Iğdır, Sınır Ticaret Merkezi Oldu

Tarih : 2016-03-23 / Kategori : Siyaset

Iğdır, Sınır Ticaret Merkezi Oldu

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla Iğdır, Van, Ağrı ve Hakkari Sınır Ticaret Merkezi kurulacak iller oldu.

 

Iğdır Milletvekili Nurettin Aras yaptığı açıklamada; “Uzun süren çabalarımızın neticesini aldık. Iğdır artık bir Sınır Tiaret Merkezi oldu. Bu Iğdır’ı hak ettiği ticari atmosfere kavuşturacak bir olaydır. Iğdır tam anlamıyla bir ilgi odağı haline gelecek. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Gümrük Ticaret Bakanımız ve Ekonomi Bakanımız ile yaptığımız görüşmelerde kendilerine konu ile ilgili düşüncelerimizi aktarmıştık. Sağ olsunlar Iğdır artık bir Sınır Ticaret Merkezi olmuştur. Bunu herkesin başta da bölge insanları ve Iğdırlıların iyi değerlendirmesi gerekir.” şeklinde konuştu. 
    Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar’ın yürürlüğe konulması; Ekonomi Bakanlığının yazısı üzerine, 4458 sayılı Gümrük Kanununun ve Ekonomi Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 7. maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı.
    Sınır Ticaret Merkezi olmanın Iğdır’a getireceği en önemli avantaj yapılacak ticaret izinlerinin artık Bakanlığa başvurmaksızın İl Komisyonlarından alınabilecek olması ve gümrük vergisi sıfır olması olarak gözüküyor. 
    Sınır Ticaret Merkezleri sınırda kurulan ve sınır ticareti kapsamında ihracat ve ithalat yapılabilen alanların yer aldığı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi dışında addedilen yerleri ifade ediyor. Sınır Ticaret Merkezlerinde en az iki yıldır yerleşik olarak faaliyette bulunan esnaf ve tacir, sınır ticareti kapsamında ithalat ve ihracat yapabilecek.
    Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Karar kapsamındaki Iğdır’da karar vermeye yetkili organ, İl Değerlendirme Komisyonu olacak komisyonun sekreterya hizmetleri Iğdır İl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülecek.
     Komisyon üyeleri ise; Vali veya Vali Yardımcısı Başkanlığında, İl Jandarma Komutanlığı yada İl Emniyet Müdürlüğü temsilcisi, Defterdar, Gümrük Müdürü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, İl Ticaret Odası ve ya İl Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcilerinden oluşacak.
    Sınır Ticaret Merkezi’nin inşasının ise Iğdır İl Özel İdaresi tarafından yapılacağı belirtildi.
    HABER: Uğur Demir

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.