HDP’li adaylardan seçime 3 gün kala değerlendirme

Tarih : 2015-06-05 / Kategori : Siyaset

HDP’li adaylardan seçime 3 gün kala değerlendirme

HDP Iğdır Milletvekili adayları seçime 3 gün kala seçim değerlendirmesi gerçekleştirdi. 

       HDP Iğdır Milletvekili adayları seçime 3 gün kala seçim değerlendirmesi gerçekleştirdi. Adaylar seçim değerlendirmesi kapsamında verdikleri röportajda Iğdır’da süreç değerlendirmesinin yanında sosyo ekonomi etnik ve mezhepsel çerçevede değerlendirmede bulundular.  
    HDP’nin İlk Azeri Vekil Adayısınız. Neden HDP?
    Kıznaz Türkeli: Neden HDP günümüzde tıkanan burjuva siyasi hareketine karşı alternatif proje olarak ortaya çıktığı için, bütün halkları kucakladığı için ve bütün halkların sorunlarını kendi programına aldığı için seçtim. Ayrıca ezilenlerin, sömürülenlerin, mazlumların partisi olduğu için ve onların taleplerine cevap olabileceği için HDP’yi seçtim.

    Yıllardır Azeri halkı hep farklı siyasi partilere oy verdiler. Bu partiler Azeri halkın sorunlarına çözüm olabildi mi?
    Kıznaz Türkeli: Yıllardır dediğiniz gibi Azeri halkı şimdiye kadar çeşitli siyasi partilere oy verdi. Ama bu kesinlikle görüldü ki geçmişten bu güne kadar oy verilen partilerin Azeri halkının hiçbir sorunu çözülmedi. Zaten seçim çalışmalarında Azeri halkımla konuştuğumda şahsıma kendilerine hiçbir şey vermediklerini, her seçim döneminde bir sürü vaatler sunduklarını fakat seçimden sonra seçilmiş arkadaşların hiçbir şekil yüzünü görmediklerini bana dert yandılar. Hatta bizlere de siz de onlar gibi mi olacaksınız diyorlar. Biz de kendilerine şunu söylüyoruz. Biz halkımıza hiçbir zaman boş vaatlerde bulunmuyoruz. Kimseye çocuğunuz işe alacağız bunu yapacağız ya da şunu yapacağız demiyoruz. Önceden vaatlerle halkımızın duygularını sömürerek onlardan oy toplamaya çalışmıyoruz. Neysek oyuz. Bölgemizin sosyo ekonomisi ortadadır. Dolayısıyla önceden vaatler vermek onları kandırmaktan öteye bir şey değildir. Ama biz şunu söylüyoruz. Halkımızın içinde geliyoruz. Halkımızın sorunlarını biliyoruz. Özelikle de bir kadın olarak bölgemizdeki kadınların sorunlarına çok hakimim be ve buna benzer sorunların çözümü noktasında halkımıza söz veriyorum.
    Seçim çalışmaları boyuca halkın en çok talep ettiği konular nelerdir?
     M.Emin Adıyaman;

    İlk ve acil sorun Kürt sorunun demokratik çerçevede çözüme ulaştırılmasıdır. Anaların gözyaşlarının silinmesidir. Özelikle Sayın Abdullah Öcalan’ın sunmuş olduğu çözüm paradigmasının başarıya ulaşması ve mevcut siyasal iktidarın karşılık vermesidir. İkinci önemli sorun ise işsizlik ve ekonomi sorundur. Üçüncü önemli sorunda yerel düzeyde söylüyorum. Yıllardır siyasetin beslenmiş olduğu halklar arası çelişkilerin giderilmesi Iğdır özgünün de yapabileceğimiz sıralamadır.
    Etnik milliyetçiliği bitirmek konusunda düşünceniz nedir?
    Kıznaz Türkeli ;

    Geçmişten süre gelen özelikle de milliyetçi şoven ideolojilere sahip partilerin etkisini bitirmek gerekiyor. Zaten gelinen noktada halkımızla konuştuğumuz zaman kirli siyasetçiler tarafından Kürtler ve Azeriler üzerinden burada bir takım oyunlar oynandığı görüldü. Özelikle Azeri halkına Iğdır elden gidiyor. Kürtler Iğdır’ı alıyor söylemlerinin HDP projesinden sonra bu söylemlerin anlamını yitirdiğini görüyoruz. Özelikle Azeri olarak benim adaylığımla birlikte Azeri Kürt çelişkinin ortadan kalktığını ve bundan sonra çok sayıda Azeri halkın HDP’nin projesinde yer alacağını düşünüyorum. Zaten bu talepleri Azeri halkımızda bana söylüyor.
    Seçim çalışmaları boyunca katıldığınız programlarda Iğdır’da Irk olarak kürdüm, din olarak Şiayım Dersim’de Aleviyim Mardin’de Süryaniyim vurgusu yaptınız burada halka iletmek istediğiniz asıl ileti neydi?
        M.Emin Adıyaman:

           Türkiye’de birden fazla halk yaşamaktadır. Bu da kendisiyle bu coğrafyaya birçok dil, din, ırkın yaşamasına neden oluyor. Bu tüm halklar da Türkiye’de zaman zaman inanç anlamında dil anlamında yok sayılıyor. Ya da görmezlikten geliniyor. Iğdır özelinde Caferiler yok sayılıyor. Bir inanç olarak görmezden sürekli geliniyor. Böyle olunca Türkiye’de yaşayan tüm halklar mazlum olunca zulüm görünce inkar ve retle yüz yüze kalınca sürekli bir biçimde gerek mezhebi gerek etnik anlamda asimilasyona tabi olunca burada Türkler de huzursuz oluyor. Aslında bin yıllardır birbiriyle yaşayan bu halklar arasında hiçbir sorun yaşanmıyor. Herkes birbirini kendi kimliğiyle kabul ediyor. HDP işte tam bu paradigmayla yola çıktı. Diyoruz ki toplumumuzda günü birlik yaşamda devam eden kardeşçe ilişkiye uygun bir paradigma sunuyor. Tüm halkları değiştirmeden başka bir renge benzeştirmeden kendi kültürleriyle kendi dilleriyle esas alıyor.İşte ben de bu noktada  Kürt olduğum için Kürtleri savunmuyorum. Kürtler inkar edildiği için ve halkları elinden alındığı için savunuyorum. Ama Kürtler sünni olduğu için inanç anlamında sorun  yaşamıyor. İnanç yönünden kim mağdur. Bu ülkede Iğdır’da Caferiler var. O zaman ben Caferiyim. Ne zamana kadar Caferiyim.Taaki inanç anlamında Caferiler tam anlamıyla mağdur olmaktan kurtulana kadar. İşte bu yüzden diyorum.Türkiye’de kim inanç, mezhep, dil bakımından kim mağdur ise ben ondan yanayım. Ben bunu anlatmak istedim.Ülkenin en tepesindeki adam paralelciler için bunlar Şialardan bile beter cümlesini kullanması çatışmayı çıkarır. Asimilasyon ve inkarı üretir” dedi.
    Kendisini protesto eden Iğdırlı kadınlar için Erdoğan’ın edebini bozmak istemediği şey neydi?
     Emin Adıyaman;

    Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anlayışına göre kadının 3 görevi vardır. Bunu da çeşitli vesilelerle ifade ediyor. Birincisi doğurun diyor. İkinci görevi erkeğe hizmet etmek ve üçüncü görevde kadınların kendisine hayran olmasını istemek. Böyle görüyor kadınlarımızı. Ama Iğdırlı kadınlar kendi kimlikleriyle hem yaşamayı, hem de mücadele etmeyi amaç kılmışlar. Sayın Cumhurbaşkanı Iğdır’a geldiğinde de en demokratik, son derece yasal olan bir hakkını kullandı. Sayın Cumhurbaşkanı Iğdır’a geldiğinde kadınlardan gülücükler bekliyor. Sırtını dönmelerinin nedeni kadınların sorunlarına çözüm olmadığı için tepki gösterdiler. Ama bu ülkenin en tepesindeki insan kalkıp bizim kadınlarımıza hakaret eden onları aşağılayan ve dışlayan dilim varmıyor cümlesi ile başlayan herkesin ne anlama geldiğini çok iyi bildiği garez kültürüdür.
    Iğdır’da kadınlar Erdoğan’ı niçin protesto etti?
    Kıznaz Türkeli;

Bizi ötekileştirdiği için sırtımızı döndük. Kadın erkek eşit olamaz dediği için sırtımızı dönüyoruz. Biz kadınların kaç çocuk doğurduğunu bize dayattığı için onlara dönüyoruz. Biz kadınlar Kobanê düştü düşecek dediği için biz sırtımız dönüyoruz. Biz kadınlar hiç kimseden edep dersi almak istemediğimiz için sırtımızı dönüyoruz ve sırtımızı dönmeye devam edeceğiz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Halklarımız için bu çok önemli bir seçimdir.
    Son olarak Iğdır halkına ne demek istersiniz?
Emin ADIYAMAN;

    Son olarak şunu belirtmek istiyorum HDP sadece belli bir halkın ya da mezhebin partisi değil, tüm halkların tüm renklerin ortak partisidir. Biz HDP olarak tüm halkların özgür gönüllü birlikteliğini savunuyoruz. Bu birliktelikle tüm halklarımızı özgürce barış ve kardeşlik içinde HDP’nin yaşam projesine bekliyoruz.    
    Roportaj Reşit Ulaş EROĞLU

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.