Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesine Ziyaretçi Akını

Tarih : 2024-04-27 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesine Ziyaretçi Akını

Ermeni Soykırım Anıtını ve müzesi Iğdır merkez ve Komşu illerden ziyaretçi akınına uğruyor.
 

Ağrı ilinden ailesiyle ilimize gelen vatandaşlar  Ermeni Soykırım Anıtını ve müzesini ziyaret ederek Şehitler için fatiha okudular.
Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi  ya da eski adıyla Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize eden belgeler bulunduğu alan ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. 
Ziyaretçiler, Türk milleti asil bir millettir. Hiç bir zaman tarih boyunca soykırım yapmamıştır.
Soykırımı yapan Ermenilerdir. Iğdır merkez ve köylerinde ve komşu illerde soykırım yapmışlardır. Bunlar delilli ve belgeli ortadadır. Bu belgeleri hiç kimse inkar edemez.”dediler. 

Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi?
350 m² kapalı müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. Müzenin giriş kapısı Selçuklu geleneklerine göre yapılmıştır. Anıt, üçgen arazinin odak noktasında yükselmektedir. Suni bir tepenin ortasında konuşlandırılan 5 kılıcın da eğri uçları yukarıda birleşerek kubbe şeklini almaktadır. Bu haliyle Selçuklu türbelerini andırmaktadır. 
  Kabzaların dış yüzlerindeki her kılıçta birer asker figürü ardır. Asker figürleri farklıdır. Her kılıç kabzasında bir tarihi devrin askeri tasvir edilmiştir. Bunlar sırasıyla, Hun, Göktürk, Selçuk, Osmanlı ve Türkiye askerleridir.
Anıtın temeli 1 Ağustos 1997 tarihinde Iğdır Valisi Şemsettin Uzun tarafından atılmıştır. Anıt külliyesinin çevre duvarları Ahlat taşından örülmüş ve duvarları üzeri dövme demirlerle süslenmiştir. Müzenin kapı, pencere ve dolapları kestane ağacından hazırlanmıştır. Kılıçlar, İtalya’dan alınmış “Bianco Maris” adı ile tanınan boz Çin graniti ile kaplanmıştır.    Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası