Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü

Tarih : 2013-11-15 / Kategori : Gündem

Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıl Dönümü

Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşu’nun 93. yıl dönümü Aşura’dan dolayı salon ve eğlence programı düzenlenmedi.
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Iğdır’ın kurtuluşunun yıl dönümünü kutladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Iğdır’ın kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla Vali Ahmet Pek ile Belediye Başkanı Hüseyin Malk’a birer kutlama telgrafı gönderdi.
         Sabah saatlerinde Zübeyde Hanım Bulvarı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan kutlama programı, daha sonra 1 Km uzaklıktaki Iğdır’ın kurtuluşunda şehit olan Mehmet Çavuş’un anıtına yürüyüş yaparak gidildi. Çelenk konulması ve ardından okunan istiklal marşının ardından kutlama programında  konuşan Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, “Iğdır’ımızın önemli bir günü olan 14 Kasım Iğdır’ın kurtuluş gününde bir aradayız. Birlikte yaşamın, kardeşliğin ve demokrasinin temelinin atıldığı bu kurtuluş gününde katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.“ dedi.
    Malk, Değerli katılımcılar,  ortak tarih, ortak  coğrafya, ve ortak kültürel geçmişimizin katkılarıyla geldiğimiz bu günde azerisiyle, kürdüyle, göçmeniyle, terekemesiyle kardeşçe omuz omuza olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bu topraklar ortak bir emeğin ve mücadelenin emanetidir.
    Yaşadığımız bu coğrafya barışın ve kardeşliğin kök saldığı, dayanışma ruhunun dirildiği ve destanların yazıldığı  bir coğrafyadır. Yakalanması gereken hedef iç huzurumuzun devamı, ekonomik refahın yükseltilmesidir.
    Anadolu coğrafyası,  tarihsel geçmişi ve üzerinde yer aldığı sosyal-siyasal zeminin çok yönlü etkileri nedeniyle; başta, toplumsal barış, demokratikleşme, özgürlük, hukuk ve insan haklarıyla birlikte ekonomik, ekolojik sorunlar ve kadın hakları sorunu olmak üzere, ağırlaşarak devam eden birçok tarihsel ve güncel yapısal sorunla yüz yüzeyiz. Düşünsel, kültürel ve toplumsal çeşitliliği yok sayan ve tek tipleşmeyi esas alan siyasal kültür artık değişmelidir. Türkiye’de farklılıkları  kabul eden, mağduriyete uğrayanları tanıyan ve kollayan, kadınlara karşı ayrımcılıkla mücadeleyi güçlendiren, doğa tahribatına dur diyen, emeğin katkısını esas alan, üretime öncelik tanıyan kapsayıcı demokratik bir dönüşümün gerçekleştirilmesi elzemdir. Toplumsal eşitlik ve özgürlüğü geliştirecek yeni bir siyasal yapılanmanın yaratılması kaçınılmazdır.  Tüm farklılıkları kabul ederek, onları bir arada onurlu bir biçimde yaşatmanın yollarını, demokratik ortak bir vatanda, yani demokratik Türkiye’de bulma inancındayız.
    Aziz hemşerilerim; Bu topraklarda birçok zorluklardan geçildi. Artık mutlak demokrasinin hüküm sürdüğü bir ortamda yaşama ümidindeyiz. Gelenekleri yaşam biçimi ve dünden bugüne koruduğu kültürel değerleriyle halkların kardeşçe yaşadığı Iğdır’ımızın her geçen gün daha da zenginleştiğini görmekteyiz.
    Iğdır bu konuda örnek bir şehirdir. Dünden bugüne taşıdığımız barış ve demokrasi anlayışını yarınlarımıza güvenle bırakma günüdür. Gün çocuklarımızı bu coğrafyada el ele sevgi dolu bir ortamda büyütmeye devam edeceğimiz gündür.
    Değerli Iğdırlı dostlarım; sözlerimi bitirirken 14 Kasım kurtuluş gününüzü kutluyor, mutlu ve huzurlu yarınlar diliyorum.  Tüm katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”şeklinde konuştu. Program öğrencilerin şiir okumasıyla son buldu.
    Kutlama Programına Iğdır Valisi Ahmet Pek, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ali Kalyoncu,  Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Arslan, Belediye Başkanı Hüseyin Malk, Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, İl Jandarma Komutanı Erdem Yılmaz, Iğdır Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Ramazan Bahsi, Kıbrıs Gaziler Derneği Başkanı İsmet Tağal, kurum amirleri, öğrenciler ve halk katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.