanıtılması için elinden geleni yapacağını belirtti. Milletvekili OĞAN Yukarı Cıyrıklı köyünde kuş cenneti arazisinde yapılması planlanan HES’i durduracaklarını, sulak alanların koruma sınırlarının belirlenmesi, koruma statüsü verilmesi ve etkin şekilde korunması için yönetim planlarının yapılması konusunda çalışmalar yapacaklarını belirtti.
Bölgedeki kuş türlerinin zenginliğini TBMM’de yaptığı konuşmalarda da dile getireceğini belirten OĞAN, Yukarı Çıyrıklı köyünde gönüllülerden oluşan bir ekiple çalışmalarına Kafkas Üniversitesi’nin de destekleriyle devam eden Kuzey Doğa Derneği’nin ekibini ziyaret etti. Aynı zamanda Utah Üniversitesi öğretim görevlisi de olan Doç. Dr. Çağan ŞEKERCİOĞLU’ nun da çabaları sonucu tarihlerinde ilk defa Amerika Birleşik Devletleri’nden gelerek Yukarı Cıyrıklı Köyü Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden National Geographic Derneği yönetim kademesi üyeleri Dr. John FRANCIS, Terry GARCIA, Sarah LASKIN, David BRAUN, Mark BAUMAN, Jacquie HOLLISTER, Boyd MATSON, Barbara MOFFET, Dr. Catherine WORKMAN, Dr. Christopher P. THORNTON ve National Geographic Araştırma ve Keşif Komitesi Üyeleri Prof. Dr. Peter RAVEN, Prof. Dr. Thomas SMITH Prof. Dr. Kemal BAWA, Prof. Dr. Paul BAKER, Prof. Dr. Catherine A. RIGSBY, Prof. Dr. Keith CLARKE, Prof. Dr. Emmett DUFFY, Prof. Dr. Philip GINGERICH, Prof. Dr. Jonathan LOSO, Prof. Dr. Naomi PIERCE ile de burada buluşan OĞAN, araştırmacıların bölgeyle ilgili fikirlerini dinledi. Iğdır’ı ziyaret eden delegasyonda, kaliteli belgeselleriyle tanılan National Geographic Televizyonu’nun Müdürü Maryanne CULPEPPER da yer aldı.
Ziyaretleri esnasında National Geographic yöneticileri ile Araştırma ve Keşif Komisyonu üyeleri, Iğdır’a adeta hayran kaldıklarını dile getirdiler. Aras Nehri’nden Ağrı Dağı’na mükemmel doğa harikalarının Iğdır’da bir araya geldiğini söyleyen National Geographic ekibi bölge halkının ilgisine ve organizasyonun düzenine de hayran kaldı ayrıca yöresel yemekleri çok sevdiler. MHP Iğdır Milletvekili Sinan OĞAN’ın ziyaretinden son derece memnun olan ekip, böyle bir ilgiyi dünyanın hiçbir yerinde görmediklerini söyleyerek OĞAN’ın konuşmasını alkışlarla dinlediler.
ABD’den gelen National Geographic ekibinin yanı sıra Türkiye temsilciliğinden de dört kişilik bir ekip belgesel çalışmaları için Iğdır’a geldi. Gelen ekipler ayrıca Tuzluca’da nesli tükenmek üzere olan küçük akbabalarla ilgili incelemeler de yaptı.
Edinilen bilgilere göre Aras Nehri Yukarı Cıyrıklı Kuş Cenneti’nde 237 kuş türü kaydedildi. Bir diğer deyişle, Türkiye’de tarih boyunca kaydedilmiş 468 kuş türünün yarısından fazlası sadece 6 yıl içerisinde 3 kıtanın göç yolu üzerinde bulunan Yukarı Cıyrıklı köyünde kaydedildi. Yine ayrıca Iğdır ili Aralık ilçesi sınırları içinde bulunan Aralık-Karasu sazlıkları da dünya çapında önemli kuş alanıdır ve birçok su kuşuna ev sahipliği yapmaktadır. Sadece bu bilgi bile Iğdır’ın dünyada tanıtımı ve Iğdır’da doğa turizmi için ne kadar büyük bir potansiyel barındırdığını gözler önüne seriyor.

Facebook Beğenenler

  1. serhat salam 2012-06-11 08:06:01

    ne diyelim yerli başa düşmeyince yabancı başıyla beraber kafasını çalıştırıyor.Bunun altında bir fitnelik çıkacak ya hayırlısı...yıllardan beridir ığdırın doğası iklimi hakkında bilinmedik şeyler söylemedik bilakis en bilinen şeyleri dile getirdik ama herzamanki gibi yerliden bir hayır çıkmayınca yabancı değerlerimizin kiymetini biliyor ki geliyor dünyanın hiç bir yerinde böyle bir doğa harikası görmeniz mümkün değil,evet abartmıyorum 200 km ötede,yanında,sağında solunda karasal iklimin en şiddetlisi en fecisi yaşanırken rakımın 2400m'lerden deniz seviyesinden 850m'ye düşmesi inanılmaz bir iklimi doğurmuştur,BU MUCİZE DEĞİL DE NEDİR,bunu dünyanın neresinde görebilirsiniz.bunu bilen insanlar şimdi buradalar ama fitneyemi hayıra mı,yakın zamanda göreceğiz

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.