İlimiz Milletvekili Ali Güner Konuşmasında Sınır illerimizin sorunlarını dile getirdi.

Tarih : 2008-12-20 / Kategori : Genel Haber

    Milletvekili Ali Güner ”Çıkmasını çok arzuladığımız sınır ticareti bölge insanının aşı ve işi için bir umut kapısı ve krizden çıkışın adresi olacaktır” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına Iğdır Milletvekili Ali Güner Konuşmasında Sınır ilerimizin sorunlarını dile getirdi;
     “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gümrük Müsteşarlığı bütçesi üzerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
    Bilindiği gibi, sınır ticareti, sınırda yer alan illerimizde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını komşu ülkelerden kısa sürede ve dış ticaret mevzuatına tabi olmadan ucuza karşılamaları için başlatılmış özel bir uygulama şeklidir. Bu uygulamanın sınır illerimizdeki ticari hayatın canlanmasında büyük etkisi olmuştur. Hatta sınır illerindeki valiliklerimiz birçok yatırımlarını sınır ticaretinden elde ettikleri gelirlerle gerçekleştirmişlerdir. Ama ne yazık ki 2000 yılındaki yeni uygulamayla bu yatırımların da önü kesilmiştir.
AK PARTİ İktidarıyla sınır kapılarında yaşanan aksaklıkların giderilmesi için yapılan olumlu değişiklikler sonucunda sınır ticaretinde yaşanan aksaklıklar büyük ölçüde giderilmiştir. Bölgeye zaman zaman yaptığımız ziyaretlerde sınır illerindeki manzaranın eskiye nispeten iyi olduğunu görmekteyim. Başta Ağrı ili Doğubayazıt ilçesi Gürbulak Gümrük Kapısı olmak üze re Esendere Sınır Kapısı, Nusaybin Sınır Kapısı, Habur Sınır Kapısı'nda halkla yaptığımız görüşmelerde hemen hemen her kesimin ortak görüşü, ticari hayatın canlılığının eskiye nispeten gözle görülür bir şekilde devam ettiğidir.
    Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; uluslararası global krizin bütün devletleri etkilediği bir gerçektir. Bu global kriz ülkemizi az da olsa etkilemiş olup, bu durumdan her kesim nasibini almıştır. Bu durum da göz önüne alındığında, ülkemize sınırı olan devletlerle sınır ticaretinin gelişmesi için azami gayretin sarf edilmesi gerekmektedir. Atalarımızın dediği gibi "Komşu komşunun külüne muhtaçtır." sözüne istinaden ülkemize komşu olan devletlerin bize, bizim de onlara ticari anlamda ihtiyaçlarımız bulunuyor.
    Çıkmasını çok arzuladığımız sınır ticareti bölge insanının aşı ve işi için bir umut kapısı ve krizden çıkışın adresi olacaktır. Uygulamaya girecek sınır ticaretinin bölge insanını açlıktan, yoksulluktan, umutsuzluktan ve karamsarlıktan kurtararak vatanını seven, devletine güven duyan, yarınına umutla bakan, geleceği parlak gören bölge halkının maddi ve manevi yönden kurtulmasına en büyük etken olacağı kanısındayım.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sorumluluk duygusu içerisinde olan ve bölge halkının en büyük beklentisi ve istemi olan sınır ticaretinin çözüme kavuşturulması, o bölgede yaşayan ve özellikle sınır kentlerindeki halkımızı sevindirecektir. Bölge halkı adına başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün Bakanlar Kurulu üyelerine, bu çıkarılacak sınır ticareti kararnamesinin hazırlanmasında emeği, desteği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.
    Sınır ticaretinin hayata geçirilmesi, bölgede kaçakçılığın önlenmesinde, istihdamın oluşmasında, vatandaşlarımıza iş ve aş için bölgede önemli bir etkendir. Bugüne değin yapılan ticaret sayesinde binlerce esnaf oluşmuş, sanayi tesisleri kurulmuştur. Sınır bölgesinde yapılan ticaretin artırılması, yasal dayanağa kavuşması ve tabana yayılması için Hükûmetimizce hazırlanan sınır ticareti kararnamesinin değiştirilerek yöre tüccarlarının görüşleri doğrultusunda yeniden şekillenmiş olup bölge insanı için ticari bir beklentiye dönüşmüştür. 2009'da yeni hâliyle binlerce insana iş ve aş kapısı olacak kararname şimdiden hayırlı olsun.
Kendi ilim olan Iğdır'da Dilucu Sınır Kapısı'nın 1992 tarihi itibarıyla 2000 yılına kadar sekiz yıllık bir zaman zarfında ilimiz başta olmak üzere civar illere de ekonomik yansımasının olduğunu bölge insanı gördü. Bu dönemde gerek ilimizde ve gerekse mücavir illerde çok hızlı bir gelişmenin olduğu, kısa sürede bölge insanının ekonomik olarak rahat bir yaşam kalitesi yakaladığı bir gerçektir.
   Şu anda aynı bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeyinin ve yaşam kalitelerinin artırılması için Hükûmetimiz yeni projelerini hayata geçirmeye büyük bir azim ve gayretle devam ediyor.
   Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olan ve yıllarca ihmal edilen kara gümrük kapılarının günümüz şartlarına ve hizmet akışına göre yeniden düzenlenmesinde, modernizasyon, otomasyon çalışmalarında bütçe imkânsızlıkları nedeniyle alternatif finansman modellerine gidilmiştir. Nusaybin, Akçakale, Esendere, Dilucu, Türkgözü kara sınır kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yenilenmesi çalışmalarına başlanmış olup, Pazarkule, Yayladağ, Öncüpınar, Karkamış ve Dereköy kara sınır kapılarının ise 2009 yılı içerisinde yap-işlet-devret modeline göre tamamlanması planlanmıştır. Halkalı Gümrük Müdürlüğü ve Ali Rıza Efendi Sınır Kapsı da yeniden yapılandırılacak kapılar arasındadır.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.