Yrd. Doç. Cengiz Tavukçuoğlu Konferans Verdi

Tarih : 2013-03-19 / Kategori : Eğitim

Yrd. Doç. Cengiz Tavukçuoğlu Konferans Verdi

      Iğdır Dershaneler birliği tarafından öğrencilerdeki sınav kaygısını azaltmak amacıyla konferans düzenlendi.
          Kültür Merkezinde gerçekleşen velilere ve öğrencilere yönelik seminere Iğdır’da ki dershanelerin sahip ve yöneticileri,Vali yardımcısı Hacı Uzkuç öğrenciler ve velileri katıldı.
              Konferansta, İletişim Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Tavukçuoğlu “Sınavlara Hazırlıkta Anne-Baba Olmak” ve “Kazanmak Senin de Hakkın!” konulu olan sunumlarda bulundu.
           Konferansta konuşan Yrd. Doç Dr. Cengiz Tavukçuoğlu, “Sınav dönemleri gençler için zorlu bir süreç olduğu kadar aileleri de derinden etkilendiğini belirterek, “Genç ergenlik sorunlarıyla uğraştığı bu dönemde ayrıca okul, dershane, gelecek kaygısı, sınav stresi gibi pek çok konuda da ona anlayışla yaklaşacak bir aileye gereksinim duyar. Anne babalar öncelikle bazı gerçekleri kabul etmelidir. Her aile kendi çocuğunun çok başarılı olmasını ister fakat onu en iyi tanıyan kişiler olarak kapasitesinin farkına varıp beklentileri bu doğrultuda tutmak gerekir. Yapabileceklerinin çok üzerinde oluşturulan beklentiler hayal kırıklıkları, kendine karşı güvensizlik ve sınav kaygısı yaşamalarına sebep olacaktır” dedi.
         Tavukçuoğlu, Iğdırlı velilere yönelik sunumunda özetle şunları söyledi:
“Ailenin sınava hazırlık sürecinde çocuğuna destek olması çok önemlidir. Bunu yapabilmek için de onu gerçekten anladığını ve yanında olduğunu göstermek zorundadır. Aile içerisindeki iletişimin pozitif olması gerekmektedir. Sınava hazırlık sürecinde yaşanacak tatsızlıklar mümkün olduğunca ona yansımadan anne baba tarafından çözülmelidir. Ayrıca çocukla iletişimde tek konu sınav ve dersler olmamalı, onun sosyal hayatında neler yaptığı ya da ilgi alanları gibi konularda da sohbetler edilmelidir. Aile arasında kurulan bu sıcak ilişkiler çocuğun motivasyonunu da artıracaktır. Anne babalar sınava hazırlık aşamasında çocuğuna mümkün olduğunca anlayışla yaklaşacak fakat unutulmamalıdır ki sınava hazırlanma sorumluluğu sadece ona aittir.
            Ailenin yapması gereken sadece uygun şartları sağlamak ve onu sınav konusunda bilinçlendirmektir. Çocuğun ders çalışma ortamı sınav başarısını etkileyeceğinden uygun fiziksel koşullar oluşturulmalıdır. Çalışmanın sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için gencin sessiz ve sakin bir ortama ihtiyacı vardır. Kendine ait bir odası bulunmasa da ders çalışmalarını yapabileceği uygun bir ortam düzenlenmelidir. Kardeşi olan gençlerin çalışma yerleri kesinlikle ayrı tutulmalıdır. Ayrıca gencin ders çalışması gereken saatlerde aile fertleri mümkün olduğunca onun da yer almak isteyebileceği faaliyetlerde bulunmamalıdır.
           Her bireyin kapasite ve yeteneklerinin farklı olduğu düşünülürse çocuğu başkalarıyla kıyaslamanın ne kadar yanlış olduğu görülecektir. Arkadaşları, kardeşleri hatta bazen “ben senin yaşındayken..” şeklinde başlayan cümlelerle anne babanın kendisiyle yapılacak olan kıyaslamanın öğrencinin başarısını artırıcı hiçbir etkisi olmayacaktır. Daha çok sınav stresi ve kaygısının artmasına sebep olarak öğrencinin motivasyonunu düşürebilecektir.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.