Cabbar ŞIKTAŞ Iğdır Ekonomisi Nasıl Canlanır
Tarih : 2013-04-29
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



    Geçtiğimiz hafta sonu Ak Parti tarafından, partiler üstü bir toplantı tertip edildi. Her sektörden iş adamları, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluş başkanlarını kapsayan farklı bir çalış tay oluşturuldu… Yaklaşık iki buçuk saat süren bir çalıştay da  her masa kendi gurubu içerisinde Iğdır’ın beş temel sorununu masaya yatırarak değerlendirdi.
    Belirlenen 5 sorun moderatör tarafından değerlendirilip, sinevizyon aracılığı ile katılımcılara sunuldu. Daha  sonra hangi sorun daha öncelikli oylaması yapıldı.
    Her masadan tarım ve sulama sorunlarının gelişi dikkat çekici olurken, Şehrin altyapı ve üst yapı, doğal gaz sorunu, Ağrı Dağının Turizme açılması, İran Boralan sınır kapısının açılması vs. talepler değerlendirmeye alındı…
    5 soru başlığına verdiğim yazılı cevap’ta aynen şeyle dedim:
    CEVAP -1
    Bir şehrin en önemli vizyonu, şehir görünümünde oluşudur… Büyük bir köy görünümünde olan şehrin vizyonu olmaz, şehrin imar planı çağdaş, günümüz şartlarına uygun, ileriye dönük acil olarak bir plan yapılmalı ve tavizsiz uygulanmalıdır…
    Öncelikle, insan sağlığını tehdit eden, arsenikli su ve kanalizasyonun karıştığı su tüketilmemelidir… “SU, KANALİZASYON, DOĞALGAZ ve YOL” sorunu çözülmeli. Bu dört işlem bir anda yapılırken Elektrik, Telefon vb. hatlar yer altına çekilmelidir…
    CEVAP-2
    Iğdır Tarım ve Hayvancılığa elverişli bir il olmasına rağmen, Tarım ve Hayvancılıktan para kazanamamakta, yapılan yatırımlar bir süre sonra işlevini yitirmekte, tarıma dayalı tüm sektörler uzun vadeli bir ömür sürdürememektedirler…
    Ülke genelinde tarım politikalarının içler acısı durumu hepimize malumdur. Bir ülkeye “HEM KARKAS ET, HEM CANLI ET, HEM DE DAMIZLIK GEBE DÜVE” getirilirse, o ülkede tarım politikası iflas etmiş demektir. Saman ithal edip tören ile dağıtılması da ayrı bir garabet olarak hafızalarda yerini almıştır.
    Davulun sesi uzaktan hoş  gelirmiş…
    Yatırım yapmak o kadar zor ki, mahallinde sorunu çözersiniz, Ankara merkeze takılırsınız. Ankara merkezden sorununuzu çözseniz, mahallinde işi bilmeyen bir görevlinin esiri olursunuz.
    Ülkemizin en ücra köşesinde büyük bir köyde yaşayan bizler, yatırım yaptığımıza da pişmanız, yapmadığımıza da…
    Uzun vadeli vizyona erişecek bir yatırımı hayal etmek bile zor. Çünkü ülkemizin en uç noktasındayız. Burada ürettiğimizi Nahcivan, İran, Azerbaycan, vs. ülkelere pazarlayabilecek ne bir vizyonumuz, ne bir cesaretimiz, daha da önemlisi ne de teşvik edenimiz maalesef ki yoktur.
    Yine de, Tarım sektörü  iyileştirilirse, sulama sorunu çözülürse, devletin boş arazileri toprak reformu ile köylüye dağıtılırsa, Tedaş o arazilere elektrik, DSİ su götürürse tarım sektörüne dayalı yatırımların vizyon oluşturabileceğini söylemek mümkündür…
    Bu bağlamda üç isim sıralayabilirim.
    Yem fabrikası. (Hayvancılık sektörün de potansiyel pazardır.)
    Biyogaz yatırımı. (Elektrik üretebilir, atıkları ile gübre yapılabilir.)
    Et ve Et ürünleri fabrikası (Hayvancılığın yoğunlaşmasından ötürü rantabl görülmektedir.)
    CEVAP-3
    Büyük köyümüzün rekabetle ilgili hiçbir sorunu bulunmamaktadır. Çünkü hiçbir şey üretmiyoruz. Büyük ihaleleri alacak bir firmamız yok, orta ölçekli firmalarımız da dışa bağımlı çalışıyor. Sanayi üretimi denilince, bir un fabrikası, üç mandıra, orta ölçekli iki dış cephe üretimi yapan fabrika, iki meyve suyu fabrikası vs. yani bunlarda kendi yağlarıyla kavruluyorlar…
    Doğunun en doğusu Iğdır’da yaşamanın bir bedeli olsa gerek… Bu bedeli ne yazık ki burada yaşayan bizler ödüyoruz. Teşvikler, hibeler tatmin edici değil, vergi, SGK, KDV primleri sadece lafta söylenilmektedir.
    Üç ülkeye sınır bir il olmamıza rağmen işsizlik yaşıyoruz. Resmiyette açık gözüken İran Boralan sınır kapısı ne yazık ki fiiliyatta kapalıdır…
    Taşımacılık sektörü  şehrin lokomotifi olmasına rağmen, baskı ve yıldırmalar neticesinde kör topal ilerlemektedir…
    CEVAP-4
    Eğitim önemli bir kurum olduğundan bu işe uzmanları cevap verse daha doğru olur.
    Ancak:
    Şehrimizin en önemli sorunlarından birisi teknik elaman sorunudur.
    Meslek liselerine önem verilmelidir.
    Teknik meslek Yüksek okulu açılmalıdır.
    Iğdır Üniversitesi bu konularda aktif olmalıdır…
    CEVAP-5
    OSB’de faaliyet gösteren ve aktif çalışan 3-5 fabrika var. Teknoketimiz yok, Üniversitemiz daha aktif hale gelmelidir. Iğdır ekonomisine ev kirası ve kafeteryalarda öğrencilerin içtiği bir bardak çaydan başka hiçbir faydası bulunmamaktadır.

