Iğdır Bölgesine Sağlanan Yatırım Teşvikleri-I

Tarih : 2012-10-02 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Bölgesine Sağlanan Yatırım Teşvikleri-I

Bilindiği üzere, ülkemizde yatırımların desteklenmesine yönelik teşvik uygulaması 2012 yılı itibariyle yeni esaslara bağlanmıştır.

İlimiz Iğdır, sağlanan bölgesel teşviklerden en geniş ölçüde yararlanan iller arasında, 6.grupta yer almaktadır. Amacımız; nerdeyse yatırım yapandan vergi alınmaması ve hatta yatırımcıya “ilave destekler” sağlayan yeni teşvik sisteminin getirdiği avantajlar konusunda yatırımcılarımızın dikkatini çekmek; yapılacak yatırımlar yoluyla Iğdır ekonomisinde gözlenen durgunluğun aşılmasının mümkün olacağını vurgulamaktır.    
IĞDIR BÖLGESİNDE YARARLANILACAK BAŞLICA TEŞVİKLER;
15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmek üzere Ekonomi Bakanlığı tarafından çıkarılan 2012 /1 Sayılı Tebliğ uygulamaya konulmuş olup, bu tebliğe göre Iğdır’ın da aralarında olduğu 6. bölgeye sağlanan teşvikleri  aşağıda şekilde sıralayabiliriz: 
GELİR VERGİSİ  STOPAJI YOK: Iğdır bölgesinde yapılacak yatırımlarda sağlanan “ek istihdamda” ilave alının işçiler için asgari ücret üzerinden, 10 yıl süreyle Gelir Vergisi kesintisi yapılmayacak. Yani stopaj vergisi yok. 
SİGORTA PRİMİ KESİNTİSİ YOK: Aynı şekilde bölgemizde teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi “işçi ve işveren hissesi”nin, asgari ücrete isabet eden kısmı, 10 yıl süreyle ödenmeyecek, daha doğrusu bu tutar Ekonomi Bakanlığı'nca karşılanacaktır. 
KATMA DEĞER VERGİSİ YOK: Bölgemizde teşvik belgesine bağlanan yatırımlarda kullanılmak üzere, yurt içinden ve yurt dışından sağlanacak “yatırım malı makine ve teçhizat” KDV'den istisna edilmiştir. Yani söz konusu  “yatırım malı makine ve teçhizat alımı için KDV ödenmeyecektir. 
GÜMRÜK VERGİSİ YOK: Bölgemizde, teşvik belgesi kapsamında yurt dışından sağlanan, “yatırım malı makine ve teçhizat” için gümrük vergisi de ödenmeyecektir.
GELİR – KURUMLAR VERGİSİNDE İNDİRİMİ: Bölgemizde teşvik belgesine bağlanan yatırımlar nedeniyle Gelir ve Kurumlar vergisi, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar, indirimli olarak uygulana caktır.İndirim,yatırıma katkı oranına göre %30-90 arasında değişmektedir. Bir örnek verecek olursak; yatırıma katkısı %35 ve bunun üzerinde olan yatırımlarda, Gelir veya Kurumlar vergisi indirim oranı yüzde %90 olarak uygulanacaktır. Böylece, yatırıma katkı oranına göre bölgemizde Kurumlar Vergisi oranının %20’den %2’ye kadar düşürülmesi mümkündür.   
YATIRIM YERİ SAĞLANMASI: Teşvik belgesine bağlanmış yatırımlar nedeniyle Maliye Bakanlığı'nca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda, yatırım yeri tahsis edilecektir.
FAİZ DESTEĞİ: Bölgemizde yapılacak yatırımlar için bankalardan kredi kullanıldığı takdirde, kullanılacak kredilerinin, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70'ine kadar ödenecek faizin;
- TL cinsi kredilerde 7 puanı, 
- Döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı,
Ekonomi Bakanlığı'nca (900 bin lirayı geçmeyecek şekilde) karşılanacaktır.
YATIRIMA BAŞLAMA - TEŞVİK BELGESİ:
İlimizde, yukarıda belirtilen yatırım teşviklerinden yararlanabilmek için “yatırım teşvik belgesi” alınması ve asgari sabit yatırım tutarının en az; 500.000 TL olması gerekiyor.
En geniş teşvik 31.12.2013 Tarihine kadar Başlanan Yatırımlara Uygulanacaktır:  31 Aralık 2013 tarihine kadar yatırıma başlanılmış olması halinde, yukarıda saydığımız teşviklerden büyük ölçüde yararlanmak mümkün olacaktır. 01.01.2014 tarihinden sonra yapılacak yatırımlar da teşvik kapsamında olacaklar. Ancak; bu tarihten sonraki yatırımlara teşvik uygulamaları daha sınırlı (dar kapsamlı) olacaktır.
Görüldüğü gibi İl’imizde uygulanan teşviklerden yararlanmak için teşvik belgesi almak ve yatırım yapmak için süre geçmiş değil. Yatırım yapmak için teşvik de var, zaman da var. Bizden hatırlatması.
Teşvik uygulamasına ilişkin yazılarımız sürecektir.    
İslam ÇANKAYA – Öğretim Görevlisi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası