ANIZ YAKMANIN ZARARLARI DUYURU

Tarih : 2011-06-04 / Kategori : Genel Haber

İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, Anız yakmanın zararlarıyla ilgili şunları söyledi; Tarımda esas toprağın üretkenliğini, dayanıklılığını sağlamaktır. 

          Hedefimiz toprağı koruyarak gelecek yılların ürünü olmalıdır. Modern tarımda anız yakmaya kesinlikle yer yoktur. Bu nedenle toprak ve su muhafazasının gereği olarak anızın yakılmasından vazgeçilmelidir.
           İlimizde hububat tarımı yapılan yerlerde hasattan sonra, bazı tarlalarda kalan anızların yakıldığı görülmektedir. Çiftçilerimiz genellikle toprak işlemeyi kolaylaştırmak için anızı yakmaktadır. Oysa anız yakmanın çok önemli zararlı etkileri olduğu bilinmektedir.
Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir sistemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir.
1. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir.
2. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmanın  öldürülmesidir. Oysa toprakta bulunan gözle görülmeyen bu canlıların faaliyeti sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve Humus dediğimiz şekle dönüşür.
3. Anızların yakılmasının en önemli zararlarından biriside toprağı su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirilmesidir. Anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller yüzey akışının hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar böylece erozyonu önler.
4. Erozyonla en verimli üst toprak tabakası taşınmakta, ileriki safhalarda ana kayaya kadar tüm toprak materyali erozyona uğramakta, bitki örtüsünün yok olması ve doğal dengenin bozulmasıyla kuraklık başlamaktadır.
5. Anızın yakılmasıyla topraktaki azotobakter dediğimiz ve belli bitkilerin köklerinde onlara bağlı olarak yaşayan ve bu süre içerisinde havanın serbest azotunu toprağa fikse eden bakteriler hemen hemen tamamen yok edilmiş olur.
6. Anız yangınları sırasında havanın kirlemesi yanında yükselen dumanlar zaman zaman kara yollarında görüşü azaltmakta trafik kazalarına neden olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalarına, telefon direklerine zarar vermektedir. Özelikle orman yangınlarına sebep olmaktadır. Anız yakımı doğal dengeyi bozmaktadır.
7. Anızın yakılmasından sonra ilk yıllarda çiftçilerimiz yakmanın zararını erozyon dışında pek göremezler ancak yıllar ilerledikçe verimli topraklar giderek verimsizleşmektedir.
ANIZI YAKANLAR HAKKINDA;
2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU,
5442 SAYILI İL İDARESİ KANUNU,
TÜRK CEZA KANUNUNUN 383. MADDESİ
GEREĞİNCE HAPİS VE PARA CEZASI İŞLEMİ YAPILMAKTADIR

 

Facebook Beğenenler

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.