Iğdır’da ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele’ Toplantısı

Tarih : 2015-12-15 / Kategori : Sağlık

Iğdır’da ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele’ Toplantısı

           Iğdır’da, Iğdır Barolar Birliği, Pozitip Düşünce Platformu Derneği, Sağlık Bakanlığı Iğdır Devlet Hastanesi, Atatürk Üniversitesi ve Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele’ konusunda üst düzey yetkilileri ve amirleri bilgilendirici bir toplantı yapıldı. 

 

      Iğdır’da, Iğdır Barolar Birliği, Pozitip Düşünce Platformu Derneği, Sağlık Bakanlığı Iğdır Devlet Hastanesi, Atatürk Üniversitesi ve Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile ‘Madde Bağımlılığı İle Mücadele’ konusunda üst düzey yetkilileri ve amirleri bilgilendirici bir toplantı yapıldı. 
    Iğdır Baro Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Iğdır Valisi Davut Haner, Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Mustafa Yılmaz, Iğdır İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Karakoyunlu Belediye Başkanı Kurban Kaya, Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Iğdır Orman ve Su işleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, Dini Alim Veli Beder’in ve yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
    Toplantının konuşmacıları ise Dr. Mehmet Kum, Dahiliye Uzmanı Dr. Emin Akyıldız, Psikiyatrist Dr. Okan İpek, Gazeteci Akay Aktaş, Avukat Nahide Ova, Dini Alim Veli Beder, Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ercan Kıyas oldu.
        Iğdır Valisi Davut Haner toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “Dünya ve insanlığın en büyük problemlerinden biri olan, eski çağlardan günümüze kadar ulaşmış olan madde bağımlılığı ile mücadele konusu herkesi ilgilendiren toplumsal bir meseledir. Günümüzde maddeye ulaşma imkanlarının çok fazla olması ve her yaştan kişinin her fiyata bulabildiği uyuşturucu madde konusu ciddi tehlikeli boyutlara ulaşmış durumdadır. Bazı meseleler vardır ki yalnızca kanunen ve zabıta gücü ile çözülemiyor. Madde bağımlılığı konusu da bunların başında geliyor. Bu bir hastalık olmakla beraber belki de insanoğlunun yakalandığı en sinsi hastalıktır. Bu mesele ile mücadelede en önemli görev sivil insiyatiflere düşüyor. Ailelerden başlayarak dernekler, vakıflar bu meselenin üzerine ciddiyet ve samimiyetle giderse eminim ki çok olumlu mesafeler kat etmiş olacağız. Ne güzeldir ki bugün Iğdır’ın sivil insiyatifleri ve resmi kurumları bu meseleyi dert edindi. 
            Bunu görmekten dolayı oldukça memnunuz. Kamu kurumları kanunla emredilen ve yetkileri dahilinde uyuşturucu ile mücadeleyi azami seviyede sürdürüyor. Sivil dernekler ve vakıfların bu işlerle ilgili yaptıkları mücadele ile iuyuşturucu ile savaşta yeni zeminler yaratılmış olunuyor. Bu işin en kötü noktası bugün bazı devletlerin konu ile mücadele etmek yerine yasal zeminler oluşturarak uyuşturucu ve madde bağımlılığına göz yummalarıdır. Bu ülkemizde asla olmasın istiyoruz. İnşallah bu mesele çözemeyeceğimiz boyutlara hiçbir zaman ulaşmaz. Özellikle şunu belirtmek isterim ki bu konuya yaklaşımda bakış açımız çok önemli. Bu illetin tuzağına düşmüş olan her kim olursa olsun asla bu işin asıl sorumlusu değildir. Allah herkesin çoluk çocuğunu bu illetten korusun. Bu tuzağa düşen vatandaşlarımıza daha sıcak ve daha samimi davranmamız hem onlar açısından hem toplumsal bütünlük açısından daha faydalı olacaktır. Onları dışlayan bir tavır sergilememiz daha büyük felaketlere zemin oluşturabilir. Bu toplantıyı hazırlayan başta Iğdır Barosu olmak üzere tüm kurum kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Son olarak şunu belirtmek isterim ki buraya katılan herkes bu işin bir gönüllüsü olur ise eğer madde bağımlılığı ile mücadelede önemli bir adım atılmış olur.” şeklinde konuştu.
    Vali Haner’in konuşmasının ardından sırasıyla Uz. Dr.Emin Akyıldız ve Dr. Okan İpek uyuşturucu ile mücadelede sağlık açısından neler yapılabilir, uyuşturucu türleri, madde kullanımının psikolojik sonuçları gibi meseleleri davetlilere anlattılar. Ardından sözü alan Gazeteci Akay Aktaş ise konuya tarihsel ve kültürel bağlamda yaklaşarak meselenin halkın gözünden nasıl görüldüğüne dair bir sunumda bulundu. 
    Avukat Nahide Ova’nın hukuki, Dini Alim Veli Beder’in Dini açıdan konuyla ilgili meseleleri anlatmalarının ardından, Iğdır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ercan Kıyas ‘Uyuşturucu, türevleri, uyuşturucu pazarı, uyuşturucu suçu ile mücadeleler ve yaşanan önemli adli vakaları’ içeren bir brifing verdi. Toplantı konuşmacıların, katılımcılardan aldıkları sorulara cevaplar vermelerinin ardından son buldu.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.