"Medsamor Nükleer Santrali" Ölüm Saçmaya Devam Ediyor

Tarih : 2012-12-06 / Kategori : Gündem

            Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır şubesi başkanı  Serdar Ünsal, Iğdır’da meydana gelen kanserden ölümlerin tek sorumlusu  Ermenistan’da bulunan Medsamor nükleer santralidir.
             Son yıllarda Iğdır’da kanserli hasta sayısı artmıştır diyen Serdar Ünsal, “Son bir yıl içinde tanınmış memur olan 4 kişi kanserden ölmüştür.  Bunun dışında ölen çok sayıda insan var. Bu nedenle santral kapatılmalıdır.     
        Yanı başımızda bulunan Ermenistan’daki Medsamor nükleer santrali kısaca ölüm saçıyor. İşte santralle ilgili gerçekler Iğdır üzerine etkileri..   Iğdır’da kanser vakaları büyük artış göstermeye, yaşlı genç demeden ölümlerine neden olmaya devam ediyor. Iğdır devlet hastanesinin 2000 yılından beri tutmaya başladığı resmi istatistik bilgilere göre Iğdır’da her yıl 1000 civarında kişiye kanser teşhisi konuluyor. 300’e yakın kişide kanserden hayatını kayıp ediyor. 180.000 nüfuslu bir Iğdır’da, bir yılda kanser nedeniyle ölen kişi sayısı Iğdır Devlet hastanesi kayıtlarına göre 300 civarında… İl dışında tedavi gören ve orda ölüp Iğdır’a getirilen kanser vakası da en az 300 civarında olduğu belirtildi. Yıllardır Medsamor Nükleer santralinin kapatılması için açıklama yaparız kamuoyu oluştururuz. Ancak yapılan incelemelerde sıkıntı olmadığı söylenir ve halkın tepki göstermesi engellenir… Edindiğimiz bilgiye göre, 1990’lı yıllarda Iğdır ilinde 15-20 kanser vakası, 2000’li yıllarda 30-40 kanser vakası ve 2010 yılında ise 300 civarında kanser vakasının görüldüğü ortaya çıkmıştır. “1980 yılında Sovyetler Birliği zamanında faaliyete açılan Metsamor nükleer santrali 1988 yılında 6.9 şiddetinde bir deprem yaşadı, deprem merkezine uzaklığı sadece 75 km olan Metsamor’un faaliyeti derhal durduruldu. 1988-1994 yılları arasında Azerbaycan ile aralarında oluşan sorunlar sonucu Ermenistan’a Türkiye ve Azerbaycan’dan enerji akışı kesilince depremden 8 yıl sonra 1995 yılında tesis tekrar faaliyete açıldı. ” Metsamor’dan değilse, neden kanser vakası bu kadar fazla? Yaşanan gelişmelerden halkımızın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının, esnafın, tüccarın herkesin bu işi eğilmesi, kulak kabartması ve hesap sorması gerekmektedir. Bugüne kadar 150 kez arızalanan Metzamor, havayı ve suyu tehdit ediyor. Bir sızıntıda başta Iğdır olmak üzere, Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illeri etkilenecek. Aynı zamanda fay hattı üzerinde bulunan nükleer santral, olası bir depremde büyük bir felaketi de beraberinde getirecek.“ dedi.
                Ünsal, “Iğdır’da ölen 3 hemşire bir öğretmen kanserden ölmüştür. Bunun gibi nice insanlar kanserden ölüyor. Yetkililer bu konuya eğilmeli bir çare bulmalıdır. En son ölen hemşire 43 yaşındaydı ve hayatının baharındaydı. Nesibe, Melek, Hülya hemşirelerin artık ölmesini istemiyoruz. Bu konuda gereken yapılmalı bu medzamor santrali kapatılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.