Ağaçlandırma ve Erezyon Genel Müdürü Erezyon Bölgesini Gezdi

Tarih : 2011-08-18 / Kategori : Genel Haber

Ağaçlandırma ve Erezyon   Genel Müdürü Erezyon Bölgesini Gezdi

          Ağaçlandırma ve  Erozyon Genel Müdürü Hanifi Avcı, Daire Başkanları, Mustafa Coşkun, Mahmut Temiz, Erzurum Orman Müdürü Cafer Orhan, Erzurum Orman Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Celep, Iğdır Çevre Orman Müdürü Taner Tazegün, Iğdır Aralık İlçesi Ağrı Dağı Eteklerinde İran sınırına yakın bölgede erezyon önleme çalışmalarını yerinde inceledi.

        Çevre Orman Müdürü Taner Tazegün’den bilgi alan Ağaçlandırma ve Erozyon Genel Müdürü Hanifi Avcı, 12 yıl önce burada bir çalışma başlattıklarını, ağaçlandırma çalışması yaparken sivil toplum kuruluşları katkı sağladıkları için teşekkür etti.
            Türkiye genelinde 20 milyon Fidan dikimi kampanyası çalışmalarını dünya gündemine taşıdık. En az Yağış alan bölge Iğdır ve çevresidir diyen Avcı,” Iğdır Valiliği desteği ile 10 yıl içerisinde yapacağımız çalışma sonucu erozyonu bitireceğiz.
              İller arasında en az orman Iğdır ilinde, 10 yıl içinde 5 hektarlı orman alanını 10 yıl sonra 10 kat artırarak 50 hektara çıkaracağız. Ağrı Dağının Doğal dokusunu bozmadan belirli alanlara tohum ekimi yaparak turizme kazandıracağız.
             Daha önce bölgeyi tehdit eden Kum Fırtınası zaman zaman Nahçivan Türkiye Yolunu bile kapıyordu, Ebucehil bitkisi Sadece Türkiye’de Iğdır Aralık İlçesinde vardır diyen Avcı, bu bitkilerin tohumlarını alıp deneme aşamasından sonra Fidanlıklarımızda üreterek Türkiye geneline dağıtacağız. Ebu Cehil Bitkisini Başta İran, Nahçivan, Azerbaycan, Irak, gibi 11 ülkelerden talep almaktayız. İrandan gelen talep üzerine Türkiye İran Sınırında, Küçük Ağrı Dağı Eteklerinde ortaklaşa İran tarafında, Erozyon önleme çalışması yapacağız. Genel Müdür Avcı, Bu bölgede kum tutma ve erozyon önlemede susuz alanları seven Ebucehil yanında Ilgın ve İyde Fidanları ön plana çıkararak dikilmelidir.
Çalışmaları beğenen Genel Müdür Avcı,”Her yıl geleneksel ulusal Erozyon toplantısını Iğdır İlinde yapacağız, bu toplantıya Azerbaycan, ile İran’dan davetlilerde katılacaktır” dedi.
Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, “bu yıl Ebucehil bitkilerinden 200 kg tohum topallayarak fidanlıklarda ekim yaparak İhtiyaç duyulan bölgelere göndereceğiz. Şimdiye kadar 90 bin fidan dikimi yaptık” dedi.    
Dil ucu kapısında ve ılgın yetişen bölgeyi gezen Avcı ve ekibi Iğdır Valisini ziyaret ettikten sonra Iğdır kent ormanı ve Tuzluca İlçesinde çalışmaları inceledikten sonra kara yolu ile Erzurum’a gittiler.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.