I. Uluslararası Tuz Terapi Çalıştayı Devam Etti

Tarih : 2017-07-05 / Kategori : Eğitim

I. Uluslararası Tuz Terapi Çalıştayı Devam Etti

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın katkılarıyla Tuzluca İlçesinde I. Uluslararası Tuz Terapi Çalıştayı devam etti. 

          Çalıştay’a davetli konuşmacı olarak Rusya’dan Prof. Alina V. Chervinkaya, Romanya’dan Dr. Biol. Constantin Munteanu, Polonya’dan Dr. Jacek Chojnowski MD, PhD katıldı.
          İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle çağrılı bildiriler konu başlıklı mağara tedavisi; Tuzluca örneği adlı konuşmasında mağara tedavisi konusu hakkında bilgi verdi. Günümüzde yeni ortaya çıkan terapi dallarından bir tanesi de tuz terapisidir. Tarih boyunca saf, rafine edilmemiş kaya tuzunun akciğer derinliklerinde antibakteriyel ve antimikrobiyal faydaları olduğu kabul edilmiştir. Son yıllarda tüm solunum hastaları ve doğal astım tedavisi için dünyadaki tuz mağaralarına yapılan ziyaretler doğal tuz havasının inanılmaz iyileştirici özelliklerinden dolayı artış göstermektedir. Çoğu ülkede kullanılan bir metot olan tuz terapisi ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır dedi.
          Rusya’dan Prof. Dr. Grigory Z. Fainburg çağrılı bildiriler konu başlıklı Speleotherapy in potash mines and sin sylvinite peleoclimatotherapy speleorooms as important directions of salt therapy konu hakkında bilgi verdi. Bize göre, "Tuz Terapisi", tuz ile yapılan tedavidir. Fakat "Tuz", çeşitli kimyasalların genel adıdır. Genellikle, "tuz", "ortak tuz", tuz tuzu, tuz "bir masada" = "sofra tuzu" ... Bu tuzlar NaCl'dir. NaCl, kimyada "sodyum klorür" dir. eolojide NaCl, mineral "Halit" (Yunancadan), Madencilikte NaCl "kaya tuzu" - "Halit" dir. "Deniz tuzu" NaCL, KCl, MgCl2 ve diğer tuzların birleşimidir adlı konuyu işledi.
Polonya’dan Dr.  Jacek Chojnowski çağrılı bildiriler konu başlıklı Polish experience of therapy in salt mine Wieliczka adlı konu hakkında bilgi verdi.  Örneklerle konuşmasına devam etti. Her yıl madene geri dönen birçok hasta, kalışlarından sonraki 6 aya kadar astım semptomlarını önemli ölçüde azaltmış ve solunum yolu enfeksiyonlarına direnci arttırmıştır. Tüketilen ilaç sayısı ve antibiyotik ihtiyacı da azalmıştır, buna ek olarak da Subteraornoterapi semptom mevsiminde polen alerjisi için değerli bir tedavi olabilir - burun ve koku alma açıklığı iyileşir adlı konuyu işledi.
            Romanya’dan Dr. Constantin Munteanu  çağrılı bildiriler  konu başlıklı Therapeutic properties of salt mines Trom adlı konu hakkında bilgi verdi. Mounteu farelerden azmi hastalığı için deney yaptığını tuz madenlerinde kaldığını 14 gün sonuç olarak protein miktarını ölçü değerinin artması azalması hakkında bilgiler verdi. Çağrılı Bildirilerin sonunda çağrılı bildirilere konuşma yapan konuşmacılara katılım sertifikası verildi.
Çalıştay’ın I. oturumunda sırasıyla Sağlıklı Toplum Derneği Başkanı Serpil Keskin ulusal bakım, uluslararası yaşlı ve hasta bakımı hakkında konuşmasını hakkında bilgi verdi. Yaşlı bakımı programının eğitim esaslarını; yaşlının temel özelliklerini ve gereksinimlerini bilme ve bu doğrultuda yaşlının ihtiyaçlarını karşılama becerisi kazanma, aynı zamanda da yaşlıya bütüncül yaklaşabilme yetisi oluşturmaktadır. Yaşlı bireylere beslenme, genel vücut temizliği, hareket, uygun yatak pozisyonu vb. temel gereksinimlerini karşılayacak bakım hizmeti verir. Yaşlının hekim tarafından planlanan tedavisinin uygulanmasını sağlamak için enjeksiyon, pansuman, yara bakımı, sonda bakımı vb. tıbbi girişimleri yapar, ilaç tedavilerini uygulanmasına yardımcı olur. Yaşlının tansiyon, ateş, nabız, solunum gibi günlük sağlık göstergelerinin kontrolünü yapar konusunu işledi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Demirtaş sağlık alanında geleneksel yöntemler adlı başlıkta tuz mağaraları hakkında bilgi verdi.  Tuz mağaralarından çıkan kilin bir çok hastalığın tedavisinden önemli olduğu konusunu işledi. 1 ay önce ciddi mide kanaması geçirdiğin den bahsetti ve kil içerek sağılığına kavuştuğunu belirtti.
