METEK Projesi Iğdır’da eğitim ve iş dünyasının temsilcileriyle buluştu

Tarih : 2012-12-07 / Kategori : Gündem

METEK Projesi Iğdır’da eğitim ve iş dünyasının temsilcileriyle buluştu

    Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finanse ettiği METEK Projesi, Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı Iğdır’da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedefleyen proje, Iğdır’ın da içinde bulunduğu 21 pilot ilde uygulanacak.
    Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) Iğdır Kariyer ve Tanıtım Günü Toplantısı’nı İmparator Otel toplantı salonunda gerçekleştirdi.
    Iğdırlı eğitimciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş insanlarının büyük ilgi gösterdiği toplantıya yaklaşık 200 kişi katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, iki yıl sürecek ve 21 pilot ilde uygulanacak.
    Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı ve METEK Projesi yürütücüleri projeye ilişkin bilgi verirken, iş dünyasından temsilciler de, mesleki eğitimden beklentilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.
    Toplantıya Iğdır İl Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahir Kaman, Milli Eğitim Bakanlığı METEK Projesi Direktörü Abdülkadir Yıldız, METEK Takım Lideri David Hardy, Iğdır İŞKUR İl Müdür yardımcısı Bülent Dilmen, Samet Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Hakan Aras, Iğdır Esnaf Odaları Başkanı Selahattin Artantaş, Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay ile Iğdır’daki meslek liselerinin yöneticileri ve öğretmenleriyle, iş dünyasından diğer temsilciler katıldı.
    Toplantının öğleden sonraki bölümünde de Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KARDER Başkanı Prof. Dr. Recep Varçın tarafından öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenler için kariyer seçimi ile rehberliğine ilişkin uygulamalı bir çalışma gerçekleştirildi.
    Toplantının açılış konuşmasını yapan Iğdır Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş şunları dile getirdi:
    “Mesleki teknik eğitim geçmişte akademik yeterliliği olmayan öğrencilerin tercih edebileceği bir alan olarak görülmekteydi. Ancak günümüzde akademik eğitim almış olmalarına rağmen, üniversite mezunları bile yeterince istihdam edilememektedir. Onun yerine iyi bir mesleki eğitim almış kepçe operatörü daha kolay iş bulabiliyor. Akademik eğitime devam mı etmeliyiz, yoksa mesleki eğitime daha fazla yönlendirme mi yapmalıyız? Bu bağlamda eğitim planlaması için sektörlerin ihtiyaç duyduğu meslek dalları tespit edilmeli, bununla birlikte mesleklerin değişim hızı ve meslekler arası geçişler de gündemimizde olmalı. Geçişleri kolaylaştıracak programlar esnek bir yapıda ve değişim hızına cevap verebilecek nitelikte olmalı. Çağımızda mesleki eğitim, akademik eğitim alamayan kişilerin alması gereken bir yapı değil, daha üst düzey bilgi ve beceri gerektiren bir eğitim modelidir. METEK Projesi’nin asıl hedefi de bu konuda bir farkındalık oluşturmaktır. Bu projenin Iğdır’da uygulanıyor olmasından büyük gurur duyuyorum.”
    Daha sonra konuşan temsilciler tarafından, METEK Projesi’nin mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirmeyi hedeflediği vurgulandı. Konuşmacılar, bu hedefe ulaşmada da eğitim ve iş dünyasının tüm unsurlarının ihtiyaçlarının dikkate alınacağını, bu kesimlerin görüşlerinin de kalite güvence sistemine yansıtılacağını belirttiler. Proje kapsamında Ulusal Kalite Güvencesi Sistemi ve Merkezi’ni kurmak için bir Strateji Çalışma Grubu oluşturulduğu, bu grubun kamu, meslek kuruluşları, işçi ve işveren organizasyonlarıyla bağlantılı olduğu da aktarıldı.
    Kariyer ve Tanıtım Günü  Toplantısı’nın öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde ise öğrenciler, veliler ve rehber öğretmenlerle Prof. Recep Varçın tarafından bir kariyer çalışması gerçekleştirildi.
    METEK Projesi ve Hedefleri Neler?
    Mesleki ve teknik eğitimin, eğitim sistemi içindeki payının artırılması çok uzun bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncelikleri arasında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu bağlamda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdi ve çıktıları da uygulamaya koydu. METEK Projesi de, bu alanda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olup, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor. Geliştirilecek sistemin pilot uygulaması önceden seçilmiş 21 ilde yapılacak, sonuçlar değerlendirilecek ve gerekli revizyonlardan sonra mesleki eğitimde ulusal kalite güvence sistemine son hali verilecek.
    Hangi Faaliyetler Gerçekleştirilecek?
METEK Projesi kapsamında şu işler yapılacak:
    Ulusal kalite güvencesi stratejisi ve eylem planı hazırlanacak.
    Mesleki teknik eğitim okullarında uygulanmak üzere bir öz değerlendirme sistemi oluşturulacak.
    Proje kapsamında belirlenmiş meslek alanlarında müfredat geliştirilecek.
    Öğretmen ve yönetici eğitimleri gerçekleştirilecek.
    Kariyer danışmanlığı alanında görev yapan öğretmenlere eğitim sağlanacak.
    Mesleki eğitimdeki kalite değişimini genel kamuoyuna ve hedef kitlelere anlatmak, farkındalık oluşturmak için çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.
Projenin 21 uygulama ili var
METEK Projesi kapsamında Diyarbakır, Sivas ve Trabzon’da bölge ofisleri açıldı. Projenin uygulanacağı 21 il ise şöyle:
Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Sivas, Siirt, Trabzon, Van, Yozgat.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.