İpek Böcekçiliği Canlandırıyor

Tarih : 2018-06-29 / Kategori : Eğitim

İpek Böcekçiliği Canlandırıyor

          Iğdır Üniversitesi ipek böceği yetiştiriciliğini canlandırmak ve ipek böcekçiliğine olan ilgiyi artırmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında ilk hasadını aldı.
          Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın bizzat desteklediği ipek böcekçiliği projesi; Iğdır Valiliği İl Sosyal Etüt Proje Müdürü Sami Çermik’in katkıları ile Azerbaycan uyruklu Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Teyyup Süleymanov ve Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkisi Doktora öğrencisi Mehmet Zeki Koçak tarafından hayata geçirildi. Iğdır Melekli Belediyesinin tahsis ettiği alanda bir ay önce üretime başlayan ekip, ilk hasadını elde etti.

         Rektör Alma,“ Halkımıza teorik ve uygulamalı İpekböceği Yetiştiriciliği eğitimi vereceğiz”
        Konu ile ilgili bilgi veren üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır’da böyle bir çalışma alanı oluşturmanın önemine değinerek yeni bir gelir kaynağı olması açısından başlatılan projenin devam ettiğini ifade etti. Rektör Alma konuşmasının devamında; “kırk gün önce deneme üretimimiz başlamıştı. Bugün ise bu çalışmamızın meyvesi olan koza ipeklerini hasat ettik. Iğdır Üniversitesi olarak gerekli ekipmanları kurduktan sonra bu işi gelir kaynağı olarak yapmak isteyen halkımıza teorik ve uygulamalı İpekböceği Yetiştiriciliği eğitimi vereceğiz. Deneme üretimlerimizle birçok bilgi elde ettik. Bu bilimsel veriler ışığında yetiştiricilere uygulamalı ve teorik eğitim vereceğiz. İpekböcekçiliği yetiştiriciliğinde Iğdır ilimizi ülkemizde söz sahibi yapmayı hedefliyoruz” dedi.
            Koçak, “Ek gelir amaçlı olarak ipekböceği yetiştiriciliği yapılabilir”
           Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkisi Doktora öğrencisi Mehmet Zeki Koçak ise ipek böcekçiliği hakkında bilgiler vererek; Iğdır’ın ipek böceği yetiştiriciliğinde söz sahibi olması gerektirdiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı: “Bir kutu (20.000 yumurta) ipekböceği tohumu için ülkemiz şartlarında 750-800 kg dut yaprağına ihtiyaç vardır. Diğer bir deyişle 40 dut ağacı gereklidir. Her kutuda 20.000 yumurta vardır ve bunların 18.000’inden larva alınabilir. Besleme döneminde ölenler ve küne ile atılanlar çıkarıldığında 16.000 larva gelişebilir. Sonuç olarak 30 gram hesabıyla 480 kg dut yaprağına ihtiyaç vardır. Kuruyup solan ve atılan yapraklar da ilave edildiğinde 600 kg yaprak, bir kutu ipekböceğini beslemek için yeterli olmaktadır. Kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. 1 kozadan 800-1200 metre arasında ipek ipliği, 3 kg kozadan 1 kg ipek üretilebilmektedir.
          Üretim her yıl Nisan ayı ile başlayıp Mayıs ayı sonu gibi yaklaşık 35-40 gün sürmekte ve yetiştirici için kısa sürede ek bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bir kutu ipekböceğinde yaklaşık 20 bin yumurta bulunmakta, yaklaşık 500-600 kilogram yaprak tüketmekte ve 30-35 kilogram yaş ipek kozası elde edilmektedir. Yetiştirici mevcut işini sürdürerek ek gelir amaçlı olarak ipekböceği yetiştiriciliği için evinin bir odası ayrılması yeterli olmaktadır. Yetiştiricilikte kullanılan malzemelerin birçoğu herkesin evinde bulunan malzemelerden olduğundan, yetiştirme maliyeti hiç yok denecek kadar çok düşük seviyededir”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.