Iğdır’da Şamil Tayyar’a Tepki Sesleri Yükselmeye Devam Ediyor

Tarih : 2016-10-22 / Kategori : Gündem

Iğdır’da Şamil Tayyar’a Tepki Sesleri Yükselmeye Devam Ediyor

               Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın bir televizyon programında yaptığı açıklamaları Iğdır Kamuoyunda geniş yankı buldu. Milletvekili Şamil Tayyar’a Iğdır’daki birçok kuruluş ve vatandaşlar tepki gösterdi.

 Iğdır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kamil Aslan ve Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe düzenledikleri basın toplantısıyla Şamil Tayyar’ı kınadıklarını belirttiler. ITSO Başkanı Kamil Aslan basın toplantısında yaptığı açıklamada; “Son günlerde FETÖ soruşturmasının devam ettiği ilimizle alakalı olarak Gaziantep Milletvekili Sayın Şamil Tayyar oldukça talihsiz bir açıklama yaptı. Bu talihsiz açıklama Iğdır’daki bütün vatandaşları oldukça üzmüştür. Iğdır’da kardeşçe yaşayan ve farklılıklarını zenginlik olarak gören tüm kesimleri etnik ve mezhepsel açıdan bir çatışma zeminine çekmeye müsait açıklamalarından dolayı Milletvekili Şamil Tayyar’ı kınadığımızı belirtmek isteriz. Iğdırlı vatandaşlar olarak yüzyıllardan beridir kardeşçe yaşıyoruz. Hiçbir zaman Iğdır insanının hangi mezhebe, hangi etnik kökene mensup olursa olsun lügatında ayrımcılık olmamıştır. Bunun aksini düşünenlere çok kısa bir süre önce beraber yaşadığımız 2016 Muharrem ve Aşura matemini göstermemiz bile yeterli olacaktır. Iğdırlı tüm vatandaşlar Peygamber torunu İmam Hüseyin’in yasını tek yürek olarak yaşamışlardır. Burada Aşura günü herkes dükkanlarını kapatarak el ele matem alanlarına koşmuşlardır. Mezhep, ırk ayrımı yapmadan Aşura matemine ortakça kederlenen bu insanları çatışma zeminine çekebilecek her türlü açıklamanın karşısında olduğumuzu belirtiyoruz. Şamil Tayyar'ın yaptığı açıklama bizleri çok üzdü. Bugün Irak’ta, Suriye’de yaşanan olayları burada yaşatmak isteyen fikirlerin hepsini açıkça kınıyoruz. Biz Iğdırlılar, ülkemizin ve aziz milletimizin tamamı gibi ayrımcılık fikrine karşıyız. Bu süreçlerde bu tarz talihsiz açıklamalar çok tehlikelidir. Bürokratlar, yöneticiler ve şahıslar bu konularda çok hassas davranmalıdırlar. Öte yandan Iğdır Üniversitesi’nde adli makamlar tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınanların bazıları açıklamalar yaptı. Göz altına alınanlardan  Iğdır Üniversitesi İlahiyat fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren'in Iğdır Üniversitesi resmi sitesinde yayınlanan bildirisinde " Bu güne kadar Iğdır'da mezhep gerilimi yaşanmadıysa bundan sonra yaşanmayacağı manasına gelmez" şeklindeki talihsiz ifadesi bizleri üzmüştür. Unutulmamalıdır ki Iğdır da Şii- Sünni gerilimi hiç olmamıştır. Bundan sonrada olmayacaktır. Iğdır Halkı gerekli  kardeşliği günümüze kadar nasıl getirdiyse,bundan sonrada aynı hassasiyetle kardeşçe yaşamayı bilecek olgunluktadır. Kardeşlik ve birlikte yaşama felsefesi bütün Iğdırlıların vaz geçemeyeceği bir değerdir. Kimsenin bunun aksini imaa etmeye hakkı yoktur.

            Yapılan operasyona karşı çıkmak adına bölge insanının yaşam tarzını, hoşgörülü duruşunu, kardeşlik bilincini hiçe saymak ancak bölgeyi ve bölge insanını tanımamaktan dolayıdır. Iğdır’da hepimiz kardeşçe yaşıyoruz, bizim farklılıklarımız hiçbir zaman sorun olmadı olmayacak da” şeklinde konuştu.

               Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe de basın toplantısında yaptığı açıklamada; “Ne yazık ki Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar çok üzücü bir açıklamaya imza atmıştır. Sayın Tayyar bölgedeki insanları etnik ve mezhepsel olarak ayrıştıracak ifadelerde bulunmuştur. Iğdır’da her türlü ayrılıkçı yaklaşım herkesçe reddedilmiş, farklılıklar zenginlik olarak görülmektedir. FETÖ soruşturmasında birilerinin çıkarlarına ters düştüğü için midir bilinmez, ayrımcılık yapacak açıklamalar yapılıyor. Bu durum Iğdır insanını gerçekten derinden üzmüştür” ifadelerinde bulundu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.