IĞDIR’DA MÜZİK KÜLTÜRÜ

Tarih : 2022-10-29 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR’DA MÜZİK KÜLTÜRÜ

(Iğdır Otağı Sohbetleri)
Iğdır Otağı’nın kültür, sanat ve edebiyat eksenli sohbet proğramının bu haftaki konusu, “Geçmişten Günümüze Iğdır’da Müzik Kültürü” idi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Iğdır Yöresi Ses ve Saz Sanatçısı Savaş Yener Erol ile geçmişten geleceğe Iğdır’daki müzik kültürü konuşuldu. 
 

Seçkin bir davetli topluluğunun katılımıyla başlayan Iğdır Otağı Sohbetleri proğramının yönetimini yazar Mahmut Aşkar üstlendi. Aşkar, konuğu takdim ve selamlama konuşmasında, “Bir toplumun hafızası olan kültürün en önemli ögelerinden birisi olan müzik, farklı görüşlere mensup insanları biraraya getiren ortak kültürel varlığımızdır” dedi. 
Konuşmacı Savaş Y. Erol, son altmış yılda Iğdır ve yöresinde müzik kültürünün değişim ve gelişim sürecini anlattığı sohbetinde, yerel müziğin özellikle düğün ve nişan gibi toplu merasimlerde yabancı müziklerin istilasına uğramasından yakındı. Konuşmasının devamında Savaş Erol, “Dijitalleşmeyle başlayan süreçte yerel müzik aletlerinin de adeta devre dışı bırakılarak, toylarımızı makinaya hapsettik, toylarımız ağladı” dedi.
İlgiyle takip edilen sohbete daha sonra katılımcılar da konuyla ilgili görüşlerini dile getirerek veya konuşmacıya soru yönelterek katkıda bulundular. Sohbetin son bölümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Saz Santaçısı Savaş Yener Erol, Anadolu’nun değişik yörelerine ait eserleri sazıyla seslendirdi. 
Kültür hayatımıza canlılık getirecek bu tür etkinliklerin devamının temenni edildiği, müzik eksenli sohbetin sonunda, Iğdır Otağı ve Melekli Ata Ocağı adına yazar Mahmut Aşkar, Savaş Yener Erol’a bu yörenin tarihi mirasını sembolize eden Koç Başı heykeli hediye etti.   Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.