Üniversite Suveren Köyünün karşı yamacına kurulacak

Tarih : 2008-10-24 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Valisi, Belediye Başkanı ve Rektörün ortak kararı ile Suveren köyü karşısında bulunan 3500 dönüm arazi Iğdır üniversitesine tahsis edildi... Iğdır Üniversitesi Rek törü Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, üniversite kampüsünü Suveren köyü karşısındaki 3500 dönüm yerde kurulacağını söyledi.
 

  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz’la siz okuyucularımıza tanıtmak için kısa bir  mülakat yaptık.
    İbrahim Yılmaz Kimdir? Begraundunuz nedir?
    1962 Malatya Darende doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Darande lisesinde tamamladım. Daha sonra. Atatürk üniversitesi tarla bitkileri bölümünü okudum. 1985 yılında mezun oldum. 1986 yılı başında 100. yıl üniversitesinde araştırma görevlisi olarak 1985-1986 yıllarında araştırma görevlisi olarak çalıştım, hem de yüksek lisansımı yaptım. 1990–1995 yılları arası doktoramı yapmak için Amerika Birleşik Devletindeki Teksas Tek üniversitesine gittim.1995 Mart ayı içerisinde 100. yıl üniversitesine döndüm. Döner dönmez yardımcı doçentlik kadrosunu aldım. 2000 yılında doçent oldum. 2007 yılı sonu itibari ile de profesör oldum. 2008’de de bildiğiniz gibi Iğdır üniversitesine rektör oldum. Evli Üç çocuk babasıyım.
    Iğdır Üniversitesi rektörü olarak kısa, orta ve uzun dönemdeki hedefleriniz nelerdir?
    Kısa dönemdeki hedeflerimiz idare kadrolarımızı oluşturmaktır. Hem Ziraat, hem ilahiyat, hem de mühendislik fakültesi için akademik kadroları oluşturmak. Bu tabiî ki kolay olmuyor, sıkıntı çekiyoruz, buraya gelecek arkadaşların sorduğu ilk soru Iğdır da lojman var mı oluyor. Gelecek arkadaşlar diğer üniversite- lerde ek ücret alıyor. Tabiî ki buraya geldiği zaman ek ders ücreti kesilmiş oluyor. Buraya gelmek için çok büyük fedakârlık gerekiyor. Bir profesörün buraya gelmesi demek en azından 1,5 - 2 bin YTL kayıbı var demektir. Bunun için fedakârlık gerekiyor. Tabiî ki onları da anlayış ile karşılıyorum. Tabiî ki buranın kadrosunu oluşturacak olan akademisyenler daha çok yardımcı doçent ve asistan kimselerdir. Bunlar daha kalıcı olmaktadır. Atatürk üniversitesi ve 100. yıl üniversitesi de böyle oluştu.
Orta vadedeki hedeflerimiz ise, lojman ve yerleşke alanını inşa etmemiz gerekiyor, önümüzdeki yıl lojman inşaatına başlayacağız, bir kısım ödenek aldık, Su veren karşısında bulunan 3500 dönüm arazi Iğdır üniversitesine tahsis edildi. İlk önce her bir binanın yerleşke ve altyapı planını yapacağız. 2010 yılında ödenek aldıktan sonra diğer bina inşatlarına başlayacağız. Uluslar arası standartlara göre kampus alını için  bin ile bin beş yüz dekar yetiyor, bize ise üç bin beş yüz dekar tahsis edildi. Bu iyi.
Uzun vadeli hedefimiz, Iğdır üniversitesinin Avrupa ve Amerika standartlarında bir üniversite oluşturmak ve akademik faaliyetler yapmaktır. Bu tip üniversite hayalim gerçekleşir. Siyasi mülahazalardan uzak siyasetin s harfinin girmediği, akademik faaliyetlerin yapıldığı, ülkemizin ve bölgemizin temel sorunlarını çözmeye çalışan, özellikle akademik faaliyetleri ile bir üniversite hayal ediyoruz. Bir Ziraat fakültesi. Avrupa da tanınan marka haline gelmiş olması markalaştırmak Ağrı dağı eteklerine kurulu yurt dışından  gelen öğrencilere mastır, doktora eğitimi  yaptıran, İngilizce,  özellikle Türki cumhuriyetlerden  gelen öğrenciler ile zengin bir üniversite. Dolayısı ile uluslar arası arenada tanınan bir üniversite uzun dönemdeki hedefimiz.
     İlk kurulan üniversitenin rektörüsünüz zorlukları varmı? Evet var yeni bir üniversite kurmak çok zor alt yapısını oluşturmak kolay değil zordur ama ben onu zorluk olarak kabul etmiyorum sadece işlerim çoğaldı meşgulüm diyorum canı gönülden inanıyorum bütün sorunları zamanla aşacağımıza inanıyorum zorluk olarak bile düşünmüyorum başkalarına zor gelse bile bana zor gelmiyor ben sadece yoğunum diyorum.
     Daha önce Iğdır’a hiç gelmiş miydiniz?
    Hayır, Iğdır’a ilk defa rektör olduktan sonra geldim yani burada şu an bulunduğum şartlarda çok daha kötü koşullarda olsa bile yine devam edecektim şu anda çok iyi buldum burayı  diğer üniversitelerden farkı diğer üniversiteleri düşünürseniz  daha kötü durumda olanlarda var daha iyi durumda olanlarda var. Iğdır’ın insanlarının cana yakın olması halkın teveccühü, yetkililerin göstermiş olduğu büyük ilgi, gerek devletimizin desteği, gerekse Iğdır halkının tüm toplum kuruluşlarının desteği ile belirli bir süreç içerisinde üniversite- mizin alt yapısını oluşturacağız inşallah.
Komşu Ülkeler Nahçıvan ve Azerbaycanla bir bağ kuracakmısınız?
 Evet Türki cumhuriyetlerle Akademik faaliyetler kuracağız, onlar bize gelebilir biz onlara gidebiliriz.  Faaliyette bulun dunuzmu; Daha bulunmadık ama her şey zamanla Nahçıvan yakınmış ama hiç gitmedim inşallah giderim. Hatta ben bir eğitim fakültesi açılmasını düşünüyorum çünkü çok büyük bir talep var o alanda artık öğrenci sayısıda çok artıyor öğrenci sayısı artınca işin doğrusu üniversitenin bütçeside belirli oranda artacak öğrenci nekadar fazlaysa bütçenizde okadar demektir. Dolayısıyla Iğdır’a olan katkısı daha fazla olacaktır. Iğdır üniversitenin öğrenci sayısı arttıkça Iğdır’a katkısı bir okadar artacak mutlaka Fen edebiyat Fakültesini mutlaka açmak istiyorum, 3 fakülteye ilaveten açmak istiyorum, binamız yok öncelikle açılmış olan üniversitelerimizi faaliyete geçirmemiz lazım ama başka bir bina söz konusu olursa her hangi bir sivil toplum örgütü bize destek çıkarsa bu fakültelerimizi aktif hale geçirdikten sonra 4. bir fakülteyi neden açmayalım.
Kaç öğrenci alınacak; Öğrenci olarak işin doğrusu tam kesin bir rakam yok çünkü gelecek olan akademisyene bağlı öğrenci almak için en az üç öğretim üyesinin iki tanede yardımcı personel olması lazım, açacağımız bölümlerin ana bilim dallarına nekadar talep olur belli değil durumu kestirmek şuan çok zor şu an 30 öğrenci aldık ama seneye 100 kişi alacağımıza inanıyoruz ama diğer bölümlere yeteri sayıda öğretim üyesi müracaat eder’ mi onu bilemiyorum ama ziraatı en az iki bölümden açmak istiyoruz Gıda mühendisliği bir bölümü. İlahiyat fakültesinin bir bölümünü açarak başlamak istiyoruz.
Iğdır halkına mesajınız varmı?
Iğdır halkı çok sıcak kanlı geldi bana, bu dönemlerde çok iyi iletişim kuruyorum, vakit darlığı nedeniyle birçok kişiyle tanışamadım, ziyaretlerimi iade edemedim ama en kısa zamanda bana gelen ziyaret edene etme yene de ben  gideceğim, katkı ve desteğini almaya çalışacağım Iğdır halkına saygılarımı selamlarımı sunuyorum.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.