Yıllar önce bir durum tespiti yapmış vatandaşın arazisini satmamasını  önermiştim… O tarihlerde makalemi okuyanlar olaya şöyle yaklaşmışlardı…
             Iğdır’da göç olmasın, vatandaş yerini yurdunu satıp gitmesin diye, benim tarım arazilerinin değer kazanacağını vurgulayarak vazgeçirmeye çalıştığımı dile getirmişlerdi… 
            Öncelikle şunu belirtmek isterim. Eğer ki bir kişi hicret edecekse buna ne ben, nede bir başkası engel olamaz. O tarihlerde de, bu gün de ben sadece gördüklerimi ve öngörülerimi kaleme alarak halkı bilgilendirmeğe çalışmaktayım…
            Bundan 3-5 yıl önce tarım arazilerinin bir dekarı, bir yıl’da 15-20 TL.’ye kiraya verilirken, bu gün 50-100-150 TL’ye kiraya verilmektedir…
             O tarihlerde ısrarla üzerinde durduğum şuydu…
            Ülkede ekilebilir tarım arazisi kuraklık, iklim şartları vs. sebeplerden ötürü sıkıntılı süreçler yaşayacağından,   Iğdır’a yöneliş olacağını belirtmiştim.
              Bu gün görülmektedir ki, Mersin, Adana, Trakya ve birçok ilden insanlar Iğdır’a gelip arazi kiralamakta ve ürün yetiştirmektedirler…
               Para etmeyen, hiç alıcısı olmayan araziler artık işlenmekte, tarıma elverişle hale getirilerek kullanılmaktadır…
             Birileri de diyordu ki, Cabbar çiftlik kurdu onun için böyle düşünüyor…
             Doğrudur ben çiftlik kurmadan önce tarım arazileri ilgimi çekmezdi. Ancak kurduğum çiftlikle birlikte tarım arazilerinin önemini anlamaya başladım. Benim Çiftliği kurmamla birlikte bölgede beni örnek alıp birçok kişinin irili ufaklı çiftlik kuracağını  da tahmin edebiliyordum. Dolayısıyla tarım arazilerini gelişi güzel satmamalarını, kendi kuracakları çiftliklerinin yem ihtiyacını  karşılamaları gerektiğini vurgulamıştım… 
Nitekim öyle de oldu…
             Büyük baş hayvancılık her geçen gün gelişmekte, çiftlik sayıları  çoğalmak da, hayvancılık yapanlar yem ihtiyacını karşılamak için yonca ve silajlık mısır başta olmak üzere yem bitkisi ekmektedirler…
            Tarım arazileri Iğdır ovasında arzu edilen standartlarda ekilip biçilmese de, her geçen gün Tarım Bakanlığının da desteği ile alınan tarım aletleri ile modern tarıma geçilmekte, daha bol ve kaliteli ürün alınmaktadır…

             Yıllardır Iğdır’ın tarım arazilerine pancar ekimi yaparak, çok işçilik, az kazanç elde ettik… Artık Pancar ekimi yok denecek kadar az. Arazilere vatandaşın gösterdiği yoğun ilgi, yonca ve silajlık mısır ekiminin daha verimli olması, pancar ekimini ikinci plana itmiş  durumdadır…
               Iğdır’da son birkaç yıldır büyükbaş hayvancılıkta gözle görülür bir artış olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Esasta adı konulmamış, köye dönüş yasasının en güzel uygulanış şeklide hayvancılıktır…  İlgi alanımda olduğu için dikkatimi çekmektedir. Hem il dışından gelenler ve hem de Iğdır’da ikamet edenler hayvancılığın gelişmekte olduğunu gördüklerinden köylerine yönelmekte, düne kadar harabe vaziyette bulunan ev ve ahırlarını faaliyete geçirip hayvancılık yapmaktadırlar…
               Defalarca yazdım…  Tarım Bakanlığının DAP projesi, Kırsan kalkınma Projeleri, SERKA’nın sanayi yatırım ve 2012 yılında uygulamaya başladığı Hayvancılık destekleme projeleri başlamış durumadır.  Bu işe zaman ayırıp koşturursanız alacağınız hibe ile yapacağınız yatırımın %50’sini karşılamış olursunuz…

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.