Iğdır’da Kış Ortası Sukuşu Sayımları Yapıldı

Tarih : 2012-02-14 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’da Kış Ortası Sukuşu Sayımları Yapıldı

Iğdır “Karasu- Aralık Sazlıklarında yapılan sayımda 1359 kuş türü tespit edildi.

Kars'ta Soğuk havadan ve sulakalanların buzlanmasından dolayı Kars Kafkas Üniversitesi tarafından Iğdır’a Bahri kuşunu getirerek doğaya bıraktı.

Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür V. Mete Türkoğlu, “Kars ilinde yaralı olarak bulunan ve veterinerlik fakultesinde Yrd.Doç.Dr. Erdoğan Uzlu ve Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu tarafından tedavisi tamamlanan ördekgillerden Bahri (Krik) cinsinde ördek hava şartlarının kötü gitmesi ve Kars ilindeki sulak alanların donması neticesinde yaşam alanı olarak Bulakbaşı sazlıklarında özgürlüğüne kavuşturuldu. Buna paralel olarak Kuzey doğa derneği tarafından yapılan ve kış aylarında göç etmeyerek ilimizde kalan kuşların bilinmesi amacıyla yapılan sayımda değişik türden 1356 adet kuş sayılmıştır.” dedi.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, “Bu gün burada bulunmamızın sebebi Iğdır’ın bizlere sunduğu iklim özelliği nedeniyle Kars’tan gelmekte bulunmaktayız. Karsta bulunan hava şartları doğayı olumsuz etkiledi. Bütün sulak alanlarının donması bütün yaban hayvanlarını etkiledi. Karstaki Doğa koruma milli parklar şube müdürlüğünde 10 gündür tedavisi devam eden Bahri kuşunu Iğdır’a getirdik. Sulak alanların donmasından dolayı kuş aç kalmış ve hastalanmıştı. Bizde bölge açısından bize en uygun en yakın il olarak Iğdır’ı seçtik. Iğdır Doğa koruma şube müdürlüğü ile işbirliği içerisinde ortak çalışmalarımızı devam ettirmeye devam edeceğiz. Iğdır gibi yanı başımızdaki bir artıyı ve avantajı kullanmak bizi mutlu etmiştir.” şeklinde konuştu. Kafkas Üniversitesi Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu, “Bu mevsimde iklimsel değişiklikten dolayı suların donması yaşam alanlarını etkiledi. Bahri kuşu Kars Yayıklı köyünde yakalanarak Kars Doğa koruma milli parklar şube müdürlüğüne getirildi. Bahri kuşun da genetik bozukluk vardı, ishali vardı. 10 gün tedavi süresi sonrası sağlığına kavuştu. Iğdır’da sulakalanlar donmamasından dolayı Iğdır’da bu sulak alanda doğaya bırakacağız.” dedi.

Kuzey Doğa Derneği halkalama uzmanı biyolog Sedat İnak, “Sulak alanlardaki su kuşlarının türlerini tespit ediyoruz. Karasu Aralık sazlıklarında 32 Türden 1359 kuş sayımı yaptık. Sakar meke, çoğunlukta yer almaktadır. Kış Ortası Sukuşu Sayımları (KOSKS), 2 - 23 şubat tarihleri arasında yapılan, Uluslararası sukuşu sayımlarının (US S) bir parçası olup bu sayımlar sukuşu popülasyonlarını belirtmek amacıyla Wetlands International (Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur. Aynı alanlarda aynı noktalardan yapılan standart sayımlar, uzun dönemde popülasyon sayılardaki değişmelerin analiz edilmesinde oldukça yararlı olmaktadır. Önemli Kuş Alanlardın düzenli olarak izlenmesi ve nesli tehlike altındaki kuş türlerinin korunması amacıyla Türkiye'deki bazı kurum ve kuruluşlar kuş gözlem topluluklarıyla birlikte ortak çalışmalar yürütmektedir. Kuzey Doğa Derneği, Kafkas üniversitesi Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Iğdır Orman ve Su işleri il Müdürlüğü' nün katkılarıyla "Karasu - Aralık Sazlıklarında yaptığımız sayımlar ile 32 türden 1359 kuş saymış bulunmaktayız. Sakarmeke (714), Kuçuk Batağan (202), Angıt (115) ve Çamurcun (105) alanda en çok gözlemlediğimiz turıerçur. tehlike altında olan Angıt gibi türlerin sulak alanlarımızda bulunması bu alanlarında korunması dahada önemli kılmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Doğusundaki birçok göl ya da gölet kış mevsiminin sert geçmesinden dolayı don haldedir. Bu nedenle de beslenme ve barınma sorunu yaşayan kuşlar için "Karasu- Aralık Sazlıkları" önemli bir beslenme ve barınma noktası haline gelmektedir.” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.