Iğdır'da Hava Kirliliğinde Gelinen Son Nokta

Tarih : 2013-01-05 / Kategori : Gündem

Iğdır'da Hava Kirliliğinde Gelinen Son Nokta

Vali Ahmet Pek,”Iğdır’da Hava Kirliliğini en aza indirdik”dedi.

         Geçen yıl ve bu yıl kasım ayında Türkiye genelinde hava kirliliğinde 2. sırada olan Iğdır alınan tedbirler sayesinde 34. sıraya yükseldi.
          Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Iğdır Valisi Ahmet Pek, “Iğdır’da Hava kirliliğini en aza indirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Aldığımız tedbirler sayesinde bunu başardık“ dedi.
                Vali Pek, Mahalli Çevre Kurulu toplantısında kentte hava kirliğini en az düzeye indirmek için kaloriferlerin semtlere göre farklı saatlerde yakılmasına karar verildiğini,  Iğdır’da Hava Kirliliğini Önlemek İçin kalorifer yakılmasına saat ayarı getirilerek denetimlerin  artırılması ile  büyük başarı elde edildiğini belirterek, “1.5 ay önce Hava kirliliğinde Türkiye genelinde en kirli iller arasında ilk ikideyken şimdi 34. cü sıraya yükseldik. %40 Bir temiz havaya kavuştuk. Bu büyük bir başarı artık Iğdır halkı dışarıda rahat bir nefes alabiliyor. Tabi ki bu tam bir çözüm değil ama büyük bir çözüm olmuş bu çözüme en büyük katkıyı Iğdır halkı kurallara uyarak hava kirliliğini en aza indirmiştir.  Kurallara uyulmadığı taktir de bir günde tekrar en kirli iller arasında yer alabiliriz. Yine de doğalgaz gelirse daha da temiz bir hava soluyacağız.” şeklinde konuştu.
              Vali Pek, “Iğdır’ı %40 gibi bir temiz havaya kavuşturan ve sıkı denetimlerde yer alan Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü ekibine Iğdır İl Özel İdaresi ekiplerine, İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerine, Iğdır Emniyet Müdürlüğüne, Belediyeye ve Iğdır halkına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
         Çevre ve Şehircilik il Müdürü Banu Arslan Can’da, Denetimlerimiz proje kapsamında devam ediyor. Iğdır Temiz bir havaya kavuşuyor. Bunun yanı sıra proje kapsamında Iğdır genelinde bulunan bütün okullarımızda Hava kirliliği konusunda eğitimler ve sunumlar yapılmıştır. ” dedi.
     Iğdır Valiliği Çevre Kurulunda şu kararlar alınmıştı. ”Iğdır İli sınırları içerisinde hava kirliliğinin önlenmesi ve hava kalitesinin korunması amacıyla, konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, iş yerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, buhar, aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, 2012-2013 yılında  uygulanacak temiz hava programı ve hava kirliliğini önlemeye yönelik alınacak tedbirleri kapsamaktadır. İlimizdeki çok katlı binaların yoğun olduğu mahalleler göz önüne alınarak 2 bölge oluşturulmuş ve bölgelerin münavebeli olarak   kazan yakımı gerçekleştirmesi suretiyle ilk yakım esnasında oluşan boğulma ve yoğun partikül madde atımının engellenmesi tasarlanmıştır. Buna göre; Bölge; Bağlar Mah., Emek Mah., 1. Bölge İçin Yakma Saatleri (en erken) Sabah= 05:30- 06:00 ve Akşam= 15:00- 15:30 2. Bölge; Topçular Mah., Söğütlü Mah. Ve Atatürk Mah. olarak belirlenen İlimizde kaloriferler belirlenen saatler arasında ateşlenecektir. 2. Bölge İçin Yakma Saatleri (en erken)Sabah= 06:30- 07:00 ve Akşam= 16:00- 16:30  olarak belirlenmiştir. İldeki tüm kalorifer ateşçilerinin sertifikalı olması sağlanarak ve bilgilendirilerek yakım tekniğinden kaynaklı hava kirliliği engellenmesi tasarlanmıştır.
                Alınan bu kararlar doğrultusunda kömür satıcıları denetlenmiş, doğru ve tasarruflu yakım tekniğini anlatan ‘kazan yakma ve bakım talimatları’   hazırlanmış ve tüm kaloriferler ile ısınma sağlayan binalara dağıtılmıştır.    Enerji verimliliği ve yalıtım konulu seminerler ve bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş,  basın aracığı ile konunun önemine dikkat çekilmiştir.               
    İlimiz merkez ve köy okullarında eğitim gören toplamda  5000 in üzerinde öğrenciye çevresel bilinci artırmaya yönelik eğitimler verilmiştir. İlimizde 400 ün üzerinde araca egzos emisyon denetimi yapılmış olup; uygun olmayanlara gerekli yaptırımlar uygulanmıştır.           Proje kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Iğdır Belediye Başkanlığı, İl Özel İdaresi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünden oluşan denetim ekipleri tarafından 05:30-07:30  saatleri ile  15:30-18:00 saatleri arası aralıksız olarak ani denetimler yapılmıştır. Bu tedbirler sayesinde belgesiz ve  standartlara uygun olmayan, kömür satışı tamamen engellenmiştir. Iğdır’da, araç egzoz gazı emisyon sonucu uygun olmayan araç sayısında  ciddi oranda  azalmıştır. Hava kalitesi olarak hava kalitesi olarak değerlendirildiğinde ; (Ulusal Hava Kalitesi  İzleme  Ağı verilerine göre) 2010 yılında İlimiz (Havadaki Partikül Madde oranında ) hava kirliliğinde Ülke genelinde ikinci sırada yer almakta idi, yine 2011 yılında günlük sınır değer aşımında Ülke genelinde 8. Sırada yer almıştı. Ancak 2012 yılı belirtilen dönemi son altı yılın en düşük SO2 ve PM10 oranları görülmektedir, İlimiz Hava Kalitesi sıralamasında 34. sırada bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, grafikler de belirtildiği üzere 2006-2012 yılları arasında ve belirtilen kış dönemlerinde rüzgar hızında ve hava sıcaklığında sonuca etkisi olabilecek belirgin bir farklılık görülmemekte ancak; Projenin uygulamaya girdiği tarihten itibaren yapılan istatistiki çalışmalarda görülmüştür ki İlimizin hava kalitesinde PM10 (partikül madde oranı)  oranı olarak yaklaşık % 36, SO2   (kükürtdioksit)  oranı olarak yaklaşık   % 40 oranında iyileşme sağlanmıştır. Sorunun çözümünde;  sorundaki tüm öğeler bir bütün olarak değerlendirilmiş, tüm yönleriyle çözüme dahil edilmesi hedeflenmiştir.    Vatandaşların belirtilen kurallara harfiyen riayet etmesi bu projenin amacına uygun şekilde ilerlemesini sağlamıştır. Önümüzdeki süreçte de hava kalitemizin bozulmaması, soluduğumuz havadaki zehirli gaz ve partikül madde oranının artmaması için, ayrıca; yaşam kalitemizden ve ısınma gereksinimimizden ödün vermeden   yakıt tasarrufu sağlamak için  vatandaşlarımızın aynı hassasiyetle kurallara uyması, binalarını yalıtım yaptırmaları  gerekmektedir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.