"Dünyadaki Kuş Çeşitliliği” Konulu Konferans Düzenlendi

Tarih : 2015-10-16 / Kategori : Eğitim

            Iğdır Üniversitesi ile Orman ve Su İşler Bakanlığı Iğdır Şube Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği “Dünyadaki Kuş Çeşitliliği, Kuşların Ekolojik Özellikleri ve Biyolojisi” Konulu Konferansa katılım yoğun oldu. 

       Utah State -Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu ile Orman ve Su İşler Bakanlığı Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ile İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren’in yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler de büyük bir ilgi gösterdiler.
    Konferansta ilk önce Söz alan Mete Türkoğlu “Biyolojik çeşitlilik ve Biyokaçakçılık” konusunda önemli bilgiler verdi. Türkoğlu “Her ekosistemin kendine özgü bir biyolojik çeşitliliği vardır ve biyolojik çeşitlilik bir doğal zenginliktir. Bir ülkedeki bitki ve hayvan türleri, hem o ülkenin, hem de dünyanın biyolojik zenginliği olarak kabul edilir. Bir ekosistemdeki biyolojik çeşitliliğin fazla olması o ekosistemin diğer ekosistemlere göre üstün olması anlamına gelmez.” dedi.
    Daha Sonra söz alan Doç. Dr. Şekercioğlu “Dünyadaki Kuş Çeşitliliği, Kuşların Ekolojik Özellikleri ve Biyolojisi” konusunda önemli bilgiler verdi. Kuşları 17 yıldır araştırdığını ifade eden Şekercioğlu şunları söyledi: “En büyük araştırma projem 2003 yılından beri yürüttüğüm Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi. Kafkas Üniversitesi’yle beraber bölgenin büyük doğal zenginliğini araştırıyor, korunması için uğraşıyor, ekolojik eğitim veriyor, çevre bilinci aşılıyor, eğitim ve doğal zenginlik bileşkesini kullanıp ekoturizm ve doğal ürünler gibi doğal değerlerin yöre ekonomisine katkısını artırıyoruz. ‘Dünya Kuşlarının 21. Yüzyıldaki Tehlike Analizi’ projesi için 14 öğrencimle beraber, 2001’den beri dünyanın 10 bin kuş türü üzerine 600 binden fazla veriyi girerek en kapsamlı kuş ekolojisi veri tabanını oluşturdum. Bu verileri analiz ederek, 21’inci yüzyılda kuş türlerinin soy tükenme ihtimalini ve kuşların ekolojik hizmetlerinde olacak değişiklikleri belirledim. Bu hizmetleri anlattığım derlemem, dünya kuşbilim ansiklopedisi “Handbook of the Birds of the World”ün önsözü olarak yayımlandı.” dedi.
    Yapılan konuşmalardan sonra Rektör Yılmaz, konuşmacılara birer plaket takdim ederek, vermiş oldukları önemli bilgilerden dolayı kendilerine teşekkür etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.