Fransa Millet Meclisi’nin kabul ettiği “Ermeni Soykırımı” Yasa Tasarısına Azerbaycan’dan Tepkiler

Tarih : 2011-12-28 / Kategori : Genel Haber

Fransa Millet Meclisi’nin kabul ettiği “Ermeni Soykırımı” Yasa Tasarısına Azerbaycan’dan Tepkiler

22 Aralık 2011 tarihinde Fransa Millet Meclisinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesini takiben Azerbaycan Cumhuriyeti’nden gerek devlet, gerek sivil toplum kuruluşları düzeyinde çeşitli tepkiler geldi.

Gösterilen tepkiler halen devam etmekte olup Azerbaycan kamuoyunun gündeminde önemli yer tutmaktadır. Yerel ve uluslararası basında yayınlanan bu tepkilerden bazıları aşağıda verilmektedir.
Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Oktay ESEDOV: “Diyelim, bir Azerbaycanlı bilim adamı Fransa’ya gitti ve bilimsel sunum zamanı “Ermeni Soykırımı’nı tanımadığını söyledi. Ne yapacaklar, hapse mi atacaklar?  O zaman biz de Bakü’ye gelen Fransa vatandaşlarına Hocalı soykırımını tanıyıp tanımadıklarını soralım. Tanımıyorlarsa, biz de onları mı cezalandıralım? Fransa Millet Meclisi’nin bu kararı düşünülmemiş, cılız politikadır. Azerbaycan devleti, parlamentosu, halkı her zaman kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin yanındadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan Cumhuriyeti Fransa Millet Meclisi’nde soykırımların mevcut olduğunu tekzip edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesini keskin şekilde kınamaktadır. Azerbaycan bu girişimin Avrupa bölgesinde demokrasinin temelini oluşturan söz ve ifade özgürlüğü ilkelerine kesinlikle uymadığını, Fransa’nın da kabul etmiş olduğu insan hakları ve temel özgürlükler gibi demokratik değerlere saygı duymak  sorumluluğuna uymadığını ve kabul edilemez olduğunu beyan eder.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Uluslararası İlişkiler Departmanı Başkanı Nevruz MEMMEDOV: Fransa Millet Meclisi’nin bu kararı Azerbaycan’la ilişkilerini etkileyebilir. Bu karar ilgili olarak Azerbaycan tarafı olarak bizim tarafımızdan da belirli adımlar atılacaktır.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Siyasal ve Toplum Departmanı Başkanı Ali HASANOV: Ermenilerin ısrarla kabul ettirmek istedikleri soykırım iddiaları sahtedir, yalandır. Bu iddiaların tarihsel gerçekliklerle hiçbir ilgisi yoktur. Tarihte ‘ermeni soykırımı” diye bir olay mevcut değil. Bu sebeple de nerede ve hangi düzeyde tartışılmasına bağlı olmaksızın, Azerbaycan Devleti bu tür uydurma iddialara karşıdır ve kınamaktadır
Azerbaycan Bilimler Akademisi, Tarih Enstitüsü Başkanı Yakup MEMMEDOV:  Ermeniler Doğu Anadolu’da Türklere yönelik katliam yaptıklarında Fransa’dan destek aldılar. Bu karar Fransa’nın Ermenici yaklaşımını bir kez daha gösterdi. İnsan liyakatini ayaklar altına almak adına Fransa’nın çok kara bir tarihi var ve bugün Millet Meclisi bunu resmi düzeyde bir kez daha tekrarladı.     
İktidarda olan Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) genel Sekreteri Ali AHMEDOV: Fransa bundan böyle hiç kimseye demokrasi dersi vermeye kalkmasın. Fransa Millet Meclisi’nin bu kararı Avrupa değerlerine zıttır. Türkiye’ye yönelik bu iddia aynı zamanda kardeş ülke Türkiye’nin AB’ye üyeliğini engelleyen bir girişimdir.
Millet Vekili Ganire PAŞAYEVA: Fransa Millet Meclisi’nde Türk milleti olarak milletimize karşı hakaret, iftira dolu bir karar kabul edilmiştir. Biz Fransa Senatosu’nun bunu ele almasını beklememeliyiz. Bana göre, şimdiden Azerbaycan Parlamentosu olarak yaklaşımımızı ifade etmeliyiz.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.