 Doç. Dr. Senayi Dönmez de sağlık terapisinde kullanılan tuz mağaralarının araştırılmış önemli parametreleri hakkında bilgi verdi. Konu hakkında doğal ya da yapay tuz odalarında uygulanan sağlık terapisi çalışmalarının bilimsel kabul görüp, resmi gazetede yayınlanan GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ kapsamında; hasta kişilerin resmi reçete ile hizmet alabilmeleri için, tıp alanındaki uygun ve gerekli anabilim dallarındaki çalışan hekim araştırma ekibi ile kapsamlı bir araştırma yapılması ve yapılan ölçümlerin ilgili astım, bronşit ve diğer hastalıkların değişik evrelerinin takibinde yapılan ölçümler yapılıp, ilgili hastalık parametreleri üzerinde meydana gelen değişikliklerin takibi ile olumlu-olumsuz sonuçların ortaya konulması gerekliliği ortaya çıkmaktadır, konusunu işledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Çakmak sağlığımız için gıdalarımızda rafine tuz yerine doğal tuz kullanım ihtiyacı, gıda muhafazasında tuz deposu, genel sağlık için tuz odalarının kullanımının yaygınlaştırılması adlı konuyu işledi. Konunun içeriğinde tuz tedavisin insanlara ve bitkilere etkisi olduğunu ve bunu yaptığı deneylerle gösterdiği konusu işlendi.
Çalıştay’ın 2. oturumunda ilk olarak Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülker Gül Dermatolojik Hastalıklarda Haloterapi adlı konuyu işledi.  Potasyum kullandığı helotrapinin etkisi konusu işlendi. Konuda Sedef hastalarında kardiyovasküler bulunan Sedef hastasının helotarpiyle iyileşme konusu işlendi.
Çalıştay’ın 2. oturumunda 2. olarak Iğdır Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Fatma Ertaş, insan yaşam kalitesi üzerine tuz mağaralarının olası etkileri adlı konuyu işledi tuz mağaraları insanlar ve diğer canlıların üzerindeki speloterapi etkisi konusu işledi.
Iğdır Üniversitesi’nden Arş. Gör. Nilden Ergün Usage of salt for pharmacotherapy, halotherapy and speleotherapy during Antiquity adlı konuyu işledi. Tuz üretimi ilgili arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çalıştay’ın 2. oturumunda sırasıyla Iğdır Üniversitesi’nden Dr. Özlem Sökmen Gürçam, tuz mağarasının turizme kazandırılmasında ekonomik, psikolojik sosyokültürel ve çevresel etkiler, tuz mağarasının turizme kazandırması konusu işlerken analiz için anket yapıldı ve turizme etkisi konusu işlendi. 2. oturum sertifika verilmesiyle sona erdi
Çalıştay’ın 3. oturumunda ilk konuşmasını Nahçivan’dan gelen Uzm. Dr. Nazım İbrahimli alerjik hastalıklar bahsetti alerjik hastalıkların tedavisinde tuzun önemi adlı konuyu işledi.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Öğr. Gör. M. Latif Bakış 3. oturumun ikinci konuşmasında, yalnızlık terapisi ve kapalı mekânda terapi yöntemleri (Ev hanımları ve mahpuslar örneği) adlı konuyu  işledi.  Konunun içeriğinde ise yalnızlık terapide insanlarım yalnız kalmasıyla ilgili bilgiler verdi. 
          Iğdır Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zeki Tan Kutsal kitaplarda tuz adlı konuyu işledi. Kutsal kitabımız Kuran’ı Kerimden Furkan Süresinde ayetle kutsal kitaplarda tuz konusu işlendi.
            Almanya’dan Halil Şenpınar yapay tuz terapi odaları adlı konuyu işledi. Yapay tuz terapi odalarında sakinlik ve huzur, daha iyi hissetme, geliştirilmiş konsantrasyon, odaklanma, dayanıklılık ve canlılık, daha kolay stres yönetim becerisi, enerji ve fiziksel performans artışı, daha az sinirlilik ve anksiyete, harcadığımız enerjiyi tekrar yerine koyma, vücudun dengesini ve esnekliğini sağlama, genel olarak daha iyi bir yaşam kalitesi sunacağını belirtildi. Yapay tuz odalarında kuru tuz kullandığı adlı konuyu işledi. Çalıştayın 3. oturumu sertifikaların verilmesiyle son buldu.
 Çalıştay’ın  3. oturumundan sonra  beyin fırtınasıyla devam etti. Beyin fırtınasında Tuzluca tuz mağarası için yol haritasının belirlenmesi için tüm katılımcılarla fikir alış verilişinde bulunuldu. 
          I. Uluslararası Tuz Terapi Çalışta’yı Tuzluca da tuz mağaralarında verilen akşam yemeğiyle çalıştayın ilk günü sona erdi. Çalıştay Nahçivan gezisiyle devam etti.  

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası