Gazetemizin Yazdığı Öztürk Ailesi Haberi Ses Getirdi

Tarih : 2012-03-08 / Kategori : Genel Haber

Gazetemizin Yazdığı Öztürk Ailesi Haberi Ses Getirdi

İl Sağlık Müdürü Çocukları Ölen Ailenin Sorunları ile Yakından İlgilendi

İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin Yeşilboya;‘Akraba evliliğinin acı gerçeği’ haber başlığıyla basında yer alan, sağlık ve sosyal sıkıntılarından bahsedilen, Öztürk ailesinin sağlık durumlarını ve yapılabilecekleri tespit etmek üzere çalışma arkadaşlarına talimat verdi.
Görevli personel, aile hekimliğinden adres ve diğer bilgilerine ulaştığı Fatma Öztürk’ ü aile hekimi ile birlikte ziyaret ettiler.
Yaklaşık iki yıldır aktif olarak hizmet vermekte olan aile hekimliğine kayıtlı Öztürk ailesinin son gebeliği ve bebeğinin takipli olduğu, fakat hasta çocuklarının sağlık raporlarında Konjenital Adrenal Hiperplazi tanımlı hastalıklarından dolayı kullanmaları gereken ilaçları temin edemedikleri ve sağlıksız koşullarda yaşadıkları saptandı. Bunun üzerine ertesi gün Sağlık Müdürlüğü ekibi, aileyi tüm fertleriyle beraber sağlık taramasından geçirilmek üzere Devlet Hastanesine getirdi. Çocuk hastalıkları uzmanı Başhekim Uzm.Dr.Bülent Kaya tarafından muayeneleri yapılıp tetkikleri istendi. Tetkik ve muayene sonuçlarını değerlendiren Uzm. Dr. Başhekim Kaya; aileden anne Fatma Öztürk’ ün kan gurubunun A (Rh) + olduğu ve habere konu olan kan uyuşmazlığı olasılığının olmadığını, daha önce vefat eden 5 çocuğun muhtemelen genetik hastalık olan Konjenital Adrenal Hiperplazi hastası olduklarını belirtti. Hastalığı tanımlayan KAYA; Konjenital Adrenal Hiperplazi hastalığı, kolestrolden steroid üreten böbreküstü bezinin birtakım enzimlerinin yetersiz olduğu, otozomal resesif geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Anne ve babanın taşıyıcı olması durumunda, %25 olasılık ile çocuklarda görülür. Bu hastalarda enzimin kısmi veya tam eksikliğine göre değişmekle beraber, üretilemeyen steroid hormonlardan dolayı bulantı, kusma, ishal, su kaybı, kan şekeri düşüklüğü, Kanda Sodyum (tuz) değerinin düşmesi, kan potasyumunun yükselmesi ve tedavi edilemediği takdirde, şok ve hastanın kaybı ile sonlanır. Ayrıca fazla miktarda üretilen seks hormonlarından dolayı ise erkek çocuklarda erken yaşta ergenliğe giriş ve kız çocuklarında dış cinsel organlarının erkek cinsiyet şeklinde gelişmesine neden olur. Hastalığın uzun süreli tedavisinde amaç üretilmeyen hormonların yerine konması ve bunun neticesinde fazla üretilen seks hormonların etkisini azaltarak erken ergenliğe geçişi engellemek ve normal büyümeyi sağlamaktır dedi. Taraması yapılan 5 kardeşin ikisinde Konjenital Adrenal Hiperplazi saptandı ve tedavileri düzenlenerek ayakta takibe alındılar.
Gelişmeleri yakından takip eden İl Sağlık Müdürümüz Dr. Seyfettin YEŞİLBOYA,   görevlendirdiği personellerine, ailenin hem sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hem de ülkemizde üretilmeyen yurtdışından getirtilen ilaçlarının temin edilebilmesi için, gerekli evraklarını düzenleyip Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne müracaatlarını sağlayıp, hasta çocuklarında gerek aile hekimi ve gerekse ilgili uzman hekimce takiplerinin yapılmasını koordine etmeleri talimatını verdi. YEŞİLBOYA; İlimizde sağlık ve sosyal sıkıntı içerisinde olan birçok vatandaşın maalesef var olduğunu ve bunların özellikle aile hekimliği çalışmalarıyla kayıt altına alındığını, bu çalışma ile sağlık hizmetlerinin vatandaşa doğrudan ulaştırılabildiğini, aynı zamanda basında çıkan haberlerin ihbar niteliğinde olduğunu bu durumdaki fertlere olanaklarımız dâhilinde sağlık hizmetlerinin sunulduğunu belirtti.         Haberimiz sonrası Öztürk ailesinin sıkıntılarının giderilmesinde, çaba sarf eden Başta Iğdır İl Sağlık Müdürü Seyfettin Yeşilboya’ya Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Kaya’ya, Özel Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine, Iğdır Devlet Hastahanesi Müdürü Hüseyin Yanardağ’a Basın Müdür’ü Bilge Akman’a teşekkür ederiz.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.