Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan "Iğdır'ın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız" dedi

Tarih : 2012-11-12 / Kategori : Genel Haber

Ticaret Odası Başkanı Kamil Arslan

    Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, sınır ticaretinin kentin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirterek, "Iğdır'ın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız" dedi.
    Arslan, yaptığı açıklamada, kentin coğrafi konumunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını ifade ederek, bölgede sınır kapılarının ekonomik anlamda daha kullanılabilir olması gerektiğini söyledi.
    Iğdır'da faal olarak kullanılan tek sınır kapısının Dilucu Sınır Kapısı olduğunu vurgulayan Arslan, "Iğdır'ın sınır kapılarını bacasız fabrika gibi kullanmalıyız. Sınır ticaret merkezi kurulması halinde Nahçıvan ile yapılan ticarette artış olacağını düşünüyorum. Nahçıvan'da zaten orta ve büyük ölçekli üretim yapacak sanayi kuruluşları yok. Ancak Nahçıvan'a üçüncü dünya ülkelerinden gelen ürünlerin ithalatına izin verilirse ticarette canlılık olur" diye konuştu.
    Türkiye ile İran arasında yer alan Boralan Sınır Kapısı'nın aktif hale getirilmesi gerektiğini belirten Arslan, 1984 yılından beri Boralan Sınır Kapısı'nın fiilen açık, fiziken kapalı olduğunu söyledi.
    Bu sınır kapısının aktif hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını ifade eden Arslan, İran'da ürün çeşitliliğinin fazla olduğunu, İran menşeli ürünlerin bölgenin ekonomisine canlılık katacağını söyledi.
    Arslan, Alican Sınır Kapısı'nın da açılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
    "Ticaretin milleti olmaz. Ancak Azerbaycan'ın üçte birlik kısmının işkal altında olması, sözde soykırımın dünya medyasında yapılmış gibi gösterilmesi nedeniyle biz bu kapının açılmasını istemiyoruz. Tabii ki Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki siyasi sorunlar çözülür ve Ermenistan'ın Türkiye üzerindeki politikalarını değiştirse, biz de sınır kapısının açılmasını destekleriz. Türkiye dünyada ve bölgesinde gelişen bir güç. Türkiye son 10 yıl içerisinde hızlı bir ekonomik gelişim elde etti. 2011 ve 2012 yıllarında etkili olan küresel ekonomik krizden birçok ülke ekonomik kayıplarla ayrıldı. İran ve Azerbaycan dünya petrol üretiminde söz sahibi ülkelerdir. Bu ülkelerle sınır komşusu olmak Iğdır için büyük bir ekonomik girdi sağlayabilir yeter ki sınır kapılarında yaşanan sıkıntıları aşabilelim."
    Türkiye'nin 2011 ve 2012 ekonomik verilerinin birçok Avrupa Birliği ülkesini geçtiğine dikkati çeken Arslan, "Bu ekonomik gelişim içerisinde hem kültürel yapısı hem de bulunduğu konum açısından Iğdır kendine bir yer edinmeli. Dolayısıyla dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir jeopolitik konuma sahip."

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.