Biçerdöver Kontrolörleri Yetiştirme Kursu Başladı

Tarih : 2012-07-06 / Kategori : Genel Haber

Biçerdöver Kontrolörleri  Yetiştirme Kursu Başladı

Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür’ü Hüseyin ERASLAN, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın “2012 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı” gereği, İl Müdürlüğümüzce İlimizde hububat hasadında çalışacak olan biçerdöver operatörlerinin denetlenmesi ve çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi amacıyla Valilik Tebliği (2011/1) hazırlanarak ilçe, belediye, belde, köy ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir.” dedi.

Erarslan konuşmasında şunları söyledi: Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin(buğday, arpa, mısır, çeltik, ayçiçeği) zamanında, en az tane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelen tane kayıpları ile tane hasarlarını en alt seviyede tutmak, İllerde biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımı, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile denetlenmesi amacıyla yapılan; “Biçerdöverle Ürün Hasadında Tarla Kontrolleri Çalışması” İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi kontrolörleri tarafından yapılacaktır. Bu amaçla İl Müdürlüğümüzde biçerdöver kontrolörleri için Bakanlık tarafından görevlendirilen uzmanlar tarafından 2-6/07/2012 tarihinde biçerdöver kontrolörleri yetiştirme kursu düzenlenmiş olup, kurs devam etmektedir.
Dünyamızda ve bilhassa Ülkemizde insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu herkesin malumudur. Ülkemizdeki toplam arazinin üçte ikisi tahıla ayrılı olduğu halde zaman zaman tahıl ithal ettiğimiz de acı bir gerçektir. Dünya üzerindeki ve Ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır. Buna rağmen nüfus hızla artmakta ve açlıklar yer yer kendisini göstermektedir. Bugün çeşitli haberleşme araçlarından Orta Afrika Ülkesi olan Etiyopya, Nijerya ve daha birçok Ülke insanının açlıkla karşı karşıya olduğu, küçücük yavruların bir deri bir kemik kaldığı felaketi görülmektedir.
Ülkemizde her yıl ortalama 25 milyon ton Buğday ürünü biçerdöverler ile hasat edilmektedir. Ülkemizde ürün kaybının yalnızca % 1 azaltmakla 250 bin ton tahıl toprağa dökülmeyecek ve hasat esnasında kaybedilmeyecektir.
Biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esas, karşılıklı anlaşma olacaktır. Ancak aşırı ücret taleplerini önlemek amacıyla “biçerdöver kira ücretleri yapılacak sözleşmede belirtilecektir”. Ekin sahipleri hasatta fazla tane kaybına neden olan operatörleri Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık kanalıyla en yakın İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildireceklerdir.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’ nuna göre “biçerdöver sahipleri biçerdöverlerini Ziraat Odalarına tescil ettirmek, tescil belgesi ve plaka almak zorundadırlar.”
Bu nedenle; Biçerdöverlerin karayollarında hareketlerinde trafik polisleri, köy yollarında hareketlerinde ise Jandarma görevlileri tarafından gerekli kontroller yapılacak, “biçerdöverlerinin tescil işlemlerini yaptırmamış ve  Ziraat odasından tescil belgesi almamış”  biçerdöver sahiplerine, trafik polisleri ve Jandarma görevlileri tarafından yasal işlem yapılacaktır.
Ürün sahipleri veya temsilcileri hizmet vericiden kaynaklanan kayıplarının maddi değerlerini tespit ettirmek amacıya; en kısa sürede acilen dilekçe ile Valilik veya Kaymakamlık makamlarına başvurarak “zararlarının tespit edilmesini talep etmeleri” ve bu yolla İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görevli yetkili kontrolörlere-denetçilere ürünlerinde biçerdöverle hasat sırasında oluşan tane kayıp miktarını belirleyen “zarar tespit raporu” hazırlatacaklardır. Ürün sahipleri uğradıkları zararların tazmini için ilgili Mahkemelerinde “zarar tazmin talep davası” açabileceklerdir.
Bu nedenle ürünümüz bol kazancımız bereketli olsun.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.