  1. Guest 2013-05-01 07:46:23

    Yazınıza destekliyor, ve diyorumki;<br />Türkiye'de 11 yıldan beri kavga siyaseti var.<br />Gıybet siyaseti var.<br />Geçmişe balyoz vurma, geçmişi kötüleyerek zaman kazanma siyaseti var.<br />''Etnik etnik'' diyerek ayrışmayı körükleme siyaseti var.<br />Devlet malını ucuza satma siyaseti var.<br />Yabancılara bol bol faiz ödeme siyaseti var.<br />Ancak; Yatırım yok.<br />Ancak. Sosyal barışa hizmet yok. <br />Mesela Iğdır Turizmle buluşamadı.<br />Üniversite aktif olarak Iğdır'a bilimsel ve ekonomik katı sağlamadı.<br />Iğdır'daki Tarımsal üretime dayalı sanayi yatırımı yapmadılar.<br />Doğalgazı bile şehre taşıyamadılar.<br />Ancak sabah akşam TV TV dolaşma işi var.<br />Sadece Iğdır değil, tüm ülkede giderek açlık ve yoksulluk yaratan gidişat var.<br />11 Yılımız beton döşemekle, müteahhit zengin etmekle geçti. yapı yapı betonlar ile yeri altını kazıp metro betonlama işleri ancak oyalama işleridir. İhalecileri zengin etme işleridir.<br />Oysa milyonlarca işsizimiz iş beklerken başka iş kollarına kilit vuruldu adeta. <br />Lafla giden peynir gemisi nihayet karaya oturmak üzere<br />Selam olsun Iğdır'a <br />Ve size Cabbar kardeş.<br />Neyseki Iğdır'a canı yanan sizin gibi gazteci hamşerilerimiz var.<br />MURAT ARAS<br />MANİSA

  2. Guest 2013-05-06 16:28:19

    Doğru tespitler, teşekkürler.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.