BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ BAŞARIYLA UYGULANDI

Tarih : 2008-05-30 / Kategori : Genel Haber

 Vali Karahisarlı öğrencilere seslenerek; ”Sizleri çok seviyoruz. Sizler bizim geleceğimizsiniz. İyi beslenmeniz lazım. Spor yapmanız gerek.”  2007-2008  öğretim yılı içinde Dünyada ve Türkiye'de ilk defa Iğdır'da uygulanan beslenme dostu okul projesi tamamlandı.

     Pilot il olarak seçilen ve Yaycı Yatılı İlköğretim Bölge Okulunu (YİBO) da uygulamaya konulan beslenme dostu okul projesinin başarı ile uygulanmasının ardından yılsonu nedeniyle proje tamamlandığı için bir kapanış töreni düzenlendi.
     Okul pansiyo nunun bahçesinde düzenlenen törende konuşan Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı, öğrencilerle sohbet havasında konuşmasını sürdürerek şunları söyledi: "Sizleri çok seviyoruz. Sizler bizim geleceğimizsiniz. İyi beslenmeniz lazım. Spor yapmanız gerek. Doktora gidiyoruz sorduğu ilk şey spor yapıyor musunuz. Yarım saat yürümemizi tavsiye ediyor. Bunun için iyi dengeli besleneceğiz ve spor yapıp sağlıklı olacağız" dedi.
         Dünya Sağlık Örgütüyle birlikte dünyada ve Türkiye'de bu projeyi ilk Iğdır'da   uyguladıklarını belirten Karahisarlı, "Proje başladığı günden itibaren çocuklarımız dengeli ve düzenli beslendi. Sağlıklı beslenme yanında öğrencilerin kilo-boy ölçüleri alındı. Sportif aktivitelere ağırlık verildi." dedi.
       Okul Müdürü Mustafa Sirküt'de projeyi başarı ile uyguladıklarını belirtti.
        Milli Eğitim Müdürü Selahattin Şimşek'de "Doğru beslenme vücut sağlığının ve canlılığının idamesinde çok önemli bir rol oynar.      Sağlıklı bir nesil yetişmesi ve ülkemizin hızla ilerleyen çağı yakalayabilmesi için, çocukluktan itibaren yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı ve konuyla ilgili bilinçlendir me çalışmaları yapılmalıdır. Unutulmama lıdır ki 'Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur" dedi.
          Proje koordinatörü ve Karakoyun lu Sağlık Grup Başkanı Dr. Serkan Yılmaz da, projenin aşırı ve yanlış beslenme, vücut metabolizmasının çalışmasını bozarak başta aşırı şişmanlık ve hatta obezite, şeker ve kalp hastalı ğı ile pek çok diğer kronik hastalıkların ve erken yaşlanmanın ana nedenleri olmaya başladı. İnsanlar yetersiz beslendikleri zaman büyüyemezler, sağlıklarını koruyamazlar, mutlu ve başarılı bir yaşama ulaşamazlar.
     Bir avuç da olsalar iğdır'da çocuklarımızın yaşamına sağlık kıvılcımları attığımıza, sağlıklı olma bilinci kazandırdığımıza inanıyorum"
Projenin danışmanlığını yapan Erciyes Üniversitesi Rektörlüğünden Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Doç. Dr. Nurten Budak' ta  yaptıkları  'Beslenme Dostu Okul Projesi', ile yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemeyi ve çocukların sağlıklı büyüme-gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini ve başarılı olduklarını belirtti.
            Budak, Bir toplumun geleceğini sağlıklı çocuklar oluşturur. Çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden gelişmesinde, çalışkan ve üretken olmasında en önemli koşullardan birisi yeterli ve dengeli beslenmeleridir.
     Ülkemiz farklı coğrafi özelliklerinin yanı sıra farklı sosyal ve ekonomik özelliklere sahiptir. Bu özellikler kendilerine özgü beslenme ve sağlık sorunlarınıda beraberinde getirmektedir. Nitekim, kentleşme çocuklarda şişmanlığı artırırken, yoksulluk zayıflık, mineral ve vitamin yetersizliklerine neden olmaktadır. İyot yetersizliği büyüme geriliği ve okul başarısında düşmeye, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon ise yaşam kalitesinin bozulmasına yol açmaktadır.
      Bu sorunları önleyerek sağlıklı çocuklarla sağlıklı toplum oluşturmak hedefimizi çocuklarımıza yeterli ve dengeli beslenme bilinci kazandırarak gerçekleştirebiliriz.
     Proje o kadar başarılı oldu ki gönlümüz diğer okullarımızda eğitim gören çocuklarımızın da yararlanmasını istedi. Bu kapsamda projenin yaygınlaştırılması gündeme geldi."şeklinde konuştu.
     İl sağlık müdürü Dr. Ahmet taş'ta projeye katkı sağlayanlara teşekkür ettiğini söyledi.
            Daha sonra da projeye destek verenlere    taktir belgesi verildi.Has mandıra ve sirküt ticaretin hazırladığı ikramları vali S.Saffet Karahisarlı ve milli eğitim müdürü Selahattin Şimşek tarafından öğrencilere dağıtıldı. Öğrenciler tarafından dikilen fidanlık alan gezildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası