Yıllar önce Iğdır Organize Sanayi Bölgesi kurulmaya başlandığında, kimse oraya yatırım yapmaz deniliyordu.
            Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşunun ilk adımını dönemin Valisi Şemsettin Uzun başlatmıştı. İktidarda DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti vardı. Dönemin MHP Iğdır Milletvekili Abbas Bozyel OSB’nin kurulması için yoğun bir mesai harcamıştı. Yer tahsisi yapıldı, mera kanununun aşılması için Iğdır Valililiği 40 bin TL. Para ödeyerek araziyi OSB’ye tahsis ettirdi… Sonrasında üst yapı işlemi yapılacaktı… O gün ki koalisyon hükümeti 3 Kasım 2002’de iktidarlarını Ak Partiye devrettiler.
           Iğdır Valiliği ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan öncülüğünde OSM müdürlüğü kuruldu. Ak Parti Hükümeti OSB’nin üst yapısını ihale etti ve parselasyonlar yapılarak taleplilere arsalar tahsis edildi… İlk müracaat yurt dışında bulunan bir iş adamına yapıldı. Meyve suyu fabrikasının temelini attıktan sonra işi yürütemeyen girişimci, fabrikayı temeldeyken iş adamı Salih Aras’a devretti…  Aras şirketinin fabrikayı hızlı yapışı bölge esnafını harekete geçirdi. Bu arada Unit firmasının tarıma dayalı fabrika kuruyor olması girişimcilere cesaret verdi.
           Bu gün gelinen noktada Organize Sanayi Bölgesinde birçok fabrikanın bacasının tüttüğünü görebiliyoruz.
Kısaca organize sanayi bölgesinde fabrikalar kuruluyor, inşaat alanında, meyve suyu fabrikası, süt ürünleri vs. onlarca işletme hızla yapılıyor, birçoğu da faaliyete geçmiş durumdadırlar…
Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan, yapı kimyasalları ile ilgili kendiside bir fabrika kurduğunu, 16 kalem üretim yapacağını ifade ederek: “Kendilerine yer tahsisi yapılan iş adamlarının zaman kaybetmeden tasarladıkları yatırımları yapmaya başlamaları gerekmektedir” diyor…
            OSB’de yer kalmadı anlaşılan. Belki birkaç yıl sonra ikinci etap için çalışmalar başlatılacak ve OSB büyütülecek, ancak bu işler birkaç ayda olabilecek bir iş değildir. Mevcuda yapılacak olan yatırımların hızlı bir şekilde bitirilmesi bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır…
             Yatırımcıyı her zaman desteklediklerini açıklayan Iğdır Valisi Amir Çiçek: “Yatırımcı hedefini açıkladığında, bizde desteğimizi açıklarız. Yeter ki ülke ekonomisine katkı sağlayacak iş adamlarımız yatırım yapmak için kollarını sıvasın, işe başlasınlar. Devlet olarak elimizdeki tüm imkânları seferber edecek, desteğimizi sonuna kadar sunacağız” demektedirler…
            Daha önce de bahsettiğim gibi, yatırımcıların profesyonel girişimcilik yapmaları durumunda, Avrupa hibe projeleri, DAP projeleri, SERKA projeleri, Tarım Bakanlığı Kırsal kalkınma projeleri ile yapacakları yatırımları destekleyebilir, yatırım teşviki alabilirler…
Pek tabi bu işleri uzman kişilerden destek alarak yaptıkları takdirde, hem proje uygulamaları rahat olacaktır, hem de daha çabuk sonuca varacaklardır…
            Şüphesiz her işin kendine göre zorlukları vardır. Yatırımcı büyük şehirlere uzak olmanın sıkıntısını yaşadığından, her zaman tedbirli ve temkinli ilerlemeyi tercih eder…
            Bu doğru bir yaklaşım olsa da, birkaç ay sonra hiçbir korkuya ve endişeye yer kalmayacaktır… En uzak şehre 2 saat uzaklıkta olacağız. Hava alanı yıl sonuna kadar tamamlanacak… Yani bu kış Allah nasip ederse Kars’ın karlı buzlu yolunda uçağa yetişmek için saatler öncesinden yola çıkmayacağız…  Kurduğunuz fabrikadan 30 dk. önce çıkıp gidecek ve uçağa bineceksiniz…
            Yani ülkemizin diğer şehirlerine özellikle İstanbul ve Ankara’ya uzağız şikâyetimiz yıl başına kadar hükmünü yitirecektir…
             Iğdır ekonomisinin kalkınması için el birliği ile yatırımlarımızı hızlandırmalı, kalıcı ve etkin yatırmaları hayata geçirmeliyiz…

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.