Sağlık Meslek Lisesinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü Kutlandı

Tarih : 2014-12-12 / Kategori : Eğitim

Sağlık Meslek Lisesinde 10 Aralık İnsan Hakları Günü Kutlandı

          70. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinde, 10 Aralık İnsan Hakları günü programı düzenlendi.

 

           Okul salonunda düzenlenen programa öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

      Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı rehber öğretmen Nihal Alma yaptı.  Alma; “İnsan Hakları ve demokrasi konusunda ülkemizin ilerlemesine çalışıp ebediyete intikal etmiş başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün emeği geçenleri saygı ve rahmetle anıyorum. İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayrımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine “İnsan Hakları” denir.“ dedi.

         Okul Müdürü Şengül Yıldız ‘da  “İnsan hakları, tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir.

İnsan hakları, tüm insanların hak ve saygınlık açısından eşit ve özgür olarak doğduğu anlayışına dayanır. İnsan hakları, her bir bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü sağlar. Bu özgürlükler başkalarının haklarına saygılı olmak ve bu hakları çiğnememe zorunluluğu ile dengelenmektedir. Bir başka deyişle, birçok hakkın yanında bir sorumluluk da bulunmaktadır.

Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

   Erkek, kadın ve çocukların temel insan hak ve özgürlüklerinin belirlendiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından benimsenmiştir. Bu bildirge birçok ulusal ve uluslararası yasanın temelini oluşturur.

   Demokrasi kavramının temelinde devlet yönetiminin şekillenmesinde tüm vatandaşların eşit haklara sahip olması yatmaktadır.Bu anlamda insan hakları bu kavramın temelini oluşturmaktadır.Demokrasinin ve insan haklarının en doğru biçimde uygulanması içinde bu kavramları bilen ve uygulayan bireylerin olması şarttır. Buda eğitimle sağlanır. Bu eğitim sadece örgün yani okullarda değil yaygın ve hayat boyu devam edecek bir eğitim olmalıdır.Yani aile ve okullar birlikte bu eğitimi vermelidir.

   Eğitimci olarak bize düşen de eğittiğimiz öğrencilerin, düşünebilen ve kendini doğru ifade edebilen, amaçları için doğru mücadele yöntemleri seçebilen, kendini geliştirebilen, haklarını koruyabilen ve başkalarının da aynı haklara sahip olduğunu bilerek onlara saygılı davranan, özgüvenli bireyler olmasını sağlamaktır. Bunun için yaşam tarzımızla bu konuda örnek teşkil etmeliyiz.

    Çocuklarımıza önce evde, sonra okulda söz hakları olduğunu fark ettirmeliyiz. Çalışma ve özel hayatlarında da bunu sürdürebilir olmaları başarılı olduğumuzun göstergesi olacaktır.   Program da insan haklarıyla ilgili film seyrettirildi. Şiirler okundu. öğrencilerin orotoryası ile son buldu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.