Akademisyenler Nuh'un Çiçeklerini Yerinde İncelediler

Tarih : 2012-04-23 / Kategori : Genel Haber

Akademisyenler Nuh'un Çiçeklerini Yerinde İncelediler

Ağrı Dağı'ndaki saklı güzellikleri keşfetmek amacıyla başlatılan 'Nuh'un Çiçekleri Projesi' devam ederken Iğdır Üniversitesinin düzenlediği 1. Iğdır sempozyumuna gelen akademisyenler Ağrı dağı eteklerinde incelemede bulundular.

Doğu'nun Çukurovası olarak adlandırılan Iğdır'ın Aralık İlçesi Kaymakamlığı ile Iğdır Üniversitesi' nin, Iğdır Valiliği himayesinde gerçekleştirmiş oldukları Ağrı Dağı'ndaki saklı güzellikleri keşfetmek amacıyla başlatılan 'Nuh'un Çiçekleri Projesi' nin  ön çalışması tamamlanarak  Ağrı Dağı'nda yetişen çok sayıda farklı türdeki çiçeğin fotoğrafı  örnek tanıtım kitap haline getirildi.
Proje sonunda Ağrı Dağı'nda yetişen eşsiz güzellikteki onlarca çiçek türünün fotoğraflarının yer aldığı bir de kitap yayınlandı. Aralık Kaymakamı Mehmet Fatih  Çilekli'nin girişimleriyle başlatılan daha sonra Doç. Dr. Yusif Zeynalov ve fotoğraf sanatçısı İsmail Şahinbaş ile  birlikte Ağrı Dağı'ndaki botanik yaşam ile ilgili bir çalışma yapılmaya başlanılarak devam ediyor.  Iğdır'a gelen Akademisyenleri Büyük ve Küçük Ağrı dağının eteklerine Doç. Dr. Yusif Zeynalov  ile götüren Kaymakam  Mehmet Fatih Çilekli, burada Ağrı Dağı Nuhun Çiçekleri projesiyle ilgili bilgi verdi.
Kaymakam  Mehmet Fatih Çilekli, “Dünyada 750 binin üzerinde bitki türünün bulunduğu ve bunlardan henüz 500 bininin tanımlandığı tahmin edilmektedir. Türkiye  ise sahip olduğu eşsiz coğrafi konumu, iklim ve toprak çeşitliliği sayesinde bu sayının büyük çoğunluğunun coğrafyasında barındırıyor. öyle ki Avrupa  Ülkelerinin tümünde 12 bin bitki türü tespit edilmişken, ülkemizde ise literatüre
kaydedilmiş 10 bin civarında bitki türü bulunuyor. Anadolu'nun hatta Avrupa'nın en yüksek dağı olan Ağrı Dağı, bütün heybetiyle Iğdır Ovası'ndan yükselirken gizlediği sırları ile bizi kendisine çekiyor ve Ağrı Dağı'nın florasına merakımız bizim bu projeyi başlatmamıza neden oluyordu. Dört ülkeden birden, yani Türkiye, Nahcivan, İran ve Ermenistan'dan görülen bu büyük dağ aslında adına ve şanına layık çok şeyi hak ediyordu. Ağrı Dağı'nın florasına olan merak bizi Iğdır Üniversite Ziraat Fakültesi olarak bir araya getirdi ve işe başladık.
Ağrı Dağı'nda birbirinden ilginç çiçek türleri var. Çalışmamız bilmsel olarak devam ediyor dört mevsim çalışma yapıyoruz bu yılın sonunda gerçek çalışma ortaya çıkacaktır" dedi.
Doç. Dr. Yusuf Zeynalov 'da çalışmalar hakkında bilgi verek “yapılan çalışmalar bilimsel bir çalışmadır her çiçek en ince ayrıntısına kadar incelenmektedir" dedi.
Ağrı dağını gezmeye gelen Celal Bayar üniversitesi fen edebiyat fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Özdemir, Dr. Yurdanur Akyol, Uzman biyolog Kadriye Yetişen, Uzman biyolog Hakan Sepet, Uzman biyolog Bahittin Bozdağ ve Lisans Öğrencisi Okan Kocabaş'ta  I. Iğdır Ünv. Uluslar arası sempozyumu kapsamında Ağrı dağında arazi çalışmaları yaptı. 1620 mt. rakımdan Liliaceae, Iridaceae, Fabaceae, Lamiaceae, Euphorbiaceae, Brassicaceae ve Boraginaceae familyalarından özellikle Gagea ,İris, Lamium, Euphorbia, Astragalus, Allium, Nepeta cinslerine ait bitki örnekleri topladılar.
Prof. Dr. Canan Özdemir, toplanan bitki  türlerinin teşhisleri yapılarak morfolojik ve anatomik özellikleri aydınlatılmaya çalışılacak. Toplanan bu taksonların Türkiye'nin diğer yayılış alanlarındaki örneklerinden farklı özelliklere sahip olduğu gözlenmiştir. Toplanan örneklerin arasında sadece Iğdır'a özgü endemik bitkiler olabileceği düşünülmektedir. Bunun yanı sıra daha geniş bir araştırma yapılırsa tıbbi bitkilerede rastlanabilir.” dedi.
Aralık Kaymakamı  Mehmet Fatih Çilekli ve Akademisyenler, Küçük Ağrıdağı ve Büyük Ağrı dağı arasında yaylalaya çıkan vatandaşları ziyaret ederek çadırda  sohbet ettiler.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.