IĞDIR’IN YAKIN TARİHİNE NOTLAR -XVIII- IĞDIR'DA TOPLUMUN HEYECANI İDİ RAHMETLİ AV. İBRAHİM BOZYEL

Tarih : 2021-05-26 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR’IN YAKIN TARİHİNE NOTLAR -XVIII- IĞDIR'DA  TOPLUMUN  HEYECANI  İDİ RAHMETLİ AV. İBRAHİM BOZYEL

1970’li yıllar da  büyük şehirdeki avukatlık bürosunu tasfiye edip Iğdır’a dönmüştü Av İbrahim Bozyel. Iğdır’da Avukatlık yapması yönündeki telkinleri Bozyel ailesinin yanı sıra eniştesi Azbay Dönmez’in, mahalle arkadaşı Ekber Beyaz’ın, kirvesi Mikail Göleli’nin, çevreden dostlarının yanı sıra kültür yayma, dergi, kitap, folklor, tiyatro, güldürü, tanıtma, töre, anane, geleneklerin yaşatılması, aktarılması düşünceleri ağır basmakta idi. Bu faaliyetlerin alanı ise köklü lisemiz olan Iğdır lisemiz de olabilirdi. Neticede öylede oldu. Rahmetli Şair, Yazar, Av. İbrahim Bozyel, kültür çalışmalarında gençliği baz aldı. Bir taraftan okul derslerine girmekte ve sair zamanlarda okul öğrencileri ile kültürel, edebi faaliyetler yürütmekteydi.  Hatta unutmadan diyeyim, Rusya dağılmadan, bağımsızlıktan önce Azerbaycan ile diyaloğları başlatmış, kültür elçisi  gibi üniversitelerle irtibat kurmuş, kontenjanlar ayarlamış onlarca öğrencinin okumasına vesile olmuştur. Çoğu öğrencinin masrafını  kendi cebinden ve dostlarından destek alarak yapmıştır. 

Prof. Dr. Yavuz Akpınar, emekli Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Makas, Av. İbrahim Bozyel, Yrd. Doç. Dr. İrfan Murat Yıldırım ve diğer isimsiz kahramanların destek ve çabası ile Kardaş Edebiyatlar Dergisini çıkarmışlardır. Türk boylarının kendi lehçeleri ile yazdıkları şiir, hikaye, makale, edebi yayınlar Türkiye Türkçesine çevrilerek, yayınlanması memnunluk yaratmıştı. Bütün Turan illerinden ses verilmiş, Kardeşlik ortak dille ifade edilmiştir.
MEV Anadolu Lisesi yapımında Nurettin Aras, Cabbar Şıktaş, Nazım Karadağ ve ismini bilemediğim Iğdır’ın değerleri başta olmak üzere rahmetli Av. Bozyel, her hayır işte yer almış, “yoruldum, usandım, yeter" dememiştir. 
Düzenlediği Nevruz tiyatroları halkın kendi kültürüne dönüşünü sağlamış, yöresel güldürülerle seyredenleri kahkahalara boğmuştu. Örneğin tiyatroda  Belediye eski Başkanı Ali Varol gibi halkın içinde tiyatroda çok cevherler olduğunu ortaya koymuştu. 
Folklor de Dünya birinciliği almış, Iğdır’ımızı dünyaya tanıtmıştı.
Nüktedan, güler yüzlü, sempatik, fıkralarla kahkahalar atarak kendini zinde tutan, iyi bir öğretmen, halk adamı, Baro Başkanı, kibri, kasıntısı, tepeden bakışı olmayan bir dosttu. 
Bir gece ansızın o kabus, o korkunç, o lanet olası haber sabah ulaşmıştı Iğdır'a, herkes bir yakınını kaybetmiş gibi üzüntülüydü. 
Maalesef Bozyel Ailesi iki gencini, Iğdır ve yöresi topluma canlılık katan değerini, folklor, kültür ve edebiyat öğrencileri hocalarını,  Azerbaycan başta olmak üzere Türk dünyası bir kültür elçisini kaybetmişti. 
23. Yıl önce 25 mayısta kaybettiğimiz değerli insanımız, hocamız, ilim adamımız, mümtaz şahsiyet Av. Bozyel aramızdan ebediyen ayrılmıştı.
Fedakar, cefakar, kinsiz, sevgi dolu, başarıya kilitlenebilen, yapıcı, halkıyla bütünleşebilen, kültür diliyle insanlarımızı kaynaştırabilen İbrahim Bozyel’ler yetiştirebilmek en büyük dileğimiz.  
Vakitsiz kaybettiğimiz rahmetli Bozyel ise kapanmayan acılarımızdan biri.. 

  Mekanları cennet olsun. 

     Emir Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası