Iğdır'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş Bayramı Kutlandı

Tarih : 2011-11-15 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'ın Düşman İşgalinden Kurtuluş Bayramı Kutlandı

Iğdır'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü  Van’da meydana gelen deprem nedeniyle buruk bir şekilde kültür sarayında kutlandı.

             Kutlama programı gereğince sabah saat 8.30 da Atatürk anıtına çelenkler konuldu. Ardından Iğdır'ın kurtuluşunda şehit olan, Şehit Mehmet Çavuş anıtına Valilik, Garnizon komutanlığı ve Belediye çelenk koydu. Çelenk koyma törenine Çankırı Ilgaz ilçesi   Kaysın köyünden gelen Şehit Mehmet Çavuşun torunu Şükrü Özgür ve yakınları da katıldı.                         
             Daha sonra Iğdır Valisi Amir Çiçek, makamında tebrikleri kabul etti.  Kültür sarayında bayram kutlamalarına geçildi.
Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı Jandarma  Alay komutanlığında görevli Jandarma Üsteğmen Ersin Ergut, yaparak şöyle dedi: " Ermenilerin taşnak, hıncak ve sutyan çeteleri bölgede bir Ermenistan devleti kurmak amacıyla akla gelmedik işkence ve katliam yaparak bölgedeki Türk nüfusunu yok etmeye başlamıştır. Buna müsaade etmeyen güvenlik güçlerimiz 14 kasım 1920 tarihinde Iğdır' a üç koldan taarruz eden kuvvetlerimiz, Ermenileri Alican ve Karakale köprülerinden Aras Nehri'nin kuzeyine püskürtmüşlerdir. Bu günden sonra Iğdır ve Aras Nehrine kadar tüm sürmeli çukuru, sonsuza kadar olmak üzere Türk topraklarına katılmıştır. Şunu herkes bilmelidir ki her ne şekilde olursa olsun vatanın bütünlüğünü hedef alan güçler, Güvenlik güçlerimiz ve vatan sever Türk insanının mücadele azmi ve kararlığı karşısında yok olmaya mahkumdur. Iğdır’ın kurtuluşu tüm Türkiye’ye kutlu olsun” dedi.
Iğdır Belediye Başkan Vekili  Hüseyin Malk’ta yaptığı konuşmada, Iğdır'ın kurtuluşunu anlatarak şunları söyledi: " Kardeşliğin birlik ve beraberliğin barışın demokrasinin temelinin atıldığı bir kurtuluş bayramını kutluyoruz. Bu topraklar ortak bir emeğin ve mücadelenin emanetidir. Birliğin kök saldığı dayanışma ruhunun dirildiği ve destanların yazıldığı bir coğrafyadır. Yakalanması gereken hedef iç huzurumuzun devamı ekonomik refahın yükseltilmesidir. “ dedi.
Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, “Bu gün Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91 yıl dönümünü maalesef buruk olarak kutluyoruz. Keşke çarpık yapılaşmadan dolayı binalar yıkılıp insanlarımız ölmeseydi. Keşke terörden dolayı şehitler vermeseydik ve bayramı cadde ve sokaklarda bir bayram havasında kutlasaydık. Maalesef deprem devam ediyor. Terör devam ediyor. Iğdır’ımız 91 yıl önce köklü bir geleneğin imzasını attı. Emin olunuz ki Iğdır’ımızdaki bu gelenek nice 91 seneler   devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın Iğdır’ımız 91 senesi öncesinde düşman işgalinden kurtuldu. Ama Iğdır’ımızı geleceğe güvenle barış içerisinde teslim etmek için çocuklarımıza daha güvenebilir yaşanabilir bir Iğdır teslim etmek için daha her şey bitmiş değil. Bizlerin sizlerin üzerine çok büyük şeyler düşüyor. Yanı başımızda bizi tehdit eden bir Medsamor nükleer santrali vardır. Bu santral Iğdır için tehdittir. Allah korusun yarın Van’da ki deprem Iğdır’da olursa felaket olur. Burada düşman işgalinden kurtulan bir Iğdır’ın belki 92. 100. yılını kutlayamayız.” dedi.
Vali Amir Çiçek’te Birlik ve beraberliğe dikkat çekerek “91 yıl önce Iğdır düşman tarafından işgal edilmişti. O zaman ki şehit Mehmet çavuşlar Mehmetçikler olmasaydı biz bu gün burada Iğdır’ın kurtuluşunu kutlayamazdık. Türkiye dünyada 16 en güçlü devlet haline gelmezdi. Bölgede sözü dilenir ülke olamazdı. Ve Türkiye bu kadar gelişmezdi bunlar şehitlerimizin sayesinde olmuştur. Çanakkale de kurtuluş savaşında birlik ve beraberlik sağlayan Türk milleti şimdide birlik ve beraberliğini koruyacak Türkiye yi en gelişmiş hale getirecektir. Unutmayın ki Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan güçler vardır. Birliğimiz sayesinde bunlara fırsat vermeyeceğiz. Şeklinde konuştu. Ardından  Öğrencilerin  şiir okumasıyla sona erdi. Belediye başkan Vekili  Hüseyin Malk, Şehit Mehmet Çavuşun Torunu Şükrü Özgür ve yakınlarını makamında kabul ederek onlara hediye verdi. Şükrü Özgürde yaptığı konuşmada başkana teşekkür ederek artık bende bir Iğdırlıyım” dedi.
Programına Iğdır Valisi Amir Çiçek, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Malk, Milletvekili Sinan Oğan, Garnizon komutanı ve J.Alay  komutanı Mustafa Akış, Ağır Ceza reisi Sefa Şişman, 5.Hudut alay komutanı piyade  Kur. Alb. Hidayet Arı, Iğdır Üniversitesi rektörü  Prof.Dr. İ. Hakkı Yılmaz, Iğdır İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, Kurum ve Kuruluşların Yetkili Müdürleri ile Askeri erkan katıldı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.