Ağrı Dağı Turizme Açılıyor, Bundan Kaçış Yok!

Tarih : 2012-12-20 / Kategori : Gündem

Ağrı Dağı Turizme Açılıyor, Bundan Kaçış Yok!

    17 Aralık 2012 Tarihli Hürriyet Gazetesi’nin seyahat ekinde “Çanakkale’den Ağrı’ya Turizm Yolu” başlıklı haber niteliğinde bir yazı okudum. “Eğer bu haber doğru ise, bu proje yıllardır özlemle savunduğumuz Ağrı Dağı’nın Turizme Açılması anlamına geliyor” diyerek, haber kaynağı olan AK Parti Antalya Milletvekili: Sn. Sadık BADAK’ı aradım.  Bütçe görüşmelerinden sonra bıraktığım not üzerine telefonuma cevaben aradılar.
    Sn. Milletvekili’ne öncelikle bu turizm yolunun Iğdır’a kadar uzanıp /uzanmadığını sordum. “Uzandığı” yanıtını alınca da o zaman bu yolun adının “Çanakkale’den Iğdır’a Turizm yolu” olması dileğimi ilettim. Sn. Badak da bu tespitime katıldığını ifade ettiler. Çünkü; üzerinde çalışılmaya başlanan turizm yolu, Çanakkale’den başlayıp 14 il geçtikten sonra   Iğdır’da son bulacaktır. Sn. Milletvekili ile uzun süren görüşmemizden edindiğim bilgileri özetlemeye çalışacağım:
    BİR: Turizm Yolu ülkemizin en batısından Çanakkale’den başlayacak, İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi arasında bir koridor üzerinden doğuya doğru uzanacak;  14 il ile 122 ilçeyi birbirine bağlayacak ve her yöne en az üç şeritli olacaktır. Hatta, koşulların elvermesi halinde bu yolun Nahçivan’a kadar uzanabileceğini de ifade etmişlerdir. Yolun uzunluğu yaklaşık 2.200 km olacaktır. Yol güzergahına oluşturulacak yapılanmanın enerji ihtiyacının ise; yine yol boyuna kurulacak “Rüzgar Tribünlerinden” sağlanacağı belirtilmiştir.
    İKİ: Sorum üzerine Sn. Badak:  Yol imalatının başladığını, Sn. Başbakan’ın bilgi, onayı ve yönlendirmesiyle proje üzerinde dört bakanlığın (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı) çalışmaya başladıklarını” belirtmişlerdir.
    ÜÇ: Projenin 2023 Yılına kadar tamamlanacağı, projenin tamamlanmasıyla, Anadolu’nun eşsiz doğası, tarihi yapıları, geleneksel ve kültürel değerleriyle sahip olduğu diğer turizm varlıkları turizme sunulacağı, özellikle İstanbul ve Antalya’ya gelen yabancı turistleri ile yerli turistler bu güzergahla turizme yönlendirileceğini belirtmişlerdir.     
    Böylesine bir proje üzerinde çalışmaya başlanılmasıyla, yazmaktan usanmadığım ancak; okuyanları usandırdığımı düşündüğüm “AĞRI DAĞININ TURİZME AÇILMASI” konusu bu kez ertelenmeyecek bir ciddiyetle gündeme gelmiş bulunmaktadır. Benim: “Ağrı Dağı bu projeyi tamamlayacak, projenin başarısını sağlayacak en temel ve vazgeçilmez  varlığımızdır.” tanımlamama Sn. Milletvekili Badak’da aynı şekilde katıldığını bildirmiştir. 
    Bu proje ile artık, Ağrı Dağı’nın turizme açılması bir temenni, bir dilek olmaktan çıkıyor, zorunluluk haline geliyor. Çünkü; Ağrı Dağı olmadan ve turizme açılmadan milyar dolarları bulacak turizm yolu projesinin başarı şansı hiç mi, hiç yoktur.
    “Belki biraz geç olacak ama, bu projenin gerçekleşmesiyle, bir coğrafya zenginliğimiz olan Ağrı Dağı, eteklerinde yaşayanların yoksulluklarına çare olabilecektir” diye düşünüyorum…
              İslam ÇANKAYA
                                  

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2012-12-20 15:50:04

    süperrrrrrrrrrrrr saol

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.