Tuzlucalı Minikler Halk Oyunlarında İl Birincisi Oldu

Tarih : 2012-03-13 / Kategori : Genel Haber

Tuzlucalı Minikler Halk Oyunlarında İl Birincisi Oldu

Tuzluca Atatürk İlköğretim Okulu Halk Oyunları Ekibi Iğdır'da yapılan Halk Oyunları Yarışmasında Azerbaycan Türk Halk oyunları ile bütün rakiplerini geride bırakarak Stilize alanda İl Birincisi oldu.

Tuzluca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir ACAR, minik oyuncuları kutlayarak ödül ve hediyelerini  verdi, oyuncuları kutladı.
Ziya Zakir ACAR, halk oyunlarının önemini belirterek, konuşmalarına şöyle devam etti.
“Türk milletinin, tarihsel yaşam sürecinde yarattığı kültürel değerlerin en önemlilerinden olan halk oyunları, bugün artık toplumların sosyal hayatlarında sanatsal, estetik ve sportif bir anlayış çerçevesinde şekillenip yaşamını devam ettirmeye çalışmaktadır. Halk oyunları, kaynağından itibaren her dönemde ve her şekilde nereden gelirse gelsin ve ne amaca hizmet ederse etsin, sürekli içinden çıktığı toplumun kendine özgü karakteristik özelliklerini yansıtmıştır. Günümüzde halk oyunları, sahnenin bütün kadrolarından faydalanılarak sanatsal bir anlayış içerisinde sergilendiği gibi, spor salonlarında da sportif bir yaklaşım çerçevesinde yarışmalar organize edilerek varlığını sürdürmektedir. Bu nedenle halk oyunları eğitimi, fiziksel aktivitesi ve müzik bütünlüğü ile öğrencinin  bedensel ve zihinsel gelişimine yadsınmayacak katkılar sağlar.
Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif özellikleriyle de eğitim sürecinde çok etkin bir rol oynar. Halk oyunları öğrenimi özel beceri gerektirmektedir. Özel beceri, yapılacak çalışmanın teknik ile hareket uygulamalarıdır. Tipik, karakteristik ve kompleks durumlar, özel koordinatif yeteneklere mahsustur. Beceri için kuvvet, sürat, dayanıklılık ve hareketlilik gibi fiziki güç faktörleri gereklidir. Bu sayede çözümleme yeteneği gelişir. Çözümleme yeteneği; kinestetik algılama, dokunarak algılama, görerek algılama, duyarak algılama ve statik-dinamik çözümlemeden oluşur. Koordinasyonda amaç hareketlerdeki maharet, sürat ve çevikliğin geliştirilmesidir. Koordinasyon için bedensel ve ruhsal birliktelik gereklidir.
Halk oyunlarında hareket, bedensel ve ruhsal birleşimin sonucu olarak ortaya konulmaktadır. Koordinasyonun oluşması ritmik hareketlerle sağlanır. Bütün bu hareketlerden elde edilmesi amaçlanan etkinlikler, rahat bir tempoda gerçekleştirilir.
Halk oyunları millet fertlerini birbirine yaklaştıran, duyuş ve inanış itibariyle birleştiren, şahsına milletine karşı güven duygularını yükselten müşterek bir değer, bütün milletin malı olan tükenmez bir hazinedir.
Bir insanın yurdunu ve milletini sevmesi, ona içten gelen bir sevgi ile bağlanması milletini kültürünü ve tarihini tanıması ile mümkündür.
Bu biliş ve tanıyış milli duyguları beslediği nispette fertleri lüzumsuz yere yabancı hayranlığından kurtarır. Milli ruh ve irade böylece gelişir ve pekişir. Kendimizi tanımanın gereği kadar, kendimizi tanıtmanın değeri ve lüzumu da meydandadır. Medeni toplumlar içerisinde bir milletin almış olduğu değer maddi varlıklar kadar, manevi varlıklarla da ölçülmektedir. Bizim milletimize ve yabancılara karşı göğsümüzü gere gere gösterebileceğimiz, kendisinden pekçok şey öğrenebileceğimiz ve öğretebileceğimiz bir konudur halk oyunları.
Bu güzel etkinliği yapan, birbirinden güzel yavrularımızı kutluyor, çalıştırıcı, okul müdürü ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Okul Müdürü Mustafa PALA'da “Sayın Müdürümüzün desteği ile bu olumlu başarılarımızı devam ettireceğiz ve Grup Yarışmasını da geçip Finalde yarışacağız” dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.