"Çiftçi Kadınlar Yarışıyor"

Tarih : 2012-03-12 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜNDE “ÇİFTÇİ KADINLAR YARIŞIYOR” BİLGİ VE PROJE YARIŞMASI YAPILDI


Kadın çiftçilere götürülen eğitim yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda kadın çiftçilerin performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan özgüven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu artırmak amacıyla 2004 yılından beri ‘KADIN ÇİFÇİLER YARIŞIYOR’ adlı bilgi yarışması 81 ilde
ve ilimizde yapılmaktadır. 2011 yılından itibaren yarışmanın formatı geliştirilerek ‘‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’’ Bilgi ve Proje Yarışması adıyla yapılmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi
tarafından hazırlanıp sunulan yarışma 9 Mart 2012 Cuma Günü Saat 10.00 da Kültür Merkezi
Toplantı Salonunda yapıldı. Iğdır Vali Vekili Türker Çağatay HALİM ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürlerinin de katılımıyla yapılan yarışma, İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla başladı. İstiklal Marşının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri TURAN’ ın yaptığı konuşmayla devam edildi. İl Müdürü Mehmet Nuri TURAN yaptığı
konuşmasında; “2004 yılında başlayıp geleneksel hale gelen bu yıl 9.’sunu yapacağımız “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi ve proje yarışmasına hepiniz hoş geldiniz.
Dünya tarım iş gücünün %40’ını kadınlar oluşturmaktadır. Tarım, Türkiye için önemli ve vazgeçilmez bir sektör olup, Kadınlar da bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlardır.
Gerek Dünyada, gerekse ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü kadınlar oynamaktadır. Ülkemizde büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile işletmelerinde erkeğin büyük destekçisi kadınlarımızdır.
“Kadın Çiftçiler Yarışıyor” Bilgi ve Proje yarışması, kadın çiftçilerimize götürülen
eğitim yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, Tarımsal konularda kadın çiftçilerin
performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan özgüven duygularını artırmak, sağlıklı besleme ve kaliteli ürün üretme bilincini geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak, girişimcilik ruhunu aşılamak ve kapasitelerini artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Bu
yarışmada birinci olan yarışmacımız bölge yarışmasında ilimizi temsil edecektir.
İl finali, bölge finali ve Türkiye finali olmak üzere 3 aşamalı gerçekleştirilecek
yarışmada kadın çiftçilerimizin daha üretken ve daha verimli olarak tarıma katılımlarını
sağlamak için yarışma formatına eklenen proje yarışması sonucunda Türkiye finalinde birinci ve ikinci gelen projenin uygulanması için 50.000 TL’lik bir kaynak ayrılmıştır. Bu kaynak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim , Yayım ve Yayınlar Dairesince yürütülen Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesinden karşılanacaktır.
“Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi ve proje yarışmasındaki projeler değerlendirilirken
projelerin hayvansal üretim, bitkisel üretim, el sanatları, su ürünleri, kırsal turizm ve diğer
tarımsal konularda olmasına; hazırlanan projelerin uygulanabilir, özgün, izlenebilir, çıktıları ve sonuçları görülebilir, sürdürülebilir, örnek teşkil edecek, çevreyi ve doğayı gözetebilir olmasına dikkat edecek ve projelerde %10 özkaynak aranacaktır.
Ödül alarak projelerin, desteklenecek 50.000 TL’si 2012 yılı yatırım programı kapsamında olduğundan, hazırlanacak projelerin 2012 yılı sonuna kadar bitirilmesi
gerekmektedir.
Tarlada, bağda, bahçede, ahırda çalışmaktadır. Bitkisel ve hayvansal üretimin iş
gücünü sağlayan kadın bunların yanı sıra çocuğunu da büyütmektedir. Ev işleri yapmakta, ailesinin beslenmesinde de en büyük görevi üstlenmektedir.
Kadınlarımızın Türkiye ekonomisinde de çok büyük payları vardır. Tabiki hakları
ödenmez. Kısaca kadınlar tarlada üreten, evini yöneten değerli varlıklarımızdır. Dolayısıyla kadınlarımızın eğitimli olması, kültürlü olması, kırsal alanda yapmış oldukları faaliyetleri bilerek yapması, ülke olarak önemsediğimiz bir husustur.
İlköğretmenimiz olan ve kültürümüzü diğer nesillere taşıyan bu değerli varlıklarımıza
gereken önemi vermeliyiz. Bu yüzden gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz
gerekse Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimizin kadınlarımızın eğitimi ile ilgili konulara ağırlık vermeleri gerekmektedir.
Ben bu vesile ile yarışmacı bayanlarımızın nezninde tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyor, yarışmacılarımıza başarılar diliyorum. “ dedi.
Yarışma sonunda Akyumak Köyünden Duygu EROĞLU 1., Aralık Aşağı Topraklı Köyünden Pınar ALAGÖZ 2. , Aralık İlçesinden Yıldız OKUKLU 3. olarak ödüllerini aldılar. Iğdır İl Birincimiz Duygu EROĞLU Mayıs Ayında Artvin’de yapılacak bölge finalinde ilimizi temsil edecektir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.