Irak Parlementosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Human "Türkiye Irak'ın Gelişmesi için Daha Çok Su Verilmelidir."dedi

Tarih : 2011-08-25 / Kategori : Genel Haber

Irak Parlementosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Human

        Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Humam Hamudi, Türkiye ile Irak kültürel bağları olan kardeş ülkedir. Irak’ın gelişmesi için Türkiye daha çok su verilmelidir.” dedi.  

          Hamudi, Bağdat’taki ofisinde Türkiye’den gelen gazeteci ve dernek yöneticilerini kabulünde yaptığı konuşmada, ”Türkiye ile bir sorunumuz yoktur bize her alanda yardımcı oluyor. Tek sorunumuz su sorunudur. Irak’a daha çok su verilsin. Bugünlerde Dicle ve Fırat’tan gelen su da azalma var Türkiye’ye konuyu sorduk, Suriye’den kaynaklandığını söylediler. Üçlü komite kuruldu. Çalışmalar yapılıyor. Türkiye ile stratejik konularda bazı anlaşmalar yapıldı. Tek isteğimiz su konusunda bizlere Türk devleti biraz daha yardımcı olsun” dedi.
           Bağdat Türk halkının kalbine yakın bir yerdedir diyen Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Humam Hamudi şunları söyledi.
”Irak çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.Hz. Ali dönemi adaletli dönem oldu. Çünkü yetimlerin babasıydı.Saddam 30 yılı aşkın halka zulüm  etti.Ardından işgal geldi.Bizler direndik Bu sene İşgalin bitmesine karar verdik. Terör azaldı.Şimdi Irak’ı yeniden imar  ediyoruz. Ben Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Türk firmaları her yerde iş almıştır.Türk iş adamlarına her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Gelsinler yatırım yapsınlar. iş alsınlar. Bugün Suriye, Mısır, Libya, Bahreyn, siyasi kriz içindedir.Irak bunu yaşadı. Arap ülklerinde olan haraketler birbirine benziyor. Hükümetler 20-30 sene süren sözde cumhuriyetle yönetimlerini sürdürüyorlar. Aslında diktatörce yönetiyorlar.Yapılan gösteriler iktisadi sosyal sıkıntıların sebebp olduğu olaylardır. Biz diyoruz yönetimi halkın kendisi değiştirsin yabancı ülkelerde yardımcı olsunlar ama işgal etmesinler. yoksa yabancılar gelir savaş olur.  Kardeş kanı dökülür ülke işgal edilir. Irak örneği ortadadır.Komşular Suriye’ye yardım etsin problemi çözsünler.  Kardeş kanı dökülmesin İsrail bu işten karlı çıkmasın.
Suriye de beklenmeyen bir değişim olursa Türkiye ve Irak bundan  zarar görür “Her Irak’lı geçmiş kimliğine baksa Osmanlı kimliği çıkar biz iki ayrı ülkede olsak Kültürel ve dini bağlarla birbirimize  bağlıyız”.diyen Dr.Hamudi, ”Necef şehri halkı İngilizlere karşı Osmanlı’nın yanında yer almıştır. Necef’te her ırktan insan var Necef İslam’ın Vatikan’ıdır diyebiliriz.Necef 2012 yılında İslam kültür başkenti olacaktır. Çeşitli etkinlikler yapılacaktır.
Gazetecilerin sorusunu cevaplayan Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dr. Humam Hamudi, PKK ve Türk devletinin Kandil’i bombalaması konusunda şunları söyledi: ”Irak devletinin bu konuda fazla bir askeri gücü yoktur. Bu nedenle şu an Merkezi hükümetin sınırdaki PKK’ya müdahalesi zor. Bu konuda Türkiye, ABD ve Irak’ın yaptığı anlaşma vardır.
Bu anlaşmaya göre haraket edilmelidir. Bu konuda yapacağımız bir şey yoktur. Bu teröristlerin konusu nasıl çözülür konusunda üçlü çalışma yapılıyor.
Bağımsız bir Kürdistan kurulması konusunu Talabani’ye sorduk. Talabani de gönlümüzden geçiyor.fakat bağımsız Kürt devleti kurulmasına Irak, Suriye İran ve Türkiye izin vermez.karşı çıkar. Ve bu devlet çok yaşamaz.Onun için kurmak istemiyoruz. ”dedi.
Türkiye Kara haraketi yaparsa  ne olur sorusuna da şunları söyledi: ”Bu konuda Türkiye ırak hükümeti ile anlaşma yapmalı ondan sonra “şeklinde cevapladı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.