Kendimi bildim bileli yalnız gazeteci olarak değil, bir Iğdırlı  olarak  Iğdır’ın sorunlarını takip eder, gündeme getirir, ilgili ve yetkililerin dikkatini  olumsuzlukların üzerine çekmeye çalışırım.
    58 yıllık bir geleneğin devamı  olarak  yine aynı bilinçle Iğdır Ovasının çok önemli sorunlarından birine değinerek, çözüme ulaştıracak çalışmanın başlatılması için  yetkililerin dikkatine sunacağım.
    Hepimizin bildiği üzere Iğdır ovası iklim örtüsü, sulak topraklar ile tarıma elverişli düz bir araziye sahiptir. Çeşitli medeniyetlere yurt olan, barındıran, bereketli toprakları ile üzerinde yaşayan milletleri doyuran Iğdır Ovası, maalesef yıllarca hoyrat kullanılmaya maruz kalmış, tahrip edilmiş, binlerce metrekaresi kullanılamaz hale getirilmiştir.
    Iğdır arazilerinin bir kısmı kumluktur. Yıllarca bu araziler plansız, programsız bir kullanımla tahrip edilerek kumu alınmış, devasa çukurlar açılmış ve sonrasında da öylesine açık bırakılmıştır. Şehrimizin muhtelif köylerinde adeta meteor çukuru gibi devasa kum çukurları tehlikeli olabileceği gibi, hem görüntü kirliliğine neden olmakta, hem de verimli arazilerin kullanımını engellemektedir.
    Şu anda inşaat firmaları Aras nehri havzasından aldıkları kumu işlemekteler. Keşke yıllar önce bu uygulama başlatılsaydı da ovamız böyle delik deşik olmasaydı.
    Sonuç olarak önümüzde çözüm bekleyen bir sorunumuz var. Ve çözümü için  Valiliğimizin önce bir tespit yaptırması, projelendirmesi ve devasa çukurların doldurularak tarıma elverişli hale getirmesi için bir çalışma başlatması gerekmektedir.
    Peki, bu kum ocakları nasıl doldurulacak… Bana göre, kanal kenarlarında biriken toprak yığınları kum ocaklarının  doldurulmasında pekala kullanılabilir. Yıllarca temizlenen kanalların toprakları arazilerin kenarında birikir. Bu toprak yığınları zamanla etrafa yayılır, yine binlerce metrekare arazinin kullanılamaz hale gelmesine neden olur. 
    Yani kum ocakları doldurularak elde edilecek  araziler kadar, kanal kenarlarında biriken topraklar temizlenerek de kullanılabilir tarım arazisi elde edilecektir.
Elbette bu küçük bir proje değil. Büyük ve de önemli bir Proje… İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş yıllar önce böyle bir proje hazırlamış ve Avrupa birliğine sunmuştu. Sanırım proje büyük olduğu için kabul görmemişti.
    Şimdi bu proje veya yeni bir proje çalışması gündeme taşınmalı, bir çalışma başlatılarak  ovamızın kullanılamaz durumdaki on binlerce metrekare arazi tarıma elverişli hale getirilmelidir.
    Şunu unutmayalım ki, birçok ülke ekecek tarım arazisi bulamazken, biz kendi ülkemizdeki mevcut arazilerimizi maalesef kullanılamaz hale getiriyoruz.
    Doğa aslında kendi içinde dengesini bulur, ekolojik dengeyi bozan biz insanların müdahalesidir. Önemli olan  farkında olduğumuz bu sorunların çok geç kalınmadan halk ve yetkili mercilerin elele vererek çözüme ulaştırılmasıdır.
    Ben yılın projesini hayata geçirecek yüreğin Iğdır halkı ve İl yönetiminde olduğuna inanmak istiyorum.

  1. Guest 2013-02-11 10:03:39

    Igdirin cop artiklarini nasil degerlendikleri hakinda bilgim yok.ama bu kum ocaklarini cop artiklariyla doldurarak degerlendirmek lazim bu sekildede yol kenarlarindaki pislikler.plastik maddelerde yok edilmis olur kirliligi önlemis oluruz.Bu konuda calisma yapilirsa almanydaki ögrenlekrini görmek konusunda da yardimci oluruz katki saglariz.selamlar Nevruz GÖYCALI

  2. Guest 2013-02-15 22:45:55

    Fevkalade bir proje,Teşekkürler Cabbar kardeşim,<br />her konuda(Yeşil Iğdır'ın derinliğinden) genetik olarak tepkilerin çok mantıklı<br />geçmiş de bizde düşünemedik ama DSİ,KÖY HİZMETLERİ <br />gibi kuruluşlar bizi yönlendirebilirdi.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.