Iğdır'da Kazım Karabekir İlköğretim Okulunda Yöresel Yemek Yarışması Yapıldı

Tarih : 2012-04-23 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Kazım Karabekir İlköğretim Okulunda Yöresel Yemek Yarışması Yapıldı

Iğdır'ın Kazım Karabekir İlköğretim Okulunda, Turizm Haftası Dolayısıyla " Anneler arasında Yöresel Yemek" Yarışması düzenlendi.

Iğdır'ın Kazım Karabekir İlköğretim Okulunda, gerçekleştirilen yarışmaya yemek konusunda kendisine güvenen 10 kişi katıldı. Yarışmada birbirinden leziz Iğdır'a  özgü yöresel yemekler görücüye çıktı.
Kazım Karabekir İlköğretim okulu bahçesinde hazırlanan stantlarda sergilenen birbirinden lezzetli yemekler öğretmenlerden oluşan  jüri tarafından tek tek tadıldı.
Okul Müdürü Cemil Taşkın, "Turizm haftası nedeniyle bu programı düzenledik amacımız yöresel yemeklerimizi kültürümüzü yaşatmak gelecek nesillere aktarmaktır. Yarışmaya katılan öğrenci velilerimizi kutluyoruz" dedi.   Daha sonra Turizm haftasıyla ilgili şiirler, Tiyatro gösterileri, Halk oyunları gösterileriyle son buldu.
Üç kategoride gerçekleştirilen yarışmada, "Birinci" Taş köfte "İkinci," Sabah Aşı, “üçüncü” Kuymak” oldu.  Yarışmaya katılan Dilek Aksu, Melike Kılıçlar, Neslihan Göğce, Suna Alagöz, Zeynep Aras, Leyla Bulut, Zehra Gülpınar, Ödüllerini Milli Eğitim Müdür vekili Tahir Kaman, A bbas Öcal,  şube müdürleri Yüksel Gülaç, İzzet Akgün, Ziya Gökalp İlköğretim okulu müdürü Mehti Yalçın, eski Milli eğitim şube müdürü Veli Tabaru  tarafından verildi.
Iğdır Milli Eğitim Müdür vekili Tahir Kaman'da "Okullarımızda turizm haftası nedeniyle böyle bir etkinliğin yapılması güzel bir olay, geleneksel yemeklerin Iğdır insanının damak tadının yaşatılması sevindiricidir. Bayanlarımız ve okul idaresi ve öğretmenleri kutluyorum" dedi.  Yarışmaya katılan bayanlar Iğdır yöresine ait geleneksel, yoğurt çorbası (gatığ aşı), sabah aşı, omaç aşı, üzümlü pilav, ekşili pilav, süzme pilav, Iğdır'ın yöresel köftesi taş köftesi ve yerli tavuktan yapılan bozbaş yemekleri ile yarıştılar.
Bozbaş: Malzemeler : Yarım kg et, 1 baş kuru soğan, Yeteri kadar yağ, 2-3 adet patates, 1-2 tane domates, Bir yemek kaşığı salça, Lepe (Nohutun kırılmışı) Yapılışı: Önce normal bir tencereye  soğanları küçük küçük kıyılıp konur. Et normal büyüklükte doğranır, yağla birlikte hafif kızartılır. Sonra domates doğranıp, salça hafif sulandırılıp tencereye dökülür.
Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyulur. Biraz kaynadıktan sonra lepe (kırılmış nohut yerine sade nohut da konulabilir) konur. Patatesler dörde bölünüp tuz da eklenerek tencerenin kapağı kapatılır. Altı hafif kısılarak yarım saat kadar pişmesi beklenilir. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapılması tavsiye edilir.  Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır.
Omaç Aşı.:Malzemeler: 1 demet evelik, 3 su bardağı börülce, 3 yemek kaşığı margarin, 1 yemek kaşığı salça ve tuz
Yapılışı: Evelikler temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Doğranmış
evelik börülce, margarin, salça, tuz ve üzerini iki parmak kapatacak
kadar su ile beraber düdüklü tencereye konarak pişirilir.
Taş Köfte: Malzemeler: 1 kg parça et, Yeteri kadar yağ, 3 adet patates, 1-2 adet domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 baş kuru soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı lepe (Nohutun kırılmışı), Yeteri kadar nane, tuz, kırmızıbiber ve karabiber.
Yapılışı: Düz bir taşın üzerine eti konulup iyice ezilir. Sonra etin içerisine istenirse soğanları ve lepeyi ezilebilir. Eğer etin içine ezilmezse, eti taşın üzerinden alınıp, içine soğanı küçük küçük doğranır. Soğan katılıp elle hepsi iyice yoğurulur. Diğer tarafta normal bir tencereye yağı ve kıyıp ayrılan soğanları koyun ve hafif kavurun. Sonra domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarak ilave edin.
Tencerenin yarısına kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Yoğurduğunuz eti elinizle normal büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın. Patatesleri de dörde bölüp tencereye koyun yarım saat kadar pişmesini bekleyin. Çukur yemek tabaklarında servis yapın.Sbah Aşı: Malzemeler: 3 su bardağı çiğden (olmamış buğdayın dövülmüş hali), 2 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz, 4 parça kemikli et.  Yapılışı: Bütün malzemeler güvece konulduktan sonra güveç tandıra yerleştirilir. Etler iyice eriyip su ve buğdayla karışıncaya kadar kaynaması beklenir. Yaklaşık iki saat kaynadıktan sonra tandırdan çıkarıp servis edilir.   Not: Